»

Intelov prvi mikroprocesor star 50 let

Slo-Tech - Točno pol stoletja je minilo od izida Intelovega mikroprocesorja 4004, ki velja za prvi komercialno dostopen mikroprocesor. Tekel je s taktom 750 kHz, deloval je s 4 biti in naslovil je lahko 4 kB prostora ter 640 B RAM. Mikroprocesor, ki je stal 60 dolarjev, je sestavljalo 2250 tranzistorjev, ki so s svetom komunicirali s 16 pini. Čeprav je bil za današnje razmere smešno počasen, gre za prelomen dogodek, saj je Intel pokazal, da so kompleksna integrirana vezja lahko miniaturizirana do kvadratnega centimetra ter cenovno dostopna.

Mikroprocesor so dizajnirali Federico Faggin, Ted Hoff in Stan Mazor, ko je podjetje Nippon Calculating Machine Corporation leta 1969 Intel povprašalo, če bi jim načrtali integrirana vezja za kalkulator Busicom 141-PF. Najprej so nameravali izdelati dvanajst čipov, a so se na koncu odločili za štiri, med katerimi je najbolj znamenit Intel 4004. Ta je bil približno tako zmogljiv kot prvi računalnik, ki je leta 1946 zasedal celo sobo.

Mikroprocesorji so...

21 komentarjev

Nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih (Pentium, Celeron, Atom, Apollo Lake, Gemini Lake in Gemini Lake Refresh) so odkrili ranljivosti, ki napadalcu s fizičnim dostopom do računalnika omogočajo izmakniti šifrirne ključe iz procesorja. Vsak novi procesor ima edinstven ključ (fuse encryption key), iz katerega so potem izračunani drugi ključi, denimo za TPM ali šifriranje podatkov z Bitlockerjem. Dostop do univerzalnega ključa omogoča tudi prelisičiti Intel Management Engine, torej poganjanje neavtorizirane kode na najnižjem nivoju, kar omogoča vgradnjo stranskih vrat v procesor.

Za izrabo najnovejših ranljivosti je potreben fizični dostop do računalnika. Toda potem je moč zlomiti zaščito, ki je namenjena prav zaščiti računalnika, ki nam uide iz rok, denimo ukradenega prenosnika s šifriranimi podatki na disku. Z izrabo ranljivosti je moč napasti tudi vgradne procesorje, kot so v pametnih avtomobilih. Ranljivost izkorišča orodje za razhroščevanje, ki ima previsoke privilegije (debugging...

8 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja nemara tveganje za britansko nacionalno varnost

vir: Nvidia
Slo-Tech - Britanska vlada je po napovedih začela podrobno preiskavo predlaganega posla, v katerem bi Nvidia prevzela britansko podjetje ARM. Dobrih 54 milijard dolarjev vreden posel bo še podrobneje pod lupo, saj je ministrica za digitalizacijo Nadine Dorries napovedala začetek druge faze preiskave prevzema. Ne gre le za vprašanje varovanja konkurence, temveč bodo temeljito preverili posledice za nacionalno varnost. Že julija je agencija za konkurenco izrazila odločne pomisleke glede prevzema.

V pismu vsem strankam v postopku so z ministrstva sporočili, da je zaradi vseprisotnosti tehnologije ARM dostopnost (zanesljivost, predvidljivost) intelektualne lastnine ARM nujna za nacionalno varnost. Z drugimi besedami to pomeni, da novi kupec ne sme imeti možnosti omejevati uporabe intelektualne lastnine, ki bi škodovala Britancem. Po ministričinih besedah ima ARM v globalni dobavni verigi edinstveno mesto, zato je treba natančno preučiti posledice morebitnega prevzema. Naprave na tehnologiji ARM...

6 komentarjev

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Space News - Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in...

69 komentarjev