» »

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Slo-Tech - Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V internet povezane naprave v povprečju prinesejo več prihodkov kot nepovezane, predvsem pa več podatkov. LG je na primer dejal, da se prenosa podatkov povezanih naprav sploh ne da izključiti, a da so podatki anonimizirani.

Uporabnikom v resnici težko karkoli zamerimo. Velika večina ne potrebuje hladilnika ali pralnega stroja, ki bi bil povezan v internet. Glavni razlog za nepovezovanje v internet morda sploh ni strah pred curljanjem osebnim podatkov, temveč preprosto dejstvo, da se s tem nihče ne ukvarja, dokler v tem ne vidi uporabne vrednosti. Morda bo največja ovira pri internetu stvari (IoT) kar človeška lenoba in ne pomisleki glede zasebnosti.

100 komentarjev

«
1
2 3

Unchancy ::

Imam super duper pametni televizor, ki nikoli ni in nikoli ne bo videl Lan kabla ali dobil wifi gesla.
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

RockyS ::

Na internet sem povezal Bosch pomivalni stroj, ker me je zanimalo kaj aplikacija ponuja:

  • štetje preostalih kapsul (prvo vneseš število ki jih imaš na voljo v omari, potem pa odšteva)

  • obvestilo kdaj je končal s pomivanjem. Vrat ne zna odpreti.

  • vklopim pomivanje na določen program ampak moraš vrata že imeti zapreta, sam jih ne zna

  • ko je potrebno uporabiti "vzdrževalni program" dobiš obvestilo. Drugače ti pač lučka sveti na vratih



Tako da sem ga v parih dnevih odklopil iz interneta, ker brez zamere, ampak te zadeve so totalni BS.

Gregor P ::

Glavni razlog za nepovezovanje v internet morda sploh ni strah pred curljanjem osebnim podatkov, temveč preprosto dejstvo, da se s tem nihče ne ukvarja, dokler v tem ne vidi uporabne vrednosti. Morda bo največja ovira pri internetu stvari (IoT) kar človeška lenoba in ne pomisleki glede zasebnosti.
... naj na naših šolah mlade, kar lepo (konstantno) opozarjajo na ta del, da ni potrebe, da delijo prav povsod svoje podatke, pa bo vse v redu8-)

Sicer pa, zakaj bi sploh, kdo delil svoje podatke prek hladilnika v zameno pa ne bi imel čisto nič od tega (ker zaenkrat mi še noben robot ne bo samodejno napolnil hladilnika z manjkajočo robo)?!? Za varnostne popravke večino teh podatkov itak ne rabijo; to so dolžni narediti tako ali tako.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

AndrejS ::

Vprašanje je tudi kak so te naprave varne - noben se ne bi želel da nastane botnet na štedilnikih, ki bo floodal celi svet

TheBlueOne ::

Si mislim, da zmaga Android TV. Nas se kot prvo nerad zares izklopi, tako da je reboot redek, prideja pa tu in tam posodobitve. Pri zadnji je bil popolnoma neuporaben do ponovnega zagona, ki pa ni bil mozen z daljincem ampak samo skozi hard reset.

Pa da ne govorimo, da je prekompliciran za vse 60 let +, ki pa so dejansko TV uporabniki in ga nimajo samo kot ogromen monitor.

FireSnake ::

AndrejS je izjavil:

Vprašanje je tudi kak so te naprave varne - noben se ne bi želel da nastane botnet na štedilnikih, ki bo floodal celi svet


Dokazano je, da so (očitno) narejene na brzino in polne varnostnih lukenj (spominjma se govora o pametnih urah za otroke in igrače s kamero).
Tako, da:
Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Edino pametno!

