»

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

Bo RIM podprl Android?

Bloomberg - Ugledni časnik Bloomberg poroča, da naj bi se RIM v svojem prihajajočem tabličnem računalniku PlayBook nagibal k podpori androidnih aplikacij. Čeprav uporabljajo RIM-ove naprave lasten operacijski sistem, naj bi v PlayBook integriral tehnologijo, ki jo bodo razvili v lastni hiši in bo omogočila poganjanje androidnih aplikacij na QNX. S tem bodo uporabniki dobili možnost uporabe več kot 130 tisoč aplikacij.

Če te navedbe držijo, se utegne kombinacija izkazati za dobitno. RIM bo namreč iz obeh svetov potegnil najbolje - vgrajeno šifriranje komunikacije iz blackberryjev in širok nabor aplikacij za Android. RIM ni komentiral teh izjav. Dejali so le, da bo njihov tablični računalnik nared v prvem letošnjem četrtletju,...

4 komentarji

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

Kapaciteta človeštva tristo eksabajtov

Martin Hilbert

vir: BBC
BBC - Ob vsej hiperprodukciji elektronike se je zanimivo vprašati, koliko digitalnih podatkov je človeštvo proizvedlo in koliko jih lahko ta hip shrani. To sta preiskovala Martin Hilbert in Priscilla Lopez z Univerze v Južni Karolini in izsledke objavila v članku The World's Technological Capacity to Store, Communicate, and Compute Information v najnovejši številki revije Science.

V članku sta avtorja izračunala podatke za leto 2007 in ugotovila, da je človeštvo tedaj hranilo okrog 295 eksabajtov podatkov. V oceni sta upoštevala podatke na 60 različnih medijih, od trdih diskov v računalnikih prek DVD-jev do knjig in reklamnih letakov. Za ponazoritev povejmo, da bi vsi ti...

13 komentarjev

Objavljene konceptne slike prvih Nokiinih Windows Phone 7

So koncepti všečni?

vir: engadget
engadget - Čeprav ob najavi partnerstva Nokia in Microsoft nista razkrila niti okvirnih datumov izida mobilnih telefonov, ki bi bili sad sodelovanja inženirjev iz Redmonda in s Finske, insajderski viri vseeno izid napovedujejo še za letošnje leto. Steve Ballmer je sicer na prireditvi omenil, da so inženirji iz obeh podjetij že nekaj časa pred najavo začeli sodelovati, plod sodelovanja pa bi bil lahko konceptni aparat, ki je prikazan v za Nokio zadnje čase običajni raznoliki barvni paleti. Oblika konceptov sledi oblikovalnim smernicam trenutnih naprav (N8, E7 in C7), jasno pa je, da se že na zunaj sklada s strojnimi zahtevami Windows Phone 7 - z velikim zaslonom z ločljivostjo 800 x...

32 komentarjev