»

Aplikacije Pinch Media za iPhone vohunijo

ComputerWorld - Prejšnji teden se je na spletu bliskovito razširila vest, da operacijski sistem WebOS, ki teče na Palmovih dlančnikih Pre, zbira podatke o geografski lokaciji in uporabniških navadah lastnikov. Kdor je podrobno prebral licenčno pogodbo ob namestitvi (EULA), je to vedel, vseeno pa je občutek, da vas Palm lahko ves čas nadzoruje, neprijeten.

Danes pa je završalo med lastniki iPhonov, saj so podobne aplikacije tudi v njihovem svetu. Odkrili so, da kopica aplikacij vsebuje knjižice podjetja Pinch Media, ki prav tako zbirajo podatke o vašem trenutnem položaju in jih posredujejo avtorjem. Ker je vse skupaj odobrena aplikacija, tega seveda ne more početi skrivoma, tako da pred prvim javljanjem uporabnika pozove, naj dovoli uporabo svoje lokacije. Če odkloni, bo isto vprašanje sledilo čez minuto in tako naprej, dokler se uporabnik končno ne vda.

Kot kaže, se v lokalni podatkovni bazi SQLlite zbirajo sledeči podatki: ID in model telefona, verzija OS, verzija aplikacije, podatek, ali je...

25 komentarjev

Microsoft se je pritožil na prepoved prodaje Worda

The Register - Pretekli teden je sodišče v Teksasu Microsoftu naložilo, da mora v 60 dneh prenehati prodajati Microsoft Word zaradi kršitve patentov, ki se navezujejo na običajni XML in so v lasti podjetja i4i, in hkrati plačati 290 milijonov dolarjev kazni. Kot je bilo pričakovati, je Microsoftova pravna armada odgovorila (PDF), in to s skrajno zanimivimi argumenti.

V pritožbi so navedli, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo, če bodo morali popraviti svoj Word. Zapisali so, da četudi jim pritožba uspe, ne bodo nikoli dobili povrnjenih stroškov zaradi spreminjanja Word in izgubljenih prodaj v času...

121 komentarjev

Sledenje s superpiškotki

Slo-Tech - Wired je pred kratkim objavil članek o tim. Flash piškotkih, katerih značilnost je, da jih ni mogoče nadzorovati preko standardnih nastavitev za piškotke v spletnih brskalnikih.

Če uporabnik v brskalniku izbriše običajne piškotke, s tem ne izbriše tudi Flash piškotkov. Spletne strani pa potem lahko s pomočjo Flash piškotkov izbrisane piškotke "oživijo" oziroma ponovno pošljejo uporabniku.

Kot je pokazala raziskava University of Berkeley, kar nekaj velikih spletnih strani uporablja to tehniko oživljanja izbrisanih piškotkov, Flash piškotki pa v politiki zasebnosti dostikrat sploh niso omenjeni.

No, za vse zaskrbljene pa je že nekaj časa na voljo tudi dodatek BetterPrivacy za Firefox, ki vam povrne kontrolo tudi nad superpiškotki in ostalimi LSO objekti (Local Shared Objects) ter tako učinkoviteje ubrani vašo zasebnost.

22 komentarjev

V San Franciscu parkiranje za hekerje "brezplačno"

Brezplačno parkiranje za hekerje

vir: Wired News
Wired News - Joe Grand,Jake Appelbaum in Chris Tarnovsky so se pred časom lotili analize parkirnih avtomatov v San Franciscu ter v treh dneh ugotovili kako je mogoče "brezplačno" neomejeno parkirati.

V avtomatih je parkirnino mogoče plačati s tim. pametno kartico, le-te pa niso digitalno podpisane. Še več, edina avtentikacija uporabnika oz. kartice je opravljena tako, da kartica avtomatu pošlje potrditev, da je geslo pravo oziroma da limit na kartici ni prekoračen. Z nekaj spretnosti je tako mogoče limit na kartici poljubno dvigniti oziroma kartico prilagoditi tako, da se nikoli ne izprazni.

Omenjene...

38 komentarjev

Hewlett-Packard z nižjim dobičkom

CNet - Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je končalo 31. julija. Ti izkazujejo zmanjšanje dobička. V omenjenem kvartalu so njihovi prihodki znašali 27,5 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani in v skladu s pričakovanji. Dobiček pa se je skrčil opazneje, saj je znašal le 1,6 milijarde dolarjev, kar je za petino manj kot leto prej. Omeniti velja, da bi bil brez polmilijardnih enkratnih stroškov prestrukturiranja in prevzemov njihov dobiček 2,2 milijarde dolarjev. To je že tretje zaporedno četrtletje, ko je HP zabeležil upad dobička.

Zavidljivo rast so dosegli na Kitajskem, nekoliko več so prodali tudi v ZDA (za osem odstotkov), medtem ko smo Evropejci od HP-ja kupili za 12 odstotkov manj izdelkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo več kot 2 milijardi dolarjev dobička, če so bo pobral evropski trg. Tradicionalno Evropejci kupimo več v tem četrtletju, na kar HP vnovič računa. Klik!

6 komentarjev

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

Raziskava o napadu zombijev

TG Daily - Raziskovalci s kanadskih univerz v Ottawi in Carletonu so izdelali matematični model, ki nam pove, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do infekcije z nemrtvimi oz. zombiji. Za raziskavo so se odločili zaradi popularnosti zombijev v zabavni industriji in prav tam so tudi dobili vse potrebne podatke ter zmodelirali napad zombijev, ki nastanejo zaradi epidemije biološke okužbe. Najprej so vzpostavili model, ki je raziskovalcem povedal, kdaj bi okužba dosegla ravnovesje ter kako stabilna bi bila, le-to pa so nato popravili in dodali latentnost okužbe, kjer bi bili ljudje okuženi, a okužbe ne bi razširjali.

Raziskava, brez dvoma prva takšna v zgodovini človeštva, je pokazala, da bi bila takšna okužba verjetno kriva za propad človeštva. Okužene bi lahko na hitro strpali v karanteno, v primeru zdravila pa bi lahko z nemrtvimi tudi sobivali, a za naše preživetje so najbolj gotovi hitri, agresivni ter pogosti napadi, ki bi z okužbo opravili po hitrem postopku.

Kako ubiješ nemrtve??

64 komentarjev