»

Evropski parlament zavrnil izmenjavo podatkov v SWIFT-u z ZDA

BuisnessWeek Online - Danes so evropski poslanci v Strasbourgu glasovali o kontroverznem sporazumu med EU in ZDA, ki bi omogočil posredovanje vseh podatkov iz sistema medbančne komunikacije SWIFT, torej praktično vsa nakazila po Evropi z vsemi podatki o udeleženih strankah, v ZDA. O ozadju zgodbe smo se obširno razpisali pretekli teden, ko smo poročali o odločitvi Odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, ki je z 29 glasovi proti in 23 za zavrnil sporazum.

Na glasovanju so poslanci s 378 glasovi proti in 196 za zavrnili pogodbo. Tako se je prvikrat v zgodovini zgodilo, da je Evropski parlament uporabil pravico veta in razveljavil kakšno mednarodno pogodbo EU. Poslance je najbolj vznemirilo dejstvo, da se podatki posredujejo v ogromnih količinah brez nadzora, da jih lahko ZDA po lastnem preudarku posredujejo tretjim državam in da jih lahko hranijo 90 let, medtem ko je v EU ta doba pet let.

Prenos nekaterih podatkov bo kljub temu še vedno potekal, saj ima...

43 komentarjev

Android 2.1 za Droid, Hero, hekanje Droida

Adapter za USB host način

vir: engadget
engadget - Android 2.1 je bil premierno (uradno) predstavljen z izidom Googlovega Nexus One, vse od takrat pa se je nestrpno pričakovalo tudi izid za druge mobilne telefone. Najbolj pričakovana je bila seveda izdaja za Motorolin Droid, saj je verjetno najbolj zaželen in razširjen mobilni telefon z Androidom novejše generacije, poleg Nexusa. Droid naj bi najnovejšo izdajo odprtega operacijskega sistema dobil še ta teden, skupaj z vsemi najnovejšimi dodatki, ki jih premore Nexus One. Slednji je namreč ravno pred kratkim v Google Maps, brskalniku in v galeriji dobil podporo pinch-to-zoom oz. podporo več hkratnim pritiskom s prsti (multitouch)

To GSM izdaja Droida, poimenovana Milestone, podpira že od...

19 komentarjev

Google bo nudil gigabitni internet

Google - Google se širi na vsa področja življenja in če že ponujajo sto in eno storitev na spletu, zakaj ne bi ponujali še dostopa do spleta? Tako so včeraj napovedali eksperimentalno postavitev optičnega omrežja, ki ga bodo začeli graditi po ZDA. Za začetek zgolj na nekaj testnih lokacijah v državi približno 50.000 ljudem, ki jim ponudili gigabiten dostop do interneta. Sčasoma bodo eksperiment razširili, tako da bi lahko bliskovit internet ponudili tam nekje do pol milijona uporabnikom. Podrobnosti, kot so cena, dostopnost in podobno, seveda še niso znane, saj je Google trenutno v postopku izbiranja lokacij. Prebivalci lahko prijavijo svoje okrožje, časa imajo do 26. marca.

Medtem si želimo, da bi kdaj Google pokukal tudi na sončno stran Alp.

28 komentarjev

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

Nič več Gmaila v Iranu

Slashdot - O cenzuri interneta v Iranu smo pisali večkrat. Zgodba gre običajno takole: v državi se približujejo kakšne volitve, demonstracije ali drugačni nemiri in da ne bi prišlo do prevelike izmenjave informacij, država preventivno ugasne kopico strani na internetu. Prve so na udaru socialne strani, kot so Facebook, elektronski predali na Gmailu in Yahoo, strani z novicami ipd.

Sedaj pa so se v Teheranu odločili, da bodo dostop do elektronske pošte pri Gmailu izključili za stalno. Domnevni razlog je zvečanje podpore domači internetni industriji, saj naj bi se zaradi tega bolj razvila domača internetna tehnologija in povečalo zaupanje med ljudmi in vlado, ki jim dobrohotno ponudila nov...

13 komentarjev