»

Prvi 45 nm AMD čipi že na policah

bit-tech.net - Čeprav so te police elektronske, naj bi bil nakup že možen in to skorajda dva tedna pred uradnim izidom, ki naj bi bil 13. novembra. Na žalost pa so omenjeni primerki strežniške variante, torej Opteroni, namizni procesorji pa naj bi sledili enkrat okrog novega leta.

A tako zgoden nakup Shanghaia vas bo seveda stal precej, saj je cena Opterona 8384, sicer precej zmogljivega primerka nove družine, ki bije pri 2,7 GHz in ima porabe le 75 W (kar je malo za štirijedrnika), kar 2350 dolarjev (približno 1850 €) na kos. A v primerjavi z Barcelono (trenutni, 65 nm Opteroni) prinese kar trikrat več drugonivojskega predpomnilnika (namesto dveh ima sedaj 6 MB), izboljšave v samem jedru pa so tudi omogočile, da procesor na cikel opravi več dela, skupaj pa naj bi to prineslo kar 20% več zmogljivosti v primerjavi z Barcelono enake frekvence.

Poleg tega bodo novi procesorji sposobni povezovanja s 3. verzijo HyperTransport standarda, matične plošče (in s tem celotni sistemi) z enako podporo pa...

38 komentarjev

GTA IV za PC bo zamudil

bit-tech.net - Na srečo bo zamuda dolga le dva tedna glede na prejšni uradni izid (če pustimo približno enoletno razliko med izidom za osebne računalnike in konzole ob strani), uradnega razloga za zamudo pa niso izdali. V trgovine naj bi igra tako prišla 2. decembra.Poleg tega sporočila pa so dodali še uradne zahteve za igranje igre. Za igranje boste potrebovali vsaj dvojedrnika (s približno 1,8 GHz za Core 2 Duo čipe oz. 2,4 GHz za AMDjeve X2 procesorje), gigabajt in pol pomnilnika, grafično kartico z vsaj 256 MB pomnilnika iz nVidia 7900 oz. ATi X1900 serije ter resnično osupljivih 16 GB prostora na trdem disku. Potrebovali pa boste še prvi oz. 3 servisni paket za vaš priljubljeni operacijski sistem, seveda za Windows Visto oz. za XP....

77 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Tri leta kradli osebne podatke

The Register - Raziskovalci v laboratorijih RSA Security so odkrili enega največjih, najbolj dodelanih in najstarejših neodkritih trojanskih konjev. Sinowal, ki ga poznamo tudi pod imenoma Mebroot in Torpig, je neznana skupina vzdrževala, krpala in izboljševala tri leta, tako da se je vsa ta leta izognil detekciji, kar je za načeloma kratkožive trojanske konje prava redkost. V tem času je na svojem popotovanju po širnem spletu zbral slabega pol milijona osebnih bančnih podatkov (številke tekočih računov in bančnih kartic).

Nanj so postali pozorni, ko so našli trojanskega konja, ki se na prvi pogled ni razlikoval od ostalih v nepregledni množici. Kmalu pa so začenjali odkrivati nekatere zanimive anomalije. Analiza kode jih je vodila do strežnika, ki je imel za take razmere nenavadno dolgo zgodovino in število prijav. Presenetila jih je tudi obsežnost. Zlikovci so očitno profesionalci, saj je trojanski konj navajen na 2700 specifičnih spletnih naslovov bank in drugih finančnih institucij, ki jih...

8 komentarjev

Tri napake in letiš

The Register - Francoski senat je z veliko večino 297 glasov proti 15 potrdil kontroverzni zakon o odklapljanju internetnih piratov, ki uzakonja iz ameriških filmov poznan sistem treh napak (three strikes), ki nadgrajuje že predlagani telekomunikacijski paket. Po prvi kršitvi bodo uporabniki, obtoženi nelegalnega razpečevanja avtorsko zaščitenega materiala, prejeli opozorilno elektronsko pošto, v drugo jih bodo opozorili z navadno pošto, v tretje pa jih bo ponudnik interneta odklopil. Francoski ponudniki interneta nad odločitvijo niso najbolj navdušeni, saj odgovornost za nadzorovanje in kaznovanje uporabnikov nalaga njim in jim s tem povzroča dodatno delo. Preden bo zakon stopil v veljavo, ga mora potrditi še spodnji dom, poroča The Register.

Mimogrede omenimo, da je danes začel veljati novi Kazenski zakonik Republike Slovenije, ki bo strožje sankcioniral tovrsto početje tudi pri nas. Debata o tem na formu že teče.

76 komentarjev

Recesija je tu

CNet - Ameriški statistiki so se oktobra končno nehali sprenevedati in objavili, da se je v tretjem četrtletju ameriško gospodarstvo na letni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, ter prvič uradno spregovorili besedo recesija. Začetek ekonomskega upočasnjevanja je negativno vplival tudi na računalniško-informacijska podjetja.

Sun je obelodanil izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju. Omenimo, da so prihodki od prodaje znašali 1,76, prihodki od nudenja storitev pa 1,23 milijarde dolarjev. Predstavniki mirijo javnost in investitorje z zagotovili, da ima podjetje še vedno 3,1 milijarde likvidnega kapitala in da ni potrebe po brezglavem odprodajanju premoženja. Krivec za slab položaj je seveda kreditni krč, zaradi katerega naj bi njihovi partnerji manj kupovali.

Odpuščal bo tudi Symantec s 17.500 zaposlenimi, ki namerava s tem stroške oklestiti za 4,5 odstotka. Natančnih informacij koga in kje bodo postavili na cesto, niso razkrili, so pa dejali, da se ne bodo omejili na en...

39 komentarjev