» »

Sojuzu na ISS iztekla hladilna tekočina zunanjega krogotoka

Sojuzu na ISS iztekla hladilna tekočina zunanjega krogotoka

NASA - Nadaljuje se ugotavljanje vzroka in posledic puščanja hladilne tekočine iz vesoljskega plovila sojuz (Sojuz MS-22), ki so ga opazili v noči na četrtek, ko je bil sojuz že spojen z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in je bil načrtovan kasneje odpovedani vesoljski sprehod ruskih kozmonavtov Sergeja Prokopjeva in Dimitrija Petelina. Skupaj z ameriškim astronavtom Frankom Rubiom so na ISS pripotovali 21. septembra letos v tem istem sojuzu.

Roskozmos je ugotovil, da hladilna tekočina curlja iz zunanjega hladilnega krogotoka. Da nekaj teče iz sojuza, so opazili v četrtek ob 1.45 zjutraj po slovenskem času. Tedaj sta se kozmonavta že pripravljala na vesoljski sprehod, med katerim bi prestavili grelno telo iz modula Rassvet v Nauko. A še preden sta se podala iz ISS, so ruski kontrolorji na posnetkih opazili neznano substanco, ki izteka iz zadnjega dela sojuza. Hkrati so senzorji zaznali znižanje tlaka v zunanjem hladilnem krogotoku. Puščanje se je ustavilo šele, ko je hladilne tekočine zmanjkalo.

Neposredne nevarnosti za posadko puščanje ni povzročilo, a so sprehod vseeno odpovedali. Sedaj ugotavljajo, ali gre morebiti za poškodbe zaradi udarcev vesoljskega drobirja ali vesoljskih smeti, ki krožijo v orbiti in jih sestavljajo tudi delci, ki so premajhni za spremljanje. Čeprav se bodo trije člani posadke na Zemljo vrnili šele 28. marca, mora biti sojuz delujoč že pred tem. Služi namreč kot zaklonišče, kamor se zatečejo z ISS v primeru nevarnosti, denimo mikrometeoritov ali odpovedi kakšnega sistema. Če se bo izkazalo, da poškodovani sojuz ne more varno prepeljati posadke, bodo na ISS poslali novega. Sojuz MS-23 bi po urniku sicer moral vzleteti 16. marca. Sojuz MS-22 je včeraj izvedel preizkus pogonskega sistema, ki ni pokazal nobenih težav. Kako pa se bodo odzvali računalniki, ki bi se lahko sedaj pregreli, še ne vemo. Pristati brez njih je v ročnem načinu mogoče, a težje.

Na ISS je trenutno sicer sedem ljudi. S postajo je spojen tudi Crew Dragon, ki je 6. oktobra pripeljal Američana Nicole Mann in Josha Cassadao, Japonca Koichi Wakata in Rusinjo Anno Kikino.

1 komentar

mrTwelveTrees ::

Sojuz lahko "pristane" tudi sam, pač pošljejo to škatlo dol prazno (naložijo tovor-odpatke-balast) in nato pošljejo novega gor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi Sojuz brez posadke po 33 letih s seboj nosi robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84113 (3431) Pac-Man
»

Sojuzova raketa odpovedala, astronavta varno ušla

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3721560 (17871) jerry_p
»

Sojuzi spet uspešno vozijo ljudi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84142 (3305) BigWhale
»

ZDA kljub nezgodi Sojuza zaupajo v ruski vesoljski program

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175843 (4096) kixs
»

Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
438506 (5388) Pobes

Več podobnih tem