»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Ars Technica - Famozni The Pirate Bay je prejel na svoj račun že toliko obtožb, tožb, razsodb, očitkov in podobnega, da vesti o novih odločitvah sodišč zoper to stran kaj kmalu ne bodo več novice. Švedsko sodišče je to pot ponovno zahtevalo od skrbnikov strani, da popularni tracker umaknejo z interneta, v nasprotnem primeru jim grozijo visoke globe. Godfrey Svartholm Warg in Fredrik Neij lahko tako pričakujeta vsak pol milijona kron (48.000 evrov) kazni, če ne bosta upoštevali zahtev sodišča. Slednja se branita z besedami, da stran že od leta 2006 ni več njuna, marveč v lasti podjetja Reservella, za vsak primer pa je dvojica že zdavnaj zapustila Švedsko.

Kdo točno je za skrivnostnim sejšelskim podjetjem, ni znano. Nizozemska protipiratska skupina trdi, da gre za nabiralniško podjetje Neija, ki takšna namigovanja kategorično zanika. Vse skupaj je pravzaprav že smešno, saj je stran, za katero je sodišče že pred pol leta razsodilo, da je nelegalna, še vedno meni nič tebi nič na spletu.

436 komentarjev

Prodaja konzole Wii jenja

CNet - Nintendo je razkril, da prodaja konzole Wii še zdaleč ne poteka po pričakovanjih. V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki podjetja od prodaje zdrsnili za 40 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, tudi naslednje četrtletje pa ni bilo dosti boljše. Skupno so v prvi polovici tega fiskalnega leta zaslužili 548 milijard jenov (4,13 milijarde evrov), kar je za tretjino manj kot lani. Kot pravi njihov izvršni direktor Satoru Iwata, je velik del slabih rezultatov pripisati neuspešni prodaji konzole Wii, ki za lanskimi rezultati zaostaja za 43 odstotkov.

Namesto 10,1 milijona so tako prodali zgolj 5,7 milijona primerkov v prvi polovici leta. Slabše gredo v promet tudi igre za Wii. Iwata priznava, da je Nintendo napak precenil kondicijo potrošnikov in vztrajal pri stari strategiji. Da bi se izkopali iz slabih rezultatov, so že pocenili Wii, predstavili nov DSi, v prihodnosti pa naj bi na Wii pripeljali še Netflix, ki ga že podpirata Xbox in Playstation. Za leto 2010 ali 2011...

19 komentarjev

Intel P55, Windows 7 in iPhone se ne marajo

The Register - Konec preteklega tedna so se na internetu zakrožila poročila nejevoljnih uporabnikov vrhuncev tehnike - Windows 7, iPhona ter Intelovega čipovja P55. Sporadična poročila o napaki se pojavljajo že šest tednov, sedaj pa so vse skupaj pograbile tudi medijske hiše in iz vsega zagnale nekoliko večji cirkus.

Problem je sledeč. Uporabniki, ki so svoj iPhone prek USB-vhoda povezali s sistemom z Windows 7 (64-bit), so ob poskusu sinhronizacije telefona z računalnikom žalostni zrli v napis o napaki 0xE8000065. Konfiguracije neposlušnih računalnikov so bile različne, vsem pa je bil skupen Intelov vezni nabor P55 Express, Windows 7 in iPhone z iTunes za Windows. Nekateri so uspeli problem zaobiti z uporabo USB-vhodov na PCI-razširitveni kartici, drugim ni uspelo niti to. Eden izmed proizvajalcev matičnih plošč, Asus, je dejal, da še zbirajo koristne informacije, medtem ko ostali molčijo. Microsoft in Intel sta prav tako dejala, da raziskujeta pojav in da bosta v primeru odkritih napak na...

17 komentarjev