Še primer Šaomi sesalca: zahteva popoln dostop do telefona (datoteke, imenik, vse) pa folk kar potrjuje.
Češ, če ga pa ne pa ni pameten. Gre za hudičev sesalec, ne za raketo s katero se poleti na luno. Moja Rumba je tudi butasta, pa vseeno posesa.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

kow ::

Problem je, da funkcionalnosti niso pretirano uporabne, hkrati pa samo povecujejo ceno produkta. Edini pametna funkcionalnost, ki mi pride na pamet je: "pametni vklop" - ki bi zmanjsal ceno porabljene elektrike. Samo infrastruktura pametnega elektricnega omrezja ne obstaja. Proizvajalci vedo, da prodajajo 50 let staro tehnologijo, ki jo bodo kmalu znali proizvesti tudi v Bangladesu - ce karikiram, zato si poskusajo izmisliti dodatne featurje, ki jih potrosniki v resnici nocejo.

s1m0n ::

Pri nas je pameten samo pralni stroj, pa še to zaradi tega ker je časovno lažje stvari nastavit na telefonu kot pa fizično na stroju :) Pol pa samo vržeš cote not pa start... Ampak ne, da bi zdaj iskal tak stroj pač funkcijo je že imel.
Je pa res, da ne vem zakaj bi takšna naprava potrebovala dostop izven lokalnega omrežja... (Da mi pove, da je končal mi dalje lahko posreduje tudi lokalen HA).

kixs ::

Se vidi, da sem nazadnje belo tehniko kupoval pred cca 5-6 leti in tega "sranja" se ni bilo :)

link_up ::

a, da se bom sekiral, ce mi korporacija ponudi nove tablete? Clovek je en sam odpor...zanimivo, da narava s***e proti vetru.
In and Out

Likalnik ::

jaz imam pametni pralni stroj, sušilni stroj in pomivalni stroj...nič od tega ne uporabljam...uporabljal sem samo prvič in še takrat imel težavo ker je izgubljal povezavo itd....na koncu je vse hitreje, če na roke nastaviš program kot pa na telefonu.

Machete ::

Unchancy je izjavil:

Imam super duper pametni televizor, ki nikoli ni in nikoli ne bo videl Lan kabla ali dobil wifi gesla.


Jaz isto. Ne rabim, da mi ga okvarijo na trigger. Tinfoil gor ali dol.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

kixs ::

Pri nas to zaradi YouTuba ne bi slo skozi. Sicer je neki smart Samsung, vendar je bila zadnja posodobitev na voljo kaksnega 2017. Ce kaj javlja domov, pa ne vem.

Invictus ::

Na eni strani bi radi povezavo v internet, na drugi strani pa ponujajo butasto aplikacijo in nobenega benifita.

Naj si že priznajo, da so aplikacije zanič, in da jih rabi samo nek geek. Naj zaposlijo par pravih gopsodinj, pa jim bodo le te povedale, kaj res rabijo, ne neki ultra geeki.

Potem pa jim je problem že implemntirati nek glup timer, ki bi sprožil stroj.

Skratka, folk tega ne rabi... Pa tudi če priklopi škatlo v net, na koncu na to pozabi, da je sploh priklopljena...

Pa tui, če ne moreš na remote naložiti posode v pomivalni stroj, ga je tudi brez zveze remote zagnati >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ripmork ::

Proizvajalci so si sami krivi, ker bodisi ne znajo "prodat" teh funkcij, ki jih pridobiš z uporabo priklopa na internet, bodisi niti niso tako fenomenalne, kot jih predstavljajo. Ne vidim dobrega razloga, zakaj bi si ljudje masovno želeli imet pralni stroj na wifiju. Sam sicer vedno kupujem nekje v srednjem cenovnem "best buy" rangu in se super naprednim (precenjenim) IoT modelom že v osnovi izognem. :)

Poznam pa ljudi, ki so IoT freak-i in imajo celo bajto pametno (vse kar je možno povezano s telefonom za kontrolo). Sam kadarkol sem deležen demonstracije kake od teh pametnih funkcij, glih takrat nekaj ne dela čist kot treba :))

Horas ::

če je kdo gledal Silicon Valley, so vdrli v pametne hladilnike :D in naložli neke slike. so imeli celo štalo
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Machete ::

kixs je izjavil:

Pri nas to zaradi YouTuba ne bi slo skozi. Sicer je neki smart Samsung, vendar je bila zadnja posodobitev na voljo kaksnega 2017. Ce kaj javlja domov, pa ne vem.


