»

Največja nadgradnja Ethereuma v zadnjem letu

Slo-Tech - Omrežje Ethereum je včeraj uspešno zaključilo nadgradnjo Dencun, s čimer se nadejajo korenitega znižanja provizij za transakcije na omrežjih drugega nivoja (layer-2 networks). Gre za največjo spremembo vse od septembra 2022, ko je ether postal utemeljen na deležih in ne več na delu (proof of stake namesto proof of work). Še ena pomembna novost je bila uvedena lanskega aprila, ko so s šanghajsko nadgradnjo omogočili posamezne ethre sprostiti iz jamstev (unstaking).

Najnovejša razvejitev (hard fork) Dencun prinaša devet novosti (Ethereum Improvement Proposals). Ime kaže, da vsebuje cancunsko nadgradnjo izvedbenega nivoja in nadgradnjo Deneb nivoja za konsenz. Ethereum je dobil novo mesto za shranjevanje podatkov v verigi blokov, ki se imenuje blobs. To je ločeno od rednih transakcij, zato bodo cene nižje. To predstavlja eno najpomembnejših izboljšav tehnologije, ki so jo visoke provizije in težave s skalabilnostjo pestile zadnja leta. Nadgradnja se je zgodila včeraj ob 14.55 po...

23 komentarjev

Septembra bodo rudarji ethra ostali brez posla

Slo-Tech - Nezadržno se bliža sredina septembra, ko se bo v ekosistemu kriptovalut zgodila največja sprememba doslej. Na dan M (Merge) bo Ethereum spremenil način potrjevanja verige blokov, ki ne bo več terjalo enormnih računskih moči in tratilo električne energije v velikosti Belgije. S prehodom od proof-of-work do proof-of-stake se bo poraba energije zmanjšala za tisočkrat, številni rudarji ethra pa bodo ostali brez posla.

Zadnja generalka je bila uspešno izpeljana 10. avgusta. Prav kompleksnost te operacije, ki jo bodo izpeljali brez prekinitve delovanja omrežja, je razlog, da so dan M že večkrat preložili. V šali ga večkrat primerjamo z zamenjavo motorjev na letalu med letom. Sprememba mora potekati brez zastoja v delovanju omrežja, hkrati pa mora biti odporna na poizkuse zlorabe, ki bodo nedvomno sledili. Sistem ne sme klecniti tudi zato, ker je Ethereum hrbtenica številnih drugih projektov, ki temeljijo na njem.

Poenostavljeno povedano je osnovni koncept potrjevanja blokov trenutno...

47 komentarjev

Hekerji odnesli več kot 600 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so z omrežja Ronin, priljubljenega blockchaina za kripto igro Axie Infinity, ukradli za več kot 600 milijonov dolarjev kriptokovancev. Ker je zmanjkalo 173.600 ethra (600 milijonov dolarjev) in 25,5 milijona USDC (stabilni kovanec v protivrednosti dolarja), uporabniki trenutno ne morejo dvigovati svojega premoženja. Napad je meril na most (bridge) za Sky Mavisov Ronin, ki je vmesnik med igro Axie Infinity in drugimi verigami blokov, denimo Ethereum.

Uporabniki so na Ronin naložili ether ali USDC, s tem pa so potem kupili NFT-je ali digitalno valuto v igri. Ronin je omogočal tudi transakcije v obratