»

OstaniZdrav v zadnjih tednih beleži porast rabe ... (VII)

Slo-Tech - Že vse od novega leta beležimo res visoko rast števila okužb z novim koronavirusom. Dnevno se okuži tudi po več kot 10.000 ljudi, kar je vsekakor zelo zaskrbljujoče. Je pa vsaj ena pozitivna novica - istočasno raste tudi raba priljubljene in vedno posodobljene vladne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav, ki sicer velja za enega večjih dosežkov ministra Koritnika.

V zadnjih dveh tednih se je glede na vladne podatke na portalu OPSI število sporočenih okužb (uporabljenih TAN kod) povečalo za kar petkrat ...

... in to s 50 sporočenih okužb na dan na nekje 300 sporočenih okužb na dan ... .

Skratka, preko aplikacije je naprej sporočenih le nekaj odstotkov vseh okužb - beri, skoraj nič. Pa še za ta sporočila ni povsem jasno, ali jih sploh kdo vidi. MJU namreč še vedno ne razkriva števila aktivnih uporabnikov, a iz objavljenih statistik lahko sklepamo, da jih ne more biti več kot nekaj tisoč, če sploh toliko. Povsem možno je namreč, da je več kot polovica uporabnikov takih, ki si...

14 komentarjev

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja...

97 komentarjev

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo

Slo-Tech - G Suite, ki omogoča uporabo Gmaila z lastno domeno v elektronskem naslovu namesto gmail.com, je bil v prvih letih brezplačen. Kdor je storitev naročil v letih 2006-2012, mu zanjo ni bilo treba plačati. Tako je ostalo vse do danes, čeprav je G Suite vmes postal plačljiva storitev. Google se je odločil, da temu naredi konec.

Že predlani se je G Suite prelevil v Google Workspace. Zadnji korak te večje reorganizacije bo ukinitev brezplačnega G Suita, saj bodo vse uporabnike prestavili na ustrezne verzije Workspacea, odvisno od načina uporabe. To pomeni, da bodo brezplačne storitve obdržali uporabniki, ki se uvrščajo med neprofitne ali izobraževalne ustanove. Ti bodo še naprej brezplačno dostopali do Gmaila, Driva in Docsa z lastno domeno. Preostali pa bodo morali plačevati naročnino.

Spremembe bodo začele veljati 1. maja. Dotlej lahko uporabniki izberejo ustrezen paket, kasneje pa bo izbral kar Google. Storitev bo postala plačljiva 1. julija, nato pa jim bo Google še eno leto nudil...

249 komentarjev

EU želi lastno infrastrukturo za DNS

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA) je minuli teden predstavila predlog za vzpostavitev evropske infrastrukture za razreševalnike DNS, ki bi bili namenjeni javnim, poslovnim in zasebnim uporabnikom interneta v Evropski uniji. DNS4EU bi bil varen in bi v celoti upošteval Splošno uredbo (GDPR). Osnovna storitev bi bila brezplačna.

DNS4EU je trenutni v fazi razpisa. V EU se je pojavila zaskrbljenost, ker se trg konsolidira okoli ponudnikov izven EU, kar Unijo postavlja v odvisen položaj. Infrastrukturni projekt DNS4EU želi to odpraviti. Druga razloga sta še kibernetska varnost in zasebnost. Evropska komisija je že decembra izrazila željo po suverenem DNS.

DNS4EU bi vseboval tudi filtriranje, ki bi omogočalo blokado dostopa (na nivoju razreševanja DNS) do domen na črnem seznamu, denimo takih z malwarom, ribarskimi poizkusi in drugimi grožnjami. Te sezname bi sestavljali nacionalni CERT (to je en scenarij). Dodatne blokade bi se oblikovale po sodnih...

49 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev