»

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Slo-Tech - Nvidia je v svojem portlandskem Design Centru v zvezni državi Oregon začela razvijati svoj prvi CPU, poroča The Inquirer. Za tak korak se je nVidia odločila predvsem zaradi AMD-jevega in Intelovega koncepta združenega CPU-ja in GPU-ja. Prvi procesorji bodo izdelani v 45-nanometrski tehnologiji in naj bi luč sveta ugledali leta 2008. Pri izdelavi prvega nVidiinega CPU-ja naj bi sodelovalo več bivših zaposlenih podjetja Stexar.

Več na Inquirerju.

21 komentarjev

Intel: Nehalem, Socket B in Socket H

VR - Zone - Intel bo leta 2008 predstavil procesorje, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelane v 45-nanometrski tehnologiji. Nova arhitektura prinaša obilo novosti, med katerimi je tudi integriran pomnilniški krmilnik. Obenem bosta za nove procesorje predstavljeni dve novi podnožji, in sicer Socket B (LGA1366) in Socket K (LGA715). Razliko v številu nožic obeh podnožij gre pripisati integriranemu pomnilniškemu krmilniku, kar lahko pomeni, da ga ne bomo videli v vseh jedrih.

Več na VR-Zone.

5 komentarjev

Bo Microsoft izdeloval procesorje?

Slo-Tech - New York Times poroča, da naj bi Microsoft začel razvijat lasten procesor. V ta namen je ustanovil raziskovalni oddelek, na čelo katerega je postavil Charlesa P. Thackerja. Z razvojem lastnega procesorja želi Microsoft postati neodvisen od drugih dobaviteljev procesorjev. Microsoftovi procesorji naj bi bili namenjeni predvsem za izdelke lastne blagovne znamke, predvsem za Xbox naslednje generacije.

Več v New York Times-u.

39 komentarjev

Podrobnosti o Radeonu X1950 XT

Slo-Tech - Pojavile so se prve informacije o specifikacijah Radeona X1950 XT, o katerem smo pred dnevi poročali. Po informacijah na TT-hardware naj bi jedru R580+ s, frekvenco 625 MHz, družbo delalo 256 MB GDDR4 pomnilnika, s frekvenco 900 MHz. Frekvenca jedra je tako enaka kot pri različici X1900 XT, frekvenca pomnilnika pa je za 175 MHz višja. Cena nove grafične kartice, ki naj bi bila kupcem na voljo že ta mesec, bo znašala 299 ameriških dolarjev.

Več na TT Hardware.

15 komentarjev

Domače branje: "Huxley, Aldous. 1932. Krasni novi svet."

Slo-Tech - V Svetovni državi, ki nam jo Huxley pričara, je izkoreninjena vojna, beda, kriminaliteta in nesreča. Kako jim je to uspelo doseči po uničujoči vojni? Odgovori na zapletena vprašanja so lahko tudi kratki. SKUPNOST, ISTOST, STALNOST je geslo Svetovne države. Na videz nedolžne, povsem sprejemljive in nič kaj grozeče besede. Je temu res tako?

Piše se leto Fordovo 632 (2540 po Gregorijanskem koledarju). V Zavodu za razplajanje in prilagajanje v epruvetah na tekočem traku (oh Ford) rastejo novi prebivalci. Pa ne v maternicah, saj mater ni več. Ženske se samo še prostovoljno, za blagor družbe, podvržejo operaciji. Nato vstopi Bokanovski: "Eno jajčece, en embrio, en odraščen človek – to je normalno. Bokanovskificirano jajčece pa brsti, se bohoti, se deli. Požene od osem do šestindevetdeset popkov, in vsak popek se razvije v povsem oblikovan zarodek, vsak zarodek pa v odraslega posameznika normalne velikosti. Šestindevetdeset ljudi namesto enega samega. Napredek."

Tako je proces...

263 komentarjev