Imam PC gor, tako da YT je :)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

link_up ::

tisti hladilniki so bili boti kolikor se spomnim :) tist metalc jih je utiliziral za deWeb.

in pa seveda...hot dog:not hot dog :D:D:D
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

MrStein ::

Gospodinjam se glih da "setapat konekšn".
(ali vleči LAN kabel v kuhinjo ali kopalnico)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

SambaShare ::

AndrejS je izjavil:

Vprašanje je tudi kak so te naprave varne - noben se ne bi želel da nastane botnet na štedilnikih, ki bo floodal celi svet


Bolj je važno da je domače omrežje ločeno od teh zadev.

svecka ::

Glede na to kako je 90% vseh appov od gospodinjskih naprav dobesedno zanič in NIKOLI UPDEJTANO (celo appi za klime), je vprašanje brezpredmetno zakaj bi uporabljal sploh njihove programe spisane s strani tretjega sveta za male pare, ki so hroščati, varnostno preluknjani in niso ne funckionalni v celoti. Oni hočejo sam tvoje podatke, da se to proda. Drugega jih ne zanima.

To so sami ultra kapitalisti, ki jim je en k mar za kupce. Obnapajmo se tudi mi nazaj, da nam se jeb** za njihove naprave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

sloxl8 ::

Zmaga Karcher, ki svoje štralfikse poveže z aplikacijo na telefonu.

Kateri človek pri zdravi pameti potrebuje app, da lahko dela z mehansko napravo?

Bo naslednje app za ročno žago ali kladivo?

svecka ::

sloxl8 je izjavil:

Zmaga Karcher, ki svoje štralfikse poveže z aplikacijo na telefonu.

Kateri človek pri zdravi pameti potrebuje app, da lahko dela z mehansko napravo?

Bo naslednje app za ročno žago ali kladivo?


Ja to je res, ko sem videl reklamo sem si prav mislil, kateri bedaki so si to spomnili. A zdaj mi bo pa kazal podatke kolikokrat sem ga zalavfal. Čist brezvezni in neuporabni podatki, ki ti sam delajo nepotrebno navlago v življenju.

asdf_jklc ::

Imam cel kup tega "so-called" pametnega sranja - od klime, hladilnika do TVja in pralnega stroja - ker je pač prišlo zraven. Od vseh ima dostop do interneta samo TV, ker ga pač mora imet, da lahko gledam. Vse preostalo je offline, ker podobno kot ostali, te bedarije ne rabim.

Seljak ::

Samo to še rabim, da mi nekdo hladilnik hackne in ne bom mogel klobas jesti.

Machete ::

Seljak je izjavil:

Samo to še rabim, da mi nekdo hladilnik hackne in ne bom mogel klobas jesti.

En dan v tednu bo zaklenil predal z mesom.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Wizem ::

Kako bo pa tole delovalo (na kakšen način bodo "preverjali" vsebino)?

Complete lockdown from February 1st. Sony to block TVs worldwide

stara mama ::

Machete je izjavil:

Seljak je izjavil:

Samo to še rabim, da mi nekdo hladilnik hackne in ne bom mogel klobas jesti.

En dan v tednu bo zaklenil predal z mesom.

To ti bo kar veliki Palomar naredil iz svoje pisarne.
Bo reku: hopala, danes pa šparamo!

Machete ::

Saj ti ne bi škodilo. 8-)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

stara mama ::

V bistvu res ne, ker bom lahko potem prodajal robo tistim s pametnimi hladilniki 8-)

Gregor P ::

Wizem je izjavil:

Kako bo pa tole delovalo (na kakšen način bodo "preverjali" vsebino)?

