»

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Nevarni mobilniki

Yahoo News - Na Yahoo! so objavili pretresljiv prispevek, ki opisuje, kako mobilni telefoni zdravstvenih delavcev pomagajo prenašati nalezljive bolezni. V raziskavi so naključno pregledali osebje zdravstvenega doma in odkrili, da je kar 12% mobilnih telefonov okuženih z bakterijo <i>Acinetobacter baumannii</i>, ki je pogost vir infekcij v bolnišnicah. Rezultati so še posebej zaskrbljujoči, saj je bakterija nagnjena k temu, da razvije odpornost na skoraj vse vrste antibiotikov. Prav tako lahko preživi v suhih prostorih. Smrtnost med pacienti, ki se okužijo z njo, je med 50 in 60 odstotki.

Pred nevarnostjo nas ne obvaruje niti ustrezno umivanje rok, saj je raziskava pokazala, da je bakterija prišla v mobilne telefone tudi med tem, ko so jih uporabljali v zaprtih oddelkih. Sedaj so v tej bolnišnici prepovedali uporabo mobilnih telefonov ter ponovno pričeli uvajati naprave, ki za delovanje ne potrebujejo fizičnega kontakta.

0 komentarjev

Sojenje avtorju Blasterja B

The Register - Po poročanju Registra se bo 17. novembra začelo sojenje osemnajstletniku, ki naj bi bil priredil izvirni Blaster v inačico B. Jeffrey Lee Parson se bo po besedah njegovega odvetnika zagovarjal kot nedolžen, saj naj bi bil virus izpustil v svet po naključju. Sojenje bo navkljub dejstvu, da je Parson državljan Minnesote, potekalo v Seattlu, saj je bil ena izmed večjih žrtev pohoda Blasterja B tudi Microsoft, točneje njihova storitev Windows Update, ki jo je črv poskušal onemogočiti. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zaporne kazni. Več o tem.

Zanimivo je, da so doslej prijeli le avtorja različic B in F Blasterja, ki so povzročile sorazmerno malo škode, dočim avtor prvotnega črva, ki je povzročil mnogo večjo škodo, ostaja neznan.

Kdor zna, pač zna.

15 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Sunova nova strategija

Slo-Tech - Pred dnevi smo že pisali o odhodu Billa Joya iz Suna. Marsikdo se je takrat spraševal, kaj to pomeni za prihodnost Suna, ter, ali si bo podjetje uspelo opomoči od vedno večjih finančnih težav.

Vendar se pri Sunu ne dajo -- v torek so predstavili nov poslovni model, s katerim so postavili na glavo trženje strežniških rešitev. Do sedaj je veljalo, da se ceni izdelke glede na to, kaj ponujajo in glede na zmogljivosti le-teh. Tako se je cena poštnega strežnika določala glede na kapaciteto ter količino uporabnikov, baze in portale pa se je cenilo glede na to, na koliko procesorjih tečejo, in tako dalje. Končna cena vseh teh izdelkov za večje podjetje tako zelo hitro naraste.

Pri Sunu so se zadeve s svojim Java Enterprise sistemom lotili popolnoma drugače. Za sto ameriških dolarjev na zaposlenega vam ponujajo celoten informacijski sistem. Seveda to pomeni ogromno pocenitev za podjetja, ki so do sedaj na primer plačevala po 30000 ameriških dolarjev na procesor za portalsko programsko...

2 komentarja

Intelovi štirje T-ji

Paul Otellini

vir: Intel
Slo-Tech - Intelova konferenca za razvijalce je v polnem teku in, kakor se za takšne dogodke tudi spodobi, so nas zopet razveselili s kopico novstmi. Tokrat so se bolj osredotočili na dodatne fićre svojih izdelkov in ne na računsko moč, saj je te že skoraj več kot preveč.

Prva novost je tako tehnologija Vanderpool, ki bo omogočala, da bo na vašem računalniku hkrati teklo več operacijskih sistemov. Strojno podporo temu smo zaenkrat lahko videli le na velikih strežnikih - mainframih. Sedaj se nam ne bo več potrebno zatekati k programski emulaciji, kot je na primer VMWare, ampak bomo imeli...

8 komentarjev