»

Nocoj meteorski roj Geminidov

Slo-Tech - Pred iztekom leta nas bo oplazil še en meteorski roj, ki je odlična priložnost za zamudnike, ki si niste uspeli ogledati Leonidov, Perzeidov in drugih. V teh dneh namreč lahko opazujemo meteorski roj Geminidov, ki bo svoj vrhunec dosegel danes ponoči, po zahodu Lune, ki bo ob 0.22 uri, in pred Sončevim vzhodom, ki bo ob 7.46 uri.

Njihov radiant leži v ozvezdju Dvojčkov, starševsko telo pa najverjetneje asteroid 3200 Faeton, ki je bil nekdaj meteor. V premeru ima dobrih pet kilometrov, njegova eliptična tirnica pa ga zanese vse do 0,14 astronomske enote blizu Sonca. Zato je tudi dobil po sinu boga Heliosa, Faetonu. Ozvezdje Dvojčka je iz naših krajev vidno celo noč, tako da bomo odvisni le od vremena in sposobnosti...

40 komentarjev

Analiza telefonskih klicev za zaris novih meja pokrajin

BBC - Statistične in ostale regije v državah so dandanes zarisane na dva načina. Bodisi se naslanjajo na zgodovinske delitve bodisi jih oblast zariše tako, da je za kateri že koli razlog karseda prikladno. Zelo malo pa to pove o dejanski povezanosti ljudi. Zato so na MIT-u dobili idejo analizirati telefonske pogovore in iz njih izluščiti, kje so v resnici meje med krogi poznanstev ljudi, ki jim lahko rečemo regije.

Eksperiment je vodil bostonski Massachusetts Institute of Technology. Analizirali so 12...

24 komentarjev

Največje računalniške napake v zgodovini

Slo-Tech - Seznam najbolj spektakularnih računalniških napak v zgodovini se sicer pojavi večkrat, a nič ni narobe, če si ga pogledamo vsako leto in si osvežimo spomin. Nazadnje so to storili na PC Pro. Nekajkrat so šle stvari narobe zaradi računalniških hroščev, spet drugič zaradi človeškega faktorja, vsem pa je skupna velikanska cena odprave posledic.

Na kratko nanizajmo katastrofe, ki so jih opisali v svojem članku. V 80. letih preteklega stoletja so Američani sumili, da jim bodo Rusi skušali ukrasti programsko opremo za nadzor in uravnavanje pretoka skozi plinovode, zato so jim podtaknili pokvarjeno. KGB je iz kanadskega podjetja resnično presnel program, a Rusi niso ugotovili, da je imel vgrajeno časovno bombo, ki je po sprožitvi naključno...

47 komentarjev

McDonald's izgubil osebne podatke

Slo-Tech - Seznamu podjetij, ki so jim ušli osebni podatki, se je pridružil tudi McDonald's. Za pripravo spletnih strani in promocij so sodelovali s podjetjem Arc Worldwide, ki je skrb za bazo podatkov o strankah zaupal podizvajalcu. Temu so hekerji vdrli v sistem in odtujili podatke o nekaterih strankah McDonald'sa.

V podjetju so povedali, da je šlo zgolj za podatke, ki so jih stranke posredovale prostovoljno. Šlo naj bi za imena, priimke, naslove, elektronske naslove in podobno, ne pa za kakršne koli finančne ali bančne podatke. Kljub temu gre za vreden paket informacij, ki ga bodo spamerji rade volje odkupili. McDonald's ni želel povedati, kje se je napad zgodil in ali so odtujeni podatki zgolj iz ZDA ali pa tudi iz katere druge države. So pa zapisali, da že sodelujejo z organi pregona pri iskanju krivcev.

9 komentarjev

Gawker Media napaden, bralci zamenjajte gesla

Ta vnosna polja bo videla obilica bralcev popularnih blogov

vir: Slashdot
Slashdot - Pretekli vikend je še neznanim hekerjem uspelo pridobiti dostop do spletne strani Gawker.com ter do njihovega računa na Twitterju, na obe spletni strani pa so prilepili povezavo do datoteke .torrent na ThePirateBay, v kateri se skriva obilica kočljivih informacij. Javnosti je tako na ogled celotna baza podatkov omenjene skupine, poleg izvorne kode spletnih strani in sistema za upravljanje z vsebino. Med pobeglimi podatki so jasno tudi informacije o uporabniških računih.

Prizadetih uporabnikov naj bi bilo kar 1,3 milijona, saj skupina Gawker Media ne predstavlja le bloga Gawker.com, temveč še druge znane spletne strani, npr. Gizmodo.com, Jalopnik.com, Kotaku.com in Lifehacker.com. Bralci vseh spletnih...

13 komentarjev