»

Mandrakova zgodba

OSNews - Mandrake Linux že nekaj let slovi kot najprimernejša distribucija Linuxa za začetnike. (Po mnenju mnogih nezasluženo, ker jo druge, predvsem komercialne, v določenih pogledih prekašajo, pa tudi zaradi zanemarjanja nekaterih tipičnih prednosti Linuxa.) In zaradi te "slave" bi pričakovali, da se bo bolje obnesel na trgu operacijskih sistemov. Dan Kusnetzky iz analitične hiše IDC meni, da je kriv slab marketing. Po njegovem mnenju so odločitve o nakupih odvisne od kakovosti marketinga in ne od kakovosti tehnologije. Klik!

11 komentarjev

Se Space Shuttlom bliža konec?

Slashdot - Po tem, ko je NASA 1. februarja 2003 izgubila enega izmed svojih vesoljskih plovil, tokrat celotnemu programu grozi veliko večja nevarnost - orkan. Slednji, imenovan 'Frances', ima tako veliko možnosti, da na svoji poti prečka Kennedeyjev vesoljski center, katerega oprema je zelo ranljiva, saj strehe starejših zgradb prenesejo le 170 km/h, medtem ko novejše zgradbe zdržijo hitrosti vetra 180 km/h. Tako je nastalo precej polemik, da bo ameriški vesoljski program z 'vesoljskimi čolnički', če bodo zgradbe utrpele hujšo škodo, ukinjen. Klik!

Tako nam ostane le upanje na najboljše ...

22 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

Google pozna tudi številke kreditnih kartic

Slashdot - Nekateri ljudje se očitno ne zavedajo, da je internet javen prostor in da se vsaka, še tako zakotna spletna stran slej ko prej znajde v iskalnikih. In ker se tega ne zavedajo, včasih na spletnih straneh neprevidno objavijo marsikaj. Ali pa za to "poskrbijo" nesposobni sistemski administratorji.

Pri iskanju takšnih podatkov si lahko potencialni nepridipravi pomagajo z Googlom, o čemer smo že pisali. Na eWeeku pa so tako objavili še en iskalni niz, ki ga lahko vpišete v Google. Če namreč vpišete ustrezen niz bo Google našel kar nekaj dokumentov z številkami kreditnih kartic.

Eden izmed dokumentov vsebuje tudi skoraj 100 strani dolg seznam verjetno ukradenih številk, ki je bil iz originalnega strežnika sicer že umaknjen. Ker pa Google omogoča ogled vsebine dokumenta iz vsebine iskalnikovega pomnilnika, tim. Google cache, so takšni dokumenti žal še kar nekaj časa dosegljivi.

Previdnost torej nikoli ni odveč.

10 komentarjev

Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Po poročanju RTV Slovenija so podjetja Vega, Simobil, Voljatel, Incotel, In.life, Amis in K2.net skupaj ustanovila Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi pomagal "še bolj" liberalizirati domači trg elektronskih komunikacij.

Morda pa bi si moral kak uradnik na pravem položaju vzeti nekaj minut odmora in prebrati kako sorodno temo na Slashdotu, kjer so izpostavili Južno Korejo kot zgleden primer liberaliziranega trga elektronskih komunikacij. Tam je namreč država nadzirala razvoj in izgradnjo državne hrbtenične strukture za telekomunikacije.

Forum alternativnih ponudnikov je vlado in Evropsko komisijo že pozval k praktičnemu udejanjanju tako slovenske kot evropske zakonodaje.

7 komentarjev

Urad za intelektualno lastnino odgovarja

Slo-Tech - Avgusta je javnost razburkal predlog nove uredbe o 'davku na prazne CDje, zapisovalnike in diske' oziroma bolj natanačno Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

To, da bi morali plačevati pavšalno nadomestilo za dovoljeno legalno kopiranje treh kopij ni razburilo le končnih uporabnikov, temveč tudi tiste ustvarjalce, ki svoja dela ponujajo javnosti brezplačno, saj bo dejansko distribucija njihovih del delala profit drugim - bolj pohlepnim - avtorjem. Gre tako za ustvarjalce prostega programja, kot tudi ustvarjlce avdiovizualnih in drugih del pod licencami Creative Commons in podobnimi.

Disk s kapaciteto 500 GB se bi tako podražil za 2500 SIT, zapisovalniki CD za 900 SIT, vsak prazen medij DVD za 65 SIT, vsak prazen zapisljiv CD pa za 15 SIT.

No, zdaj se je urad za intelektualno lastnino odzval z izjavo za javnost, in na kratko povedal, da se pač ravnajo po (slaboumnih členih) zakona o avtorskih in sorodnih pravicah iz leta 95, ter da so se znašli...

53 komentarjev