»

Prvi računalniki v Sloveniji, 15c.del - EUnet in internet v Evropi

Računalniški muzej -

Do začetka devetdesetih je evropski model odprtih sistemov OSI kljub izdatni podpori Evropske skupnosti in telekomunikacijskih podjetij začel izgubljati boj v tako imenovani protokolni vojni. Med glavnimi razlogi za nenadno prevlado omrežij utemeljenih na internetnih protokolih TCP/IP so bili bolj preprosto in robustno delovanje, prosta dostopnost programske opreme za nekatere Unix distribucije in sprostitev omrežja za komercialno uporabo. Model OSI je v primerjavi s TCP/IP trpel zaradi prevelike sistemske zapletenosti, izdatnih varnostnih mehanizmov in predvsem slabo razvite storitvene plati. Model OSI so tako kot pri nas tudi v Evropi še konec osemdesetih v veliki meri dopolnjevali z omrežnimi storitvami, ki jih je v tem času ponujal DECnet. Omrežni protokoli DECnet so bili sedem plastni ureditvi OSI namreč že zgodaj in še najbolj prilagojeni. V okviru projekta COSINE so sicer predvideli, da bodo ob zadostnem razvoju storitev lahko dosegli pretvorbo vseh obstoječih omrežij v...

4 komentarji

Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?

Slo-Tech - Rešitve za SanDiskove SSD-je, ki prepogosto doživijo prerano smrt, še ni na vidiku in če gre verjeti strokovnjakov za reševanje podatkov, je ne bo. Markus Häfele iz podjetja Attingo, ki se ukvarja z reševanjem podatkov z diskov, trdi, da je napaka strojna. V podjetju vsaj enkrat tedensko dobijo SanDiskove SSD-je, ki so odpovedali, diagnoza pa je v vseh primerih podobna.

Težave so sprva doletele 4-TB modele SanDisk Extreme Pro. SanDisk je nato obljubil popravek, a so težave začele napadati tudi manjši izvedenki (2 TB in 3 TB), o katerih SanDisk molči. Attingo trdi, da je težava nerešljiva. Komponente v SSD-jih naj bi bile preokorne in prevelike, zato so povezave med njimi šibke. To zaradi višje impedance povzroča segrevanje, kar vodi do okvar. Prav tako so komponente spojene z nekakovostnim materialom, ki tvori mehurčke in odstopa. Ali je težava spojev v cinu ali komponentah, še ni jasno, izid pa je očiten.

Glavna zamera ni toliko slaba serija, ki se lahko zgodi vsakemu...

19 komentarjev

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah -...

0 komentarjev

Nvidia pomlajuje GPGPU arhitekturo Hopper

HGX H200

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so najavili čip H200 za superračunalnike, ki pa je v bistvu zgolj predhodnik, povezan s prihajajočim pomnilnikom HBM3E.

Na avgustovskem Siggraphu je Nvidia predstavila različico čipa GH200, povezanega s pomnilnikom HBM3E, ki naj bi dosegal prepustnost nad 9 Gb/s na pin, oziroma približno za polovico več kot HBM3. Ker so čipi GH združki Armovih CPU jeder Grace in GPGPU jeder Hopper, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo podjetje pokazalo še "običajne" GPGPU različice čipov H100, torej navadnih hopperjev. To so storili v ponedeljek na superračunalniški konferenci SC23. Čeprav bodo računska vezja osveženega čipa enaka kot v H100, je vendarle dobil naziv H200; nemara zato, ker je v njem prižganih vseh 6 krmilnikov HBM pomnilnika, medtem ko je v H100 en ugasnjen. To pomeni, da bodo za H200 namenjeni izbrani (binned) čipi, saj proizvodni izkoristek ni posebej visok. V končni fazi to pomeni 141 GB pomnilnika HBM3E s skupno pasovno širino 4,8 TB/s, medtem ko končni pribitek k...

0 komentarjev

Kupci novih Teslinih poltovornjakov jih eno leto ne bodo smeli prodati

Slo-Tech - Kupci novega poltovornjaka Cybertruck, ki ga po vsem pompu že nestrpno pričakujemo s Teslinega tekočega traka, se bodo z njim vsaj za leto dni res poročili. Še pred splavitvijo, ki jo napovedujejo za 30. november, so v javnost prišli precej edinstveni pogoji nakupa, ki bi jih bolj pripisali kakšni programski opremi. Tesla v pogojih izrecno prepoveduje odsvojitev vozila v prvem letu lastništva.

Kdor bi želel vozilo prodati, mora imeti za to upravičene razloge, prav tako pa ga mora najprej ponuditi koncernu. Šele nato ga lahko proda tudi sam, če dobi od podjetja pisno dovoljenje. Tesla bo vozila odkupovala po prodajni ceni, zmanjšani za 0,25 dolarja na prevoženo milijo (0,14 evra na kilometer), obrabo in morebitne stroške potrebnih poravil.

V nasprotnem primeru kupcu grozi deaktivacija vozila na daljavo ali 50.000 dolarjev kazni ter prepoved nakupov vozil od Tesle v prihodnosti.

53 komentarjev