Complete lockdown from February 1st. Sony to block TVs worldwide


Russia Posts in English?!?8-O:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

sbawe64 ::

Gregor P
Don't kill the messenger ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

mambli ::

Kupil sem klimo, ki naj bi se povezala na splet. Za klimo je res fletno, da lahko oddaljeno vklopiš hlajenje ali gretje. Problem je bil pa v navodilih. Ker imajo izgleda skoraj vse Boschove klime ista navodila sem imel kar nekaj problemov, da sem jo povezal na splet. Po uri iskanja sem našel youtube video, kjer bi bilo prikazano katere dve tipki moraš držati, da se daljinec in klima povežeta.

Invictus ::

Bolje kot da se proizvajalci jebejos svojo aplikacijo, bi bilo, da se definira interface, da vse skupaj povežeš z eno aplikacijo.

Ker res ne rabim imeti 20 aplikacij, da upravljam vse to sranje.

Sam to se ne bo nikoli zgodilo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kixs ::

Wizem je izjavil:

Kako bo pa tole delovalo (na kakšen način bodo "preverjali" vsebino)?

Complete lockdown from February 1st. Sony to block TVs worldwide


To je verjetno fake news...

Netrunner ::

Pred kratkim sem kupil pomivalni in pralni stroj in oba imata možnost povezave v net + cluetooth in aplikacijo za telefon... WTF... Nisem pritaknil ne enega in ne drugega in nikoli ne bom. Edina stvar ki je povezana v internet je sesalc od xiaomi, tako da kitajci vedo kakšen je layout mojega stanovanja.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

brbr21 ::

Kaj se razburjate? Razlog za IoT domačih naprav NI uporabniška izkušnja!!!! Podatki, podatki, podatki....

Ampak, saj nimam kaj skrivat..... ROTFL, če ne bi bilo pogubno za civilizacijo nasploh.

List of public corporations by market capitalization @ Wikipedia
Koliko od za leto 2022 navedenih firm se ukvarja s podatki? Ane...

Cveto ::

Pri nas je bil Boschev pralni stroj "odklopljen" kakšno leto in pol. Ko smo ga prvič priklopili, je nekaj kompliciral in se mi ni dalo naprej. Potem se je pokvaril in sem, ko sem šel čez to, kaj je narobe (Bosch ima kar dobra navodila za stvari, ki ji lahko narediš sam, tudi če je treba delno razstaviti stroj), sem prišel tudi do aplikacije. Naredim do konca setup in res, če imaš aplikacijo (Bosch Home ali nekaj takega), ti napake pojasni dosti bolj razumljivo. Na displeju piše samo recimo E30:218, aplikacija je pa lepo napisala: "water level too high", "doors open" in "water drainage problem". Saj ne rečem, dobiš tudi iz manuala podoben opis, samo tukaj je fajn, ker je sproti in napiše tudi če je več napak. Ko smo odpravili "water level" (ker je vrglo vodo ven), je bilo še vedno "door open" (niso dobro "dihtala" vrata) in ko smo očistili tesnilo, je bilo še "water drainage" problem.

Tako da tukaj neka dodana vrednost je. Še bolj bi bilo uporabno, da bi se lahko kar povezal z servisom in poslal diagnostiko in naročil servis, samo je po moje problem, ker je to mreža pogodbenih serviserjev, ki nimajo niso del Boschevega TI sistema.

APlikacija je zdaj, ko je bil stroj popravljen, še vedno naložena, uporabno je predvsem da javlja, kdaj je pranja končano, včasih žena tudi na daljavo pogleda, koliko je še do konca cikla, to je pa to. Aja, pa za tiste, ki je je tako lažje, je bolj pregledno nastavljanje programov.

Ne vem če kaj pošilja v "bazo", kakšno statistiko morda že, samo mi je vseeno. Aparat ima 5 let garancije in velja tudi, če perem 10x na dan.

sbawe64 ::

Zakaj potrebuje sesalec dostop do neta ?
A nima vgrajene nekega algoritma tipa Dijkstra in njegovi forki, po katerem se premika v labirintu po vsakem dostopnem kvadrantu ?

