» »

Rusija bo na ISS po posadko poslala novega sojuza

Rusija bo na ISS po posadko poslala novega sojuza

Slo-Tech - Ruska vesoljska agencije je danes sporočila, da bodo prihodnje mesec na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslali novo plovilo sojuz, ki bo na Zemljo pripeljalo dva ruska in enega ameriška astronavta. Kapsula Sojuz MS-22, ki jih je pripeljala tja, je namreč izgubila hladilno tekočino v zunanjem plašču, zato povratni let z njo ne bi bil varen. Čeprav luknjica meri manj kot milimeter, izdolbel pa jo je mikrometeorid, je to dovolj, da je ušlo vso hladilno sredstvo. Zato bo tja 20. februarja poletel Sojuz MS-23.

Ta bi po prvotnih načrtih moral poleteti marca in tja peljati novo posadko, a so se načrti sedaj morali spremeniti. Sojuzi so sicer edina plovila, ki jih ima Rusija na razpolago za dostavo posadk do ISS. Ko so leta 2011 nehali leteti raketoplani Space Shuttle, so bila to nekaj let tudi sploh edina plovila, ki so vozila ljudi v vesolje. Medtem se bo poškodovani Sojuz MS-22 na Zemljo vrnil brez posadke, a s tovorom, ki ni zelo občutljiv na temperature.

Čeprav trenutno na ISS ni neposredne nevarnosti, pa vendarle v obeh vesoljskih agencijah stežka zrejo v vesolje. Ruski Sojuz MS-22 in ameriški SpaceX Crew Dragon, ki sta trenutno spojena z ISS, sta namreč tudi rešilni plovili. Če bi zaradi kakršnekoli okoliščine morala posadka ISS nemudoma zapustiti postajo, denimo zaradi udarca satelita, bi to storili v obeh plovilih, s katerima bi se vrnili na Zemljo. Sojuz pa ta hip tega ni varno sposoben. Če bi bilo to nujno, bi sicer vrnitev verjetno uspela, je dejal Sergej Krikaljev, ki je v Roskozmusu zadolžen za polete s posadko, a se želijo temu izogniti.

1 komentar

Seljak ::

Če bi zaradi kakršnekoli okoliščine morala posadka ISS nemudoma zapustiti postajo, denimo zaradi udarca satelita,...


Zgleda, da bodo ti sateliti vedno večja nevarnost za postajo. Večja kot pa meteoriti in drugi delci, ki niso nastali izpod rok ljudi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Sojuzu MS-22 odkrili luknjo, ki je ne bodo popravljali

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
76708 (5735) Invictus
»

Prvi Sojuz brez posadke po 33 letih s seboj nosi robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84078 (3396) Pac-Man
»

Sojuz uspešno izstreljen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53700 (3348) Key Quest

Več podobnih tem