»

LHC dosegel letošnje cilje

vir: Heise
Heise - Veliki hadronski trkalnik (LHC) resda še ni dal dokončnega odgovora o usodi Higgsovega bozona in je nenehno tarča kritik, a znanstveniki so z njegovim letošnjim izplenom zadovoljni. Za letos zastavljen cilj so namreč izpolnili.

Dosegli so načrtovano luminoznost protonskega curka 1032 cm-2 s-1, kar je pomembno pri iskanju izmuzljivega bozona. Luminoznost je pomembna količina, ki se izračuna kot produkt števila delcev na časovno in površinsko enoto ter motnosti tarče (ki je povezana s frekvenco trkov). Podatki iz eksperimenta ATLAS pričajo o 1,4 . 1032 cm-2 s-1, kar je dvakrat manj od tiste v Tevatronu. A sčasoma naj bi LHC zmogel še dva velikostna razreda večjo luminoznost.

Kaj dosti več od LHC-ja letos ne bomo dobili, saj bodo vanj...

49 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Iran dobil vrhnjo domeno v perzijščini

Slo-Tech - Iran se je pridružil skupini držav z uradnim jezikom, ki se ne zapisuje v latinici, ki so dobile svoje vrhnjo domeno tudi v lokalni pisavi. ICANN je ta teden objavil, da je Iran dobil vrhnjo domeno ایران, pod katero bo moč registrirati strani z domenami v perzijski pisavi. Ime domene pomeni Iran v perzijščini, ki je uradni jezik v Iranu. Poleg nove domene ostaja v rabi tudi latinična .IR, ki bo dovoljevala le registracijo latiničnih domen. ICANN je še povedal, da so prejeli 33 zahtevkov po dodelitvi nelatiničnih domen, izmed katerih so jih odobrili že 18.

10 komentarjev

Francija subvencionira spletne nakupe glasbe

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila francoski program subvencioniranja nakupovanja glasbe prek spleta v okviru sheme Carte Musique (slov. zemljevid glasbe). Prebivalci Francije, stari med 12 in 25 leti, bodo lahko kupili vrednostno kartico s prednaloženim dobroimetjem v višini 50 evrov za 25 evrov, ki ga bodo nato porabili za nakupe glasbe v spletnih trgovinah. Vsak prebivalec, ki ustreza pogojem v razpisu, bo lahko pridobil eno subvencionirano kartico na leto, tako da Francija načrtuje prodajo okroglega milijona kartic. Dodatna omejitev velja za udeležene založnike, ki iz te sheme ne bodo smeli zaslužiti več kot pet milijonov evrov, kar bi lahko od sodelovanja odvrnilo največje, denimo iTunes, FNAC ali Amazon.

Francoska vlada se je bala, da bo Evropska komisija pobudo zavrnila kot državni intervencionizem, a so bili njihovi strahovi neupravičeni. Še več, Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je pozdravil idejo, saj EU podpira iniciative držav članic, s katerimi želijo...

14 komentarjev

APPCircus v Ljubljani

Kiberpipa - Prvi MobileMonday dogodek nove sezone bo v Slovenijo prinesel predtekmovanje APPCircusa. Slednji se bo zaključil februarja 2011 na World Mobile Congress-u v Barceloni.

Tekmovanje je namenjeno vsem podjetjem ter samostojni razvijalcem, ki ustvarjajo mobilne aplikacije v najširšem pomenu. Za prijavo je dovolj delujoči prototip. Tekmovanje ni omejeno na specifično mobilno platformo ali operaterja in je tako odprto za vse inovativne ter uporabne aplikacije.

Na lanskem tekmovanju Mobile Premier Awards, ki je predhodnik APPCircus-a, se je slovensko podjetje Visionect prebilo do finala.

Več informacij o tekmovanju dobite na MobileMonday.si

0 komentarjev

Seagate naprodaj

Gibanje cene delnice Seagata v zadnjih petih letih

Bloomberg - Kot piše finančni dnevnik Bloomberg, je Seagate naprodaj. Zanj se zanimata TPG Capital in KKR & Co., ki bi za podjetje skupaj odšteli okoli 7,5 milijarde dolarjev oziroma 16 dolarjev na delnico, kar pomeni 20-odstotno premijo na trgovalno ceno pred najavo. Prav tako naj bi se za Seagate zanimal Bain Capital LLC. Prejšnji potencialni kupec konzorcij Silver Lake se je umaknil.

Če bo prevzem izpeljan, bo Seagate po letu 2000, ko sta ga kupila TPG in Silver Lake in leta 2002 postavila na borzo, vnovič v zasebni lasti brez kotacije. Seagate je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil 379 milijonov dolarjev čistega dobička, lani pa 83 milijonov dolarjev izgube.

KKR je zasebno podjetje na področju financiranja, odkupov in tveganega kapitala,...

8 komentarjev