»

Microsoft bo podatke o ranljivostih delil z vladami

ZDNet - Microsoft je včeraj napovedal nov program, ki se za zdaj imenuje Omega. V njegovem sklopu bo obstajal tudi DISP (Defensive Information Sharing Program), ki bo vladam, sodelujočim v GSP (Government Security Program) in SCP (Security Cooperation Program), razkril podatke o varnostnih pomanjkljivostih in ranljivostih pred izdajo popravkov. Kot piše Microsoftov Steve Adegbite, bodo te informacije z vladami delili po izvedbi svojega preiskovalnega in popravljalnega cikla, tik preden bodo izdali popravek. Druga novost bo CIPP (Critical Infrastructure Partner Program), ki bo članom nudil detajlne informacije o varnostni politiki, strategijah in pristopih z namenom pomoči pri zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture.

11 komentarjev

Profiliranje uporabnikov brez piškotkov

ComputerWorld - Piškotki (angl. cookies) so znan način za identifikacijo in sledenje uporabnikom na spletnih straneh, ki omogoča izboljšavo uporabniške izkušnje. Vsaka stran lahko, če imate brskalnik tako nastavljen, na vašem računalniku ustvari majhno datoteko ali piškotek, s katerim vas vsakokrat prepozna (dokler ga ne izbrišete ali pa poteče). Z njihovo uporabo vam Slo-Tech vsakokrat pokaže, katere teme v forumu ste že prebrali in v neprebranih nariše slavno rdečo črto. Toda tudi brez piškotkov in celo pri uporabi posredniškega strežnika, ugotavlja raziskava (PDF-datoteka) organizacije Electronic Frontier Foundation, vaš brskalnik pušča prstne odtise.

Brskalniki namreč vedno v splet pošljejo informacije o naloženem operacijskem sistemu, jeziku, verziji...

27 komentarjev

V Švici zakopali računalniško časovno kapsulo

PC Magazine - Evropski raziskovalci so v trezor pod švicarskimi Alpami blizu mesta in smučarskega središča Gstaad zakopali časovno kapsulo, ki bo varno spravljena za 3,5-tonskimi vrati vsaj naslednjega četrt stoletja. Vanjo so shranili podatke za dešifriranje preteklih in aktualnih digitalnih formatov, tako da jih bomo lahko brali tudi v prihodnosti. Zaradi tega se projekt imenuje tudi digitalni genom.

Gre za zaključek štiriletnega projekta Planets, v katerem je sodelovalo 16 evropskih knjižnic, arhivov ter raziskovalnih ustanov in ki ga sofinancira Evropska unija v sklopu šestega okvirnega programa.

Projekt je vzpodbudila kratkoživost informacij, ki jih ustvarjamo v modernem svetu. Čeprav je na svetu približno 100 GB podatkov na...

29 komentarjev

Nemčija od Googla zahteve razkritje ilegalno zbranih podatkov o nezaščitenih brezžičnih omrežjih

The New York Times - Google je prejšnji teden priznal, da so njegovi avtomobili iz voznega parka za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Šlo naj bi za napako v programiranju, za kar se je Google opravičil in napovedal uničenje podatkov. Zgodba se tu ne konča, saj je včeraj Nemčija pritisnila na Google in zahtevala izročitev zbranih relevantnih podatkov.

Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, je povedal, da ima Google do čas do prihodnje srede, da jim preda enega izmed trdih diskov, na katere so shranjevali podatke. Google je ponovil svojo pripravljenost, da zbrane podatke uniči, niso pa potrdili, da bodo Nemčiji ustregli. Na ta način bi namreč dokončno videli, katere podatke so pravzaprav zbirali. Viviane Reding, evropska pravosodna komisarka, je v izjavi zapisala, da je nedopustno, da v EU delujoče podjetje ne spoštuje evropskih pravil.

Caspar pojasnjuje, zakaj...

12 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev