»

Netflix bo šifriral ves promet

Techdirt - V ZDA v konicah na Netflix odpade več kot tretjina vsega internetnega prometa; nič drugače ni v ostalih državah, kjer je veliko večino prometa predstavljajo različne večpredstavnostne vsebine. Zato je pomembna vest, da kani Netflix začeti šifrirati ves svoj promet do uporabnikov.

Šifriranje internetnega prometa, ki se je pred leti uporabljali zelo redko, postaja danes vse pogostejše. Ne le spletno bančništvo, tudi spletni predali za e-pošto in številne strani s forumi (tudi naša) z obiskovalci komunicirajo šifrirano. Tako nihče ne more videti vsebine komunikacije. Chrome in Mozilla se zavzemata, da bi nešifriran HTTP povsem izginil z interneta. Očitno trendu sledi tudi Netflix, je razbrati iz elektronskega sporočila.

Šifriranje tako velike storitve, kot je...

19 komentarjev

Microsoft in Yahoo podaljšala, a nekoliko spremenila dogovor

ZDNet - Microsoft in Yahoo sta nekoliko spremenila pogoje 10-letnega sodelovanja, ki sta ga sklenila leta 2009 in za katerega je zadnje tedne kazalo, da se krha in utegne razpasti. Spremembe, ki sta jih dorekli podjetji, prinašata Yahooju nekoliko več fleksibilnosti in avtonomnosti. Ogrodje ostaja nespremenjeno - to je Yahoojeva strežba Bingovih reklam in Microsoftova uporaba Yahoojevega algoritma v Bingu na namiznih napravah. So pa dodali dve dopolnili, ki naj bi poskrbeli za bolj produktivno partnerstvo. V resnici je bila alternativa Yahoojev izstop od dogovora, ki je postajal utesnjujoč za obe podjetji, zlasti pa za Yahoo.

V pogodbi je bilo namreč zapisano, da se lahko prekine po petih letih. Yahoo je namreč prejemal manj, kot bi lahko iztržil drugod, zato je Microsoft več let doplačeval.

Glavna novost je, da Yahoo ne bo...

0 komentarjev

Komisija: Google verjetno krši protimonopolno zakonodajo

Europa.eu - Evropska komisija je ugotovila, da Google zelo verjetno krši protimonopolno politiko, zato so mu poslali obvestilo o nasprotovanju, ki se nanaša na storitev za primerjavo cen. Poleg tega je uvedla ločeno preiskavo o Androidu, kjer prav tako sumijo protikonkurenčno delovanje. To še ne prejudicira končne odločitve, je pa znak, da ima Komisija utemeljen sum, da gre za nepravilnosti.

Gre za Googlov iskalnik, na katerem naj bi Google neupravičeno preferiral lastne storitve (npr. primerjalnik cen), tako da jih prikazuje više med rezultati iskanja, kot bi si glede na algoritem kot neodvisni rezultati zaslužili. Preiskavo so uvedli že leta 2010 in Komisija je sedaj sprejela začasen sklep, da je Googlovo ravnanje nezakonito....

31 komentarjev

Huaweijev pametni telefon P8

Android Central - Kitajsko podjetje Huawei je predstavilo nov pametni telefon P8, s katerim želijo konkurirati najmočnejšim modelom najbolj uveljavljenih znamk. P8 je mestoma sicer šibkejši od konkurence, a svojo vlogo mešanja štren bo najverjetneje dobro izpolnil.

Poganja ga čip HiSiliconov Kirin 930, ki je zgrajen na arhitekturi ARM in ima osem jeder A53. Gre torej za šibkejša jedra, ki jih v najzmogljivejših telefonih običajno najdemo kot komplement k A57 za trenutke, ko so zahteve nižje in je na prvem mestu energijska varčnost. Kirin 930 ima sicer izključno jedra A53, a niso vsa enaka. Štiri so osnovna s taktom 1,5 GHz, štiri pa so navili na 2 GHz in jih marketinško okronali za A53e. Družbo jim dela 3 GB pomnilnika, 32 GB prostora (ter razširitev microSD, ki jo...

22 komentarjev

Falcon 9 uspešno pristal in se prevrnil

Space - SpaceX je včeraj izstrelil misijo CRS-6, s katero so v plovilu brez posadke Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prepeljali nekaj manjših satelitov (Arkyd 3 in Flock-1e) ter redne zaloge za obratovanje ISS in bivanje na njej, skupno dve toni tovora. Pomembnejši del misije pa je bil to pot tisti, ki ni šel na ISS, temveč se je vrnil na zemljo.

Sveti gral vesoljskih poletov so rakete za ponovno uporabo, kar pri stopenjskih raketah ni enostavno doseči. Da tovor pride v orbito, je treba prazne stopnje rakete odmetavati, pri čemer je lepo, če je povratek na Zemljo nadzorovan. To želi doseči Elon Musk v svojem podjetju SpaceX. Januarska izstrelitev CRS-5 z raketo Falcon 9 je šla po načrtih, le povratek rakete Falcon 9 se ni posrečil. Prvo stopnjo rakete bi morali...

50 komentarjev

Deset let generatorja nesmiselnih člankov

Slo-Tech - Pred desetimi leti so trije študentje na MIT-u sestavili program SCIgen, ki skupaj lepi slovnično pravilne stavke brez vsebine ter jih oblikuje v članek z zapletenim naslovom in primerno zgradbo. V resnici je vsa vsebina v njem popolnoma nesmiselna, a to ne pomeni, da takšnih člankov ni mogoče objaviti. V sumljivih revijah, zlasti takih, ki zaračunavajo za objavo člankov, so jih večkrat uspeli objaviti, o čemer smo že obširno pisali.

Zanimiva je zgodovina SCIgena, ki je nastal zgolj kot projekt za zabavo, a je tekom svojega obratovanja pomagal razkriti temnejše plati znanstvenega sveta. Razvili so ga Jeremy Stribling, ki je doktoriral leta 2009 in danes dela za Keybase, Dan Aguayo, ki je magistriral leta 2002 in danes...

10 komentarjev