»

Nvidia presegla dva bilijona

Slo-Tech - Nvidiina delnica je danes med trgovanjem dosegla vrednost 820 dolarjev, s čimer je bilo podjetje vredno več kot dva bilijona dolarjev. Dosežek je posledica finančnega poročila, ki so ga objavili v sredo, zato je odtlej delnica poletela še za skoraj sedem odstotkov. V minulem četrtletju so se namreč povišali prihodki in dobiček.

V zadnjih treh mesecih je Nvidia ustvarila 22,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot četrtletje pred tem in kar 265 odstotkov več kot leto pred tem. Levji delež je odpadel na enoto za podatkovne centre, ki je zabeležila 409-odstotno letno rast in pristala pri 18,4 milijardah. V celotnem fiskalnem letu 2024, ki se je končalo 28. januarja 2024, so ustvarili 60,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 126 odstotkov več kot leta 2023. Čisti dobiček v minulih treh mesecih je znašal 12,2 milijarde dolarjev, v celotnem letu pa 29,8 milijarde dolarjev. To je 581 odstotkov več kot leta 2023! V prvem kvartalu fiskalnega leta 2025, ki teče trenutno,...

8 komentarjev

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

Nvidia na zgodovinskih rekordih

Slo-Tech - Medtem ko se prodaja osebnih računalnikov ustavlja in imajo proizvajalci težave, ima Nvidia sladke skrbi. Silovit razmah umetne inteligence skrbi, da povpraševanje po njenih izdelkih ni preveč padlo. V minulem četrtletju so se prihodki v primerjavi s prejšnjim četrtletje zrasli za 19 odstotkov na 7,19 milijarde dolarjev. To je sicer še vedno 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a bistveno bolje od konkurence. Delnica je po najavi poletela za 20 odstotkov.

Nvidia se s tem bliža vstopu v klub podjetij, ki imajo bilijon dolarjev tržne kapitalizacije - to so Apple, Microsoft, Alphabet in Amazon. V enem dnevu je Nvidia pridobila 185 milijard dolarjev - ne pozabimo, to je borza in prav hitro se lahko to poradira - kar je na primer več kot celotna tržna kapitalizacija Intela. Nvidia je po borznih cenah vredna 963 milijard dolarjev, kar je zgodovinski rekord. A situacija se prav hitro lahko obrne, svarijo analitiki.

Trenutno Nvidia jadra na navdušenju nad umetno...

7 komentarjev

Vremena Facebooku so se stemnila

Slo-Tech - Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo...

56 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Apple - Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel...

185 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev