»

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Odvijal se bo BarCampLjubljana

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v sredini januarja, bolj natačno 17.1.2009, odvijal BarCamp Ljubljana na Institutu "Jožef Stefan". Za vse tiste, ki ne vedo kaj BarCamp je - BarCamp je konferenca, ki je sestavljena iz predavanja obiskovalcev. Na začetku dneva se določijo predavanja in teme, nato pa se dogodek dokaj spontano sam odvija. Sicer pa smo o BarCampih že pisali.

Dogodek je brezplačen, se je pa potrebno prijaviti na domači strani in seveda pripraviti predavanje na dan dogodka - kar je tudi edini resnični zahtevek Barcamp-a. Dogodek je mednarodne narave, tako da bo večina predavanj potekala v angleškem jeziku.Seveda pa komaj čakamo na podobne dogodke tudi v drugih slovenskih krajih!

9 komentarjev

Prenovljen Metasploit Decloak Engine

Slo-Tech - H. D. Moore je na spletni strani projekta Metasploit predstavil prenovljeni Metasploit Decloak Engine, ki spomočjo različnih trikov skuša ugotoviti pravi IP naslov uporabnikov internetnih posrednikov (tim. proxyev) in anonimizacijskih sistemov, npr. omrežja Tor.

Prenovljena različica Decloak Engine skuša ugotoviti pravi IP naslov uporabnika interneta s pomočjo Flasha, Jave ter z nekaj zanimivimi tehnikami (zlo)uporabe iTunes, Quicktime in Microsoft Office programja.

Po zatrjevanju avtorja Decloaka, H. D. Moora, se je proti razkritju IP naslova mogoče učinkovito ubraniti le s pravilno nastavljeno kombinacijo odjemalca anonimizacijskega omrežja Tor, uporabo Privoxya ter Torbutton dodatka za Firefox.

Mimogrede, Metasploit Framework je medtem prilezel do različice 3.2.

Stanje na področju anonimizacije se torej vseeno izboljšuje.

5 komentarjev

Wine zaživel v 64 bitih

Slashdot - Pred nekaj meseci je priljubljeni emulator Windows za Linux, ki to ni, ampak gre za skupek knjižnic, ki omogočajo poganjanje programja za Windows v Linux, po petnajstih razvoja ugledal različico 1.0. Sedaj lahko poročamo o še enem pomembnem dosežku. Eden izmed razvijalcev Maarten Lankhorst je uspel z Winom pognati 64-bitni program za Windows, ki sicer ne reče nič drugega kot hello world, a doslej niti to ni bilo mogoče. Avtorjev repozitorij je že na voljo, od koder lahko eksperimentalno verzijo prenesete in preizkusite.

57 komentarjev