The path planning of cleaner robot for coverage region using Genetic Algorithms
https://www.sciencedirect.com/science/a...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Utk ::

Sesalc ne rabi povezave. Tisti, ki so naredili sesalc, jo rabijo.

sbawe64 ::

Kakšen konkreten nasvet za vse, ki imajo pametni televizijo na netu (da se blokira/omeni klicanje domov in proizvajalčeva 'telemetrija') ?
2020 is new 1984
Corona World order

Invictus ::

Odklopi kabel :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bojanm ::

Sam imam nekaj naprav povezanih na internet (pomivalni stroj, pecica, TV, luci). Nicesar razen luci ne prizigam/ugasam na daljavo. Sem mislil, da bom to pri pecici rabil, pa je preprosto lazje kar vtipkati preko zaslona zakasnjeni zagon. Pomivalni stroj pa se itak sam odpre, tako da tudi tam ne rabim nekih obvestil ipd. neumnosti.

Luci so se najboljsa zadeva za priziganje na daljavo (ko si na dopustu npr.), pa kake kamere, da lahko vidis kaj se dogaja. To sicer ni bela tehnika.

sweeti ::

fajn bi bilo tudi naprimer da bi imela pečica kamero in bi lahko spremljal kako se peče pečenka medtem ko gledaš tv :)

Machete ::

Ta account dobro povzame tematiko: https://twitter.com/internetofshit
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

mrdaco ::

Kaka klima je že v redu če je na internetu, vklopiš na daljavo. Nadzorne kamere tudi, dokler so obrnjene izven hiše. Pralni stroj, hladilnik ipd, pa ne vidim dodane vrednosti. Recimo prineseš do pralnega stroja kup cot v neki košari, nabašeš noter, potem pa vprašanje "kje za vraga je moj telefon?". Kaj mi bo pamet, če stojim zraven stroja.

sweeti je izjavil:

fajn bi bilo tudi naprimer da bi imela pečica kamero in bi lahko spremljal kako se peče pečenka medtem ko gledaš tv :)


Kamera na 230 stopinjah? Še žarnica v pečici mora biti posebna 300 stopinjska.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mrdaco ()

Invictus ::

Machete je izjavil:

Ta account dobro povzame tematiko: https://twitter.com/internetofshit

Manjka prava definicija IoT kratice...

Internet of Turd...

https://en.wiktionary.org/wiki/turd
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ripmork ::

Machete je izjavil:

Ta account dobro povzame tematiko: https://twitter.com/internetofshit


lol :))

rejven ::

To povezovanje domačih aparatov na net je res neki boljšega, res ne štekam komu se da s tem ukvarjat, niti prednosti nekih ne vidim. Sem kupil kako leto nazaj pomivalni stroj, neka super duper jajca, z wifijem in touchem (priznam, da sploh nisem pomislil, da je touch) in ne vem čem še, rezultat tega je, da zdej rabim 1 minuto cajta, da dam stroj prat za kar sem prej porabil 3s ( vedno neki mokro, pa ne prime, paa nevem kaj še...). Posodo pa itak moraš not dat, pa tableto tko, da zdej ko sem naložu pa tableto not dal, naj pa telefon vklopim, odprem app in klikam program?(čeprav zarad toucha, sm po moje tam tam..). Tehnologija lahko prinese velik prednosti, če jih pa ne, pa pust na miru kar dela že xy let dobro in preizkušeno.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
1009679 (2868) netopypy
»

Pametne televizije niso tako pametna zamisel

Oddelek: Novice / Zasebnost
287279 (4864) link_up
»

Veliki brat prihaja prek žarnic v Ikeo blizu vas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6417731 (14394) Furbo
»

Firefox OS je mrtev

Oddelek: Novice / Android
256199 (3889) klinker
»

Intel zaradi upočasnjevanja prodaje odpušča desetino zaposlenih

Oddelek: Novice / Rezultati
3716604 (13928) noraguta

Več podobnih tem