»

Izšel TrueCrypt 7.0

Slo-Tech - Pred kratkim je izšel TrueCrypt 7.0, ki prinaša kar nekaj novosti. Prva je, da TrueCrypt sedaj omogoča strojno pospeševanje AES šifriranja, ki sicer deluje le na nekaterih procesorjih (ki vsebujejo podporo za AES), je pa na njih šifriranje 4 do 8-krat hitrejše.

Poleg tega TrueCrypt v okolju Windows omogoča tudi samodejen priklop šifriranih naprav (npr. USB diskov), omogoča pa tudi šifriranje celotnih particij z velikostmi sektorjev 4096, 2048 ali 1024 bajtov. TrueCrypt zna po novem v okolju Windows 7/Vista/2008/2008R2 tudi šifrirati hibernacijske datoteke.

TrueCrypt je na voljo za brezplačen prenos in sicer za okolje Linux (GUI in ukazna različica), Windows in Mac OS.

119 komentarjev

Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google

ComputerWorld - Facebook se je tako zažrl v vse pore zlasti spletnega življenja, da si je svet brez njega težko predstavljati. Število uporabnikov se približuje polovici milijarde, na strani se izvajajo nenehne spremembe in pričakovali bi, da so vse to indici za zadovoljstvo uporabnikov. Zadnje poročilo ACSI (American Customer Satisfaction Index), za katero je bilo intervjuvanih 70.000 ljudi, kaže, da je resnica drugačna. Uporabniki s Facebooka menijo, da Facebook ni kaj prida.

Uporabniki so mu dodeli oceno 64 od 100. Preden skomignite z rameni ob predpostavki, da bi to v našem izobraževalnem sistemu ustrezalo oceni dobro, še tole. Manj je dobil le MySpace, in sicer 63, medtem ko je ostalih 28 ocenjenih strani dobilo višjo oceno.

Najboljše se je v kategoriji socialnih strani odrezala Wikipedija z indeksom 77, drugi je YouTube s 73. Uporabniki so Facebooku očitali pomanjkljivo varstvo zasebnosti, vsiljivo oglaševanje, prekomerno spreminjanje uporabniškega vmesnika (evolucija je boljša kakor...

99 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Guardian - Junija je časnik The Times svoje spletne strani postavil za plačljivi zid (angl. paywall), kar pomeni, da je za branje njihovih prispevkov na spletu potrebna naročnina oziroma plačilo posameznih člankov. Enodnevni dostop stane funt, tedenski pa dva funta. Pred uvedbo novega poslovnega modela je bila glavna dilema, kolikšen bo upad obiskovalcev in ali bo zbrana naročnina pokrila izpad oglaševalskih dohodkov zaradi manjšega števila bralcev na spletu.

O finančni vzdržnosti novega modela informacij, razumljivo, ne dajejo, so pa pri Guardianu izračunali, da je upad bralstva ogromen. Približno četrtina bralcev, ki jih pred prikazom članka prestreže stran za obvezno registracijo, se dejansko registrira. Prav tako je očiten padec tržnega deleža. Pred...

32 komentarjev