»

Foxconnova lokacija v Wisconsinu daleč od obljub

Slo-Tech - Že od začetka spremljamo nesojeno Foxconnovo investicijo v Wisconsin, ki so jo pred petimi leti pompozno napovedali, odtlej pa niso izpolnili niti enega cilja. Namesto velike tovarne je Foxconn naposled obljubil, da bo investiral 15-krat manj od prvotnih načrtov, pa tudi zaposlili bodo devetkrat manj ljudi. Poldrugo leto po zadnjem dogovoru so v Wisconsinu še vedno zgolj štiri stavbe s 600 zaposlenimi namesto 15.000.

Foxconn je bil ob prvi spremembi obljubljal nov razvojni center, ki bi se imenoval AI 8K+5G, kar zveni, kakor da bi skupaj nametali vse modne kratice. Sedaj so opis na spletni strani spremenili v novo strategijo 3+3=∞. Foxconn 3.0 naj bi se posvečal električnim vozilom, digitalnem zdravju, Fii robotiki, rešitvam 5G, polprevodnikom in industrijski umetni inteligenci. Namesto treh visokoletečih kratic imamo sedaj kar šest ključnih besed. Kaj točno si Foxconn pod njimi predstavlja, ne vemo.

Foxconn je vmes zgradil stavbo v obliki kupole, o kateri ni znano mnogo,...

18 komentarjev

Zaradi motenj v GPS dva dni prizadet letalski promet v Dallasu

Slo-Tech - Moderna letala se zanašajo tudi na GPS, ki ga sicer ne potrebujejo nujno za letenje, jim pa zelo pomaga pri določenih manevrih, denimo pristankih. V ponedeljek popoldne se je tak primer zgodil na letališču Dallas-Fort Worth, ko je bil v več kot 60 kilometrov velikem območju signal GPS tako moten, da letala niso mogla zanesljivo uporabljali te tehnologije. Razlog za motnje še ni znan.

Običajno so motnje posledica vojaških operacij, denimo vaj. Tudi kadar jih ne povzroči vojska, običajno lahko vzrok identificirajo in locirajo v nekaj urah. To pot pa so se motnje začele v ponedeljek popoldne, v torek sredi dneva pa vzrok še vedno ni bil znan, področje nezanesljivosti pa celo večje. FAA (Uprava za letalstvo) in ATCSCC (Air Traffic Control System Command Center) sta na primer izdala opozorili, naj letala ne uporabljalo GPS za navigacijo. Območje motenj se je povečevalo do 23. ure zvečer v torek, ko je motnja skrivnostno izginila.

To ni edinstveni dogodek. Januarja letos je v okolici...

8 komentarjev

SpaceX predstavil Starlink za letala

Slo-Tech - SpaceX je ta teden predstavil novo storitev, ki internet prek omrežja Starlink prinaša tudi na letala. Storitev se imenuje Starlink Aviation in bo spočetka omejena na manjša ali zasebna letala, za katera so že pridobili ustrezne certifikate. Na voljo je že zdaj.

Starlink Aviation omogoča hitrost dostopa do interneta 350 Mb/s na letalo, kar se razdeli med potnike. To je že dovolj, da lahko spremljajo tudi pretočne vsebine vsaj v osnovni kakovosti. Latenca 20 milisekund pa omogoča tudi pogovore v živo ali podobne storitve, kjer je odziv sogovornika potreben v realnem času. Vsako letalo bo za delovanje dobilo Aero Terminal, ki skupaj z ustrezno spremljajočo opremo stane 150.000 dolarjev. Mesečna naročnina bo nato 12.500 ali 25.000 dolarjev. S tem bodo dobili mesečno naročnino brez omejitve prenosa podatkov. Ker so Starlinkovi sateliti povsod (v zmernih geografskih širinah), bo internet dostopen tudi nad oceani.

Prve preizkuse so že izvedli, za zdaj pa se za storitve zanimata dve...

5 komentarjev

Thunderbolt in USB sta še vedno lepi par

vir: Intel
Slo-Tech - V razmaku nekaj dni smo izvedeli novosti o prihodnjih standardih vodil USB, Thunderbolt in DisplayPort. To ni naključje in nakazuje njihovo nadaljnje zbliževanje, toda za uporabnike še vedno obstajajo pomembne razlike.

V ponedeljek je združenje VESA obelodanilo specifikacije standarda DisplayPort 2.1. Dan zatem je sledil USB Implementers Forum (USB-IF) z najavo USB4 Version 2.0, včeraj pa še Intel s prvimi grobimi značilnostmi naslednjega Thunderbolta, ki bo ime sicer dobil šele prihodnje leto. Razlog je seveda v tem, da vsi omenjeni akterji zadnja leta med seboj vse bolj tesno sodelujejo. Pred tremi leti je Intel standard Thunderbolt rešil plačevanja licenčnin in tako omogočil, da je ta postal osnova za USB4, pri čemer je pred slednjim ohranil nekaj prednosti na način, da Thunderbolt oglašuje kot rešitev, ki jamči več bonbončkov. DisplayPort je po drugi plati vključen skozi zmožnost tuneliranja oziroma posredovanja DP ter PCIe signala skozi USB/Thunderbolt.

Tudi pri najavljenih...

13 komentarjev