»

Novo pakiranje Pentiumov 4

Novo pakiranje

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - stran na bo, kot vse kaže, skladno z uvedbo novih Pentiumov 4 EE spremenil tudi pakiranje klasičnih Pentiumov 4. Poznavalci pravijo, da gre vzrok podobnosti obeh pakiranj iskati v Intelovi želji po enotnem postopku pakiranja in posledično cenejši proizvodnji. Med vidnejše spremembe lahko prištevamo osemslojni substrat namesto šestslojnega, malce višje pa bo tudi jedro, ki bo merilo 3,75 mm (0,29 mm več kot prej). Naj omenimo še, da bodo novi Pentiumi pravzaprav na voljo v dveh različnih verzijah, a bodo razlike med njima izredno majhne (enako jedro, toplotna, električna prevodnost ...). Več o tem.

18 komentarjev

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev

Začetek prodaje A760

PC World - Dejstvo, da odprta koda vse bolj prodira na področje poslovnih uporabnikov, je vedno bolj očitno. Tako smo danes že poročali o prvem tabletniku, ki ima naložen Linux, sedaj pa se mu je pridružila še Motorola, ki je na Kitajskem predstavila svoj nov mobilnik A760, ki ga prav tako poganja odprta koda.

Kakor poročajo na PC Worldu, nudi A760 poleg govorne komunikacije, za kateri skrbi Motorolin čip i250, tudi multimedijsko komponento, ki jo krmili Intelov čip. Mobilnik tako služi kot predvajalnik video in mp3 datotek, digitalni fotoaparat, in vmesnik za instantno sporočanje. Programska stran temelji na okviru Qt/Embedded s podporo Javi, kar pomeni veliko možnosti za razvoj.

Kljub vsemu pa Motorola ni objavila ključnih podatkov, kot je predvidena prodajna cena, ter razpoložljivost na drugih trgih, saj je to prepustila ostalima parterjema pri razvoju. Smela poteza, ni kaj.

Več podatkov pa najdete tukaj in tukaj.

0 komentarjev

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev