» »

Voyager 2 je še živ

Voyager 2 je še živ

Slo-Tech - Inženirje v NASI je razveselil signal z Voyagerja 2, ki so ga zaznali po napačni nastavitvi antene. Čeprav bo po pesimističnem scenariju Voyager 2 molčal do oktobra, ko bo samodejno usmeril anteno proti Zemlji, bi se morda lahko z njim sporazumeli že prej. A bistveno je, da imajo sedaj dokaz, da Voyager 2 še deluje.

Pred dobrim tednom dni (21. julija) so po nesreči obrnili Voyagerjevo anteno za dve stopinji mimo Zemlje, kar je onemogočilo komunikacijo z njim. Na razdalji 20 milijard kilometrov se vsaka stopinja zelo pozna, signali pa so izjemno šibki. Zato je bilo dobrodošlo presenečenje, ko so danes zaznali signal (heartbeat) s plovila. Kaj več s plovila ta hip ni možno izvleči, razen da je še živo, saj se na ukaze z Zemlje ne odziva.

Morda pa se bo to spremenilo ta teden, saj bo NASA s postaje v Canberri, ki je del DSN (Deep Space Network), poskusila poslati ukaz do Voyagerja 2. Ocenjujejo, da je možnost za uspešno sprejetje ukaza nizka, saj DSN že vse od pomote pošilja pravilni ukaz, ki pa ga Voyagerjeva antena ne ujame. Signal do Voyagerja 2 potuje 18 ur. Če trik ne bo uspel, bo treba res počakati do 15. oktobra.

Znanstveniki niso preveč zaskrbljeni, saj to ni prva težava, ki je v štiri desetletjih doletela sondo s predvideno življenjsko dobo petih let. V tem času so inženirji že spražili primarni sprejemnik, zataknila se je kamera zaradi pomanjkanja maziva, izklapljali so instrumente zaradi pešajočega RTG itd. A vendarle - Voyager 1 in 2 sta človeška izdelka, ki sta odpotovala najdlje. Trenutno sta v medzvezdnem prostoru, kjer Sončev veter ni več močnejši od medzvezdnega, še vedno pa sta globoko v Osončju, če gledamo privlak Sonca. Šele čez 300 let bosta priletela do roba Oortovega oblaka, prečkala pa ga bosta čez kakšnih 30.000 let. In tedaj bosta resnično pretrgala vse vezi s Soncem. Žal tega ne bomo slišali.

4 komentarji

JanBrezov ::

Šele čez 300 let bosta priletela do roba Oortovega oblaka, prečkala pa ga bosta čez kakšnih 30.000 let.

Glede na časovnico obstaja možnost, da nikoli ne bosta prišla do Oortovega oblaka. Če se ne bomo pobili v vmesnem času, bo tehnologija vesoljskega potovanja toliko napredovala, da bodo vsaj enega Voyagerja ujeli in poslali v muzej.

fikus_ ::

Še dobro, da so pred leti inženirji razmišljali tudi o takšnih scenarijih
Citirano iz:
https://slo-tech.com/novice/t818708

"Voyager 2 večkrat letno ponastavi orientacijo antene, da ta res kaže proti Zemlji. Naslednji krat se bo to zgodilo 15. oktobra letos"

Pred nekaj leti se niso mogli dogovoriti/uskladiti o merskem sistemu metrični/anglosaksonski in je sonda trdo pristala mislim da na Marsu.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

JanBrezov ::

fikus_ je izjavil:

Pred nekaj leti se niso mogli dogovoriti/uskladiti o merskem sistemu metrični/anglosaksonski in je sonda trdo pristala mislim da na Marsu.


Verjetno misliš tole: Mars Climate Orbiter @ Wikipedia
However, on September 23, 1999, communication with the spacecraft was permanently lost as it went into orbital insertion. The spacecraft encountered Mars on a trajectory that brought it too close to the planet, and it was either destroyed in the atmosphere or escaped the planet's vicinity and entered an orbit around the Sun. An investigation attributed the failure to a measurement mismatch between two software systems: metric units by NASA and US customary units by spacecraft builder Lockheed Martin.

c3p0 ::

Inženirji, ki so V'ger programirali, rock solid, so verjetno zvečjega že pod rušo.

Mladi, inspirativni inženirji, daredevili, sicer delajo osnovne napake, so pa kul in programirajo bolj čustveno. K sreči jih v tem primeru stara failsafe koda rešuje, drugje ne bo te sreče.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je po 46 letih utihnil Voyager 2?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
236404 (2623) JanBrezov
»

Voyager 2 še vedno odgovarja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10318389 (13570) Zimonem
»

Uradno: Voyager 1 je zapustil Osončje! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12442755 (37248) CaqKa
»

Kje neki je Voyager 1? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
22077982 (68399) jest10
»

Voyager 2 govori klingonščino

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3312885 (10456) Rippy

Več podobnih tem