»

MPEG LA začel zbirati patente za napad na VP8

vir: Heise
Heise - MPEG LA je začel postopek zbiranja patentov, ki so bistveni za uporabo standarda VP8, ki je odprtokodni kodek za stiskanje videa, vključen v WebM. VP8 je brezplačen in odprtokoden od leta 2010, ko je Google kupil On2, ki je format razvilo. Sedaj MPEG LA vabi vse lastnike patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, da ji predložijo na vpogled do 18. marca. Na ta način MPEG LA napoveduje vojno Googlu, saj je cilj vzpostaviti portfelj patentov, ki bi terjali plačevanje licenčin za uporabo WebM.

Firefox in Opera podpirata WebM in Ogg Theora, medtem ko bo Chrome kmalu podpiral le WebM, saj bodo ukinili podporo za H.264 (ostal bo sicer podprt prek Microsoftovega vtičnika za Chrome)....

21 komentarjev

Mars-500 simuliral pristanek na Marsu

Slo-Tech - Ruski projekt Mars-500, ki traja od 3. junija 2010, ko so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljske ladje velikosti 550 kubičnih metrov, je včeraj dosegel vrh. Šesterica je namreč po 250 dneh potovanja uspešno simulirala pristanek na Marsu, s čimer so končali prvi del misije.

Na površju Marsu bodo navidezno ostali do 23. februarja, tako da bodo skupno na Marsu ali v njegovi orbiti 30 dni. V tem času bodo izvedli trije prostovoljci, ki so bili določeni za pristanek in so sedaj zaprti v posebnem delu ladje, izvedli tri sprehode po površju. Medtem jih druga trojica čaka v drugem delu habitata, ki simulira vesoljsko ladjo, ki je ostala v orbiti.

Po obisku...

18 komentarjev

Beta Crysis 2 ušla na internet

Heise - Beta verzija težko pričakovane streljačine Crysis 2 je več kot en mesec pred izdajo ušla na internet. Končna verzija je namreč napovedana za 22. marec, a se je beta že znašla na internetu. Kaže, da gre za verzijo 13. januarja, ki že vsebuje delujoča enoigralski in večigralski način. Manjka ji še nekaj tekstur, sicer pa je bolj ali manj dokončana. Kdo je na internet spustil igro, ni znano. EA dogodek obžaluje in poziva vse ljubitelje igre, da pokažejo toliko lojalnosti, da počakajo do izida končne verzije (in jo seveda tudi kupijo). Poročila kažejo, da beta vsebuje glavni ključ za zaščito SolidShield (spletni DRM), kar utegne biti velik problem za EA.

58 komentarjev