»

SpeedFan

Overclockers Australia - SpeedFan je program, ki prikazuje vrtljaje ventilatorjev in temperaturo v računalnikih, vendar zmore še nekaj več. S SpeedFanom lahko prilagajate hitrosti ventilatorjev glede na temperaturo v PC-ju. Trenutna različica je 3.0 in je kompatibilna z MBM 5. Če ste zainteresirani, potem obiščite to stran, kjer boste našli še nekaj več podatkov in seveda program.

5 komentarjev

USB Hard drive

Club Overclocker - Še en kratek test iz ClubOC, ki govori o prenosnemu USB disku - Q-ju. Q lahko, kakor že ime pove vstavite v USB port na zadnji strani računalnika. Sicer Q ni pionir na svojem področju (nekaj podobnega smo videli že prej), vendar je po dolgem času spet prijetno videti nekaj nenavadnega. Q proizvajajo v treh izvedbah; 16, 32 in 64 MB izvedbi. Dobra stran Q-ja je majhnost in s tem odlična prenosnost, slaba stran pa je hitrost - Q je malenkost hitrejši od navadnega disketnika. Slabost je še cena, ki je vse prej kot nizka. 16 MB izvedba stane okrog 17 tisoč SIT, 64 MB izvedba pa stane okrog 50 tisoč SIT. Skratka preveč. Ostanite pri disketah in ZIP-ovkah.

2 komentarja

Nanya PC2100/CL2 DDR RAM

Club Overclocker - Navdušenju nad DDR RAMom kar ni in ni videti konca. Ko smo se že spraševali, ali bo DDR RAM neslavno propadel, smo naleteli na nove predstavitve DDR chipsetov in nove DDR pomnilniške čipe. Micron, Criucal, ... proizvajalcev je vedno več. Pojavil se je še en proizvajalec - Nanya. Večina vas bo sicer pomislila, da je to spet eden izmed brezveznih tajvanskih proizvajalcev. Če ste se opredelili tako, potem ste se kar pošteno ušteli, saj Nanya DDR RAM sodeč po temu temu kratkemu spada v sam vrh DDR ponudbe. CAS2 pomnilnik naj bi zdržal do frekvence 133 MHz, CAS 2.5 pa do 143 MHz. Testerju je uspelo tudi prekoračiti to frekvenco, sistem pa je bil še vedno stabilen. Skratka ne morem vam reči nič drugega, kot da si preberite test in upate, da bo kaj takega kdaj prišlo tudi v Slovenijo.

0 komentarjev

DVD v evropi 25% dražji

Slashdot - Z uvedbo DVDja je prišla tudi regionalna zaščita. Razlog je preprost, Holywood se boji, da bi nevedni ljudje predvajali filme, ki jim še niso namenjeni (beri: dokler iz njih ne iztržijo dovolj v lokalnih kinematografih). Tako navadno kupci v ZDA pridejo do filmov prej kot v Evropi.
V grlu komisije EU za varstvo konkurence pa se je zataknila druga kost, ki jo povzroča regionalno zaklepanje. Problem je namreč v tem, da morajo evropejci za vsebinsko enake DVDje plačevati v povprečju 25% več kot njihovi prijatelji na drugi strani Atlantika. Spet ameriška dvoličnost, saj bi po eni strani radi ekonomsko globalizacijo in sprostitev trgov po drugi strani pa hočejo kontrolo nad tem kje sme kdo kupiti kaj in kdaj. Sistem regionalne zaščite so napadli tudi Avstralci in britanska trgovska veriga. Srčno upam, da bo iz te moke še kaj kruha.

7 komentarjev

Gonilniki v Linux jedru

Linux Today - Gonilniki za eksotično strojno opremo pod Linuxom so bili svojčas kar precejšen problem, a počasi se se stvari začele obračati na bolje in zadnje čase je podprto takorekoč vse (razen mojega winblowz modema na notebooku... grrr). Tule je interview z Jonathanom Corbetom, soavtorjem knjige Linux device drivers. Človek zelo dobro pozna razvoj Linux jedra v zadnjih nekaj letih in pove veliko zanimivih stvari o tem, kako se bo pisanje gonilnikov razvijalo naprej. Pravi, da bo zelo zanimivo, ko bodo v vseh mrežnih gonilnikih prisotne možnosti 'zero-copy', pa tudi bolj natančno zaklepanje za SMP sisteme bo Linux potiskalo vedno bolj med profesionalne strežniške sisteme. Skratka zanimivo branje.
Mimogrede, če hočete biti vedno na tekočem z razvojem Linux jedra, potem redno preverjajte stran kt.zork.net. Na njej se dobi tedenski povzetek dogajanja na dopisnem seznamu razvijalcev.

0 komentarjev

Linux v Avstraliji

100si - Tole je prispeval Rok:
"Avstralcem je dovolj. Na univerzi Trinity college (del Melbournške univerze) ne prenesejo več nestabilnosti svoje Windows mreže. Hočejo nekaj varnega, cenejšega in nič več komplikacij z licencami. Mreža v Oknih je ne glede na različico takoj začela delati velike probleme. Rešitev s sistemi podjetja Sun je bila predraga, ker bi to pomenilo nakup novih računalnikov. Tako so se odločili da bodo na vse sisteme postavili Debian Linux in grafični vmesnik GNOME. Nova zmaga za Linux!"

3 komentarji

Novi procesorji iz AMD-ja

več strani - AMD naj bi, glede na japonsko stran PC Watch, v kratkem izdal nove procesorje (SFF serija = Small/Slim Form Factor). Sama poraba naj bi bila okoli 35W.
Že v tem četrtletju naj bi ugledali luč SFF Athlon (TB) z 1.1 GHz, SFF Duron (Sptifire) 900 MHz. Oba z voltažo jedra 1.4 V. V naslednjem četrtletju pa lahko pričakujemo še več procesorjev. Med drugim SFF Athlon (Palomino) 1.1 GHz, SFF Duron (Morgan) 1 GHz z voltažo 1.5 V. V 4/4 pa naj bi predstavili SFF Athlon 1.3 GHz in SFF Duron 1.1 GHz.
Kar je pri vsem tem zanimivo, je to, da SFF verzije Athlon (Palomino) in Duron potrebujejo višjo voltažo (1.5 V) kot prvotni Palomino z 1.4 V napetosti. Tukaj lahko samo špekuliramo, vendar vse kaže na to, da je AMD razvil druge tehnologije, ki omogočajo znižanje porabe procesorja.

10 komentarjev

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev

CpuCool

Tweak Files - Za vse tiste, ki vas ne zanima MBM za nadzor temperature in sistema je tukaj en programček CpuCool, ki pa služi še marsičemu. Dela z vsemi procesorji in Intel, ALI, VIA, AMD in SIS5595 matičnimi ploščami. Program pa je shareware. Programček in kaj lahko dela dobite tukaj: LINK. Tukaj pa dobite tudi PowerStrip 3beta: PowerStrip 3Beta

6 komentarjev