»

Otrok iz Mississippija spet pozitiven na HIV

HIV

Washington Post - Čudežna ozdravitev novorojenčka iz Mississippija, ki je veljala za eno izmed štirih dokumentiranih ozdravitev HIV-a in edino, kjer ni šlo za presaditev kostnega mozga, se je izkazala kot neuspešna. Sedaj štiriletna deklica, ki se je rodila z virusom HIV okuženi materi, je spet pozitivna na HIV.

O primeru smo se zelo obširno razpisali že lani, zato le na kratko povzemimo. Čeprav je prenos HIV z okužene matere na otroka ob uživanju primernih zdravil zelo malo verjeten - tipično okrog odstotka - mnogo mater zdravil ne jemlje. Deklica iz Mississippija se je rodila materi, ki je bila tako pozno diagnosticirana, da ni jemala zdravil pred porodom. Deklica je takoj po porodu začela...

123 komentarjev

Ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Danes je Ustavno sodišče strankam v postopku razposlalo sodbo v zvezi z zahtevo Informacijskega pooblaščenca za oceno ustavnosti določb XIII. poglavja Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) o obvezni hrambi podatkov o prometu elektronskih komunikacij.

Sodišče je v sodbi v glavnem sledilo sodbi ECJ iz aprila letos in ugotovilo, da gre pri hrambi, kot smo jo poznali do sedaj za popolnoma nesorazmeren poseg v pravico do zasebnosti iz 38. člena ustave.

Ustavno sodišče tako z dnem objave sodbe v Uradnem listu (najverjetneje naslednji torek) razveljavlja celotno XIII. poglavje Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in operaterjem nalaga takojšnje uničenje na tej podlagi zbranih...

27 komentarjev

Vdor v indijski NIC na splet poslal lažne certifikate

Ars Technica - Ponavlja se zgodba, ki se je DigiNotarju zgodila leta 2011, le da z novimi igralci. Neznani napadalci so pridobili dostop do NIC (National Informatics Centre), ki deluje pod okriljem indijskega CCA (Controller of Certifying Authorities), in izdali vsaj štiri lažne certifikate za Google in Yahoo, kar je povzročilo precej težav zlasti uporabnikom operacijskega sistema Windows in brskalnika Internet Explorer.

CCA sicer trdi, da so lažni certifikati le štirje, a Googlov Adam Langley trdi, da imajo dokaze o večjem številu izdanih lažnih certifikatov. CCA je sicer takoj razveljavila vse certifikate, ki jih je izdal NIC, a uvrstitev na listo neveljavnih (revocation list) ni stoodstotna rešitev.

Windows in IE sta posebej prizadeta, ker je...

6 komentarjev