»

AMD z novim pomnilniškim standardom HBM

HotHardware - AMD je potrdil, da bodo na prihajajočih grafičnih kartica serije Radeon 300 uporabili novo generacijo pomnilnika HBM (high bandwith memory), ki prinaša manjšo porabo fizičnega prostora, hitrejši prenos podatkov ter nižjo porabo električne energije. Za zdaj bo kapaciteta omejena na 4 GB, a gre zgolj za omejitev prve generacije, zatrjujejo.

Čipi GDDR5 na današnjih grafičnih karticah porabijo veliko prostora in električne energije, zato je AMD s Hynixom že pred leti začel razvijati naslednika, ki ga je leta 2013 standardiziral tudi JEDEC (JESD235). Zmanjšanja porabe prostora niso dosegli z integracijo pomnilnika v čipe, ker sta logika in sestava DRAM drugačni kot CPU-ja, GPU-ja ali enotnega čipa (SOC). Zato so se odločili za gradnjo v višini, in sicer so jedra DRAM naložena eno nad...

49 komentarjev

Mali in veliki LG G4c in G4 Stylus

Vsi odtenki LG G4

Slo-Tech - LG bo svojo družino G4 razširil še z nekoliko manjšim G4c in nekoliko večjim G4 Stylus, da se bo za večje in manjše, a plitvejše žepe našlo nekaj. G4c je zelo podoben kot G4 Mini in ima 5-palčni zaslon z ločljivostjo 720 x 1280 (294 točk na palec), 1 GB pomnilnika, 8 GB prostora za shranjevanje podatkov, kamero z osmimi milijoni točk zadaj in petimi spredaj ter baterijo s kapaciteto 2540 mAh. Za povezljivost skrbijo WiFi, Bluetooth, 4.1, NFC in A-GPS/Glonass, poganja pa ga Android 5.0. Meri 14 x 7,0 x 1,0 centimeter in tehta 136 gramov, podatka o ceni pa še ni. Na voljo bo v kovinski sivi, keramično beli in zlati barvi.

Nekoliko večji je G4 Stylus, ki ima jasno tudi pisalo. Zaslon z diagonalo 5,7 palca ima enako ločljivost (1280 x 720,...

27 komentarjev

Prispeli prvi televizorji s Firefox OS

Slo-Tech - Na lanskem CES-u sta Mozilla in Panasonic napovedala pametne televizorje, ki jih bo poganjal operacijski sistem Firefox OS. Poldrugo leto pozneje so napovedi postale resničnost, prvi primerki pa so že na prodaj v Evropi; gre za Panasonicovo linijo Viera, ki jo sestavlja šest modelov CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 in CX680. Večji, 50-palčni CX700 stane okrog tisoč evrov, 40-palčni CX680 pa 800 evrov. Vsi modeli ne bodo na voljo v vseh državah, prav tako ne bodo vsi dostopni takoj.

Pametni televizorji s Firefox OS podpirajo spletne aplikacije (recimo Netflix, Hulu in YouTubu imajo nativne aplikacije, saj je Mozilla razdelila API-je), HTML5 ter sodelovanje z drugimi (pametnimi) napravami.

Firefox OS obstaja že od leta 2012, a ga na telefonih še nismo prav dobro spoznali....

36 komentarjev