»

Mednarodno kazensko razsodišče bo preiskovalo kibernetske napade

Karim Khan

Slo-Tech - Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega razsodišča (ICC) Karim Khan je naznanil, da bo organizacija odslej preiskovala tudi hekerske napade v vojnem času, ki imajo stvarne fizične učinke.

Podvigi kibernetskih barabinov imajo spričo vseprisotnosti digitalnih tehnologij danes že zelo otipljive posledice, kot je ohromitev bolnišnic in drugih institucij ob izsiljevalskih napadih, vse pogosteje pa državni akterji tudi namensko snujejo zlobno kodo za onesposabljanje ter uničevanje kritične infrastrukture. V tem oziru so brez dvoma najbolj razvpite ruske skupine, kot so Sandworm in razni medvedki, predvsem zaradi zloglasnih napadov na ukrajinsko elektroomrežje in drugo infrastrukturo. Vse odtlej se vrstijo ideje, da bi tovrstne napade, kadar pomenijo resno nevarnost za civiliste, v preiskave vključilo tudi Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine; pozivi so postali še posebno glasni po ruski invaziji februarja lani. Ukrajinci iz tamkajšnjega urada za digitalno transformacijo sicer...

5 komentarjev

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Slo-Tech - El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

...

27 komentarjev