»

Silverstone Sugo SG01

Tom's Hardware - Silverstone je predstavil novo, iz aluminija narejeno ohišje, z imenom Sugo SG01. Po obliki sodeč bo ohišje tekmovalo s kockastimi (SFF), kakršna že nekaj let najbolj opazno ponuja Shuttle. SG01 ima pred tekmecem veliko prednost, sprejme lahko mATX matične plošče. Tako imamo na voljo veliko večjo in cenejšo izbiro plošč. Priporočena cena ohišja, skupaj s 420W napajalnikom, bo 190$.Na trgu je prav malo SSF podobnih ohišij, ki sprejmejo mATX matične plošče. Prvo tovrstno ohišje je izdelal Antec, z imenom Aria, prav pred kratkim pa je Aspire predstavil zelo napredeno ohišje X-QPack, katerega test, si lahko preberete tukaj.

Koliko je SG01 večje kot običajno SSF ohišje? V članku na žalost niso...

7 komentarjev

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela...

32 komentarjev

Bo Apple izdal video predvajalnike?

X-Bit Labs - Če upoštevamo dejstvo, da je Apple s svojimi iPodi zavzel kar 90% delež vseh predvajalnikov glasbe z vgrajenimi trdimi diski, kar pomeni, da se skoraj ne more več širiti, in govorice, da naj bi se vodilni dogovarjali z založbami o prodaji glasbenim videov, je očitno sledeče.

Apple ima, kot kaže, namen preko iTunes prodajati glasbene video posnetke, in posledično izdati iPod z vgrajeno podporo video posnetkom, iPodom pa naj bi povečali tudi zaslon, trdi disk in izboljšali avtonomijo baterije. Korak ni nepričakovan, saj naj bi čedalje več ljudi želelo na poti pogledati tudi kakšen video.

Pri Applu, kot ponavadi, ne komentirajo izjav, o novostih pa vas bomo obvestili na Slo-techu.

13 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev