»

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Jesenski GTC usmerjen v programje

Jensenov Omniverse avatar

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidiina jesenska izvedba prireditve GPU Technology Conference ni postregla z bistvenimi strojnimi novostmi, zato pa s toliko več programskimi.

Zeleni čipovni tabor je trenutno do vratu v razvoju programskih platform, ki bi izkoristile njihovo hitro rastoče strojno ogrodje v oblaku. Po tem, ko so na spomladanski konferenci GPU Technology Conference popolnili večino ponudbe izdelkov na arhitekturi Ampere, so na jesenski različici zapolnili še zadnjo luknjo: lansirali so najšibkejšega od GPGPU pospeševalnikov, A2. Vsebuje približno šestino elementov velikega brata A100 in je s tem namenjen predvsem varčnemu izvajanju (inference) procesov strojnega učenja. Druga strojna novost je komplet Jetson s prihajajočim sistemskim čipom Orin, ki prispe v prvih mesecih prihodnjega leta, skladno s siceršnjim prihodom Orina. Gre za čip, v katerega podjetje polaga velike upe tako na področju avtomobilizma kot v drugih segmentih, odvisnih od integriranih procesorjev, kot je robotika. Pod imenom...

4 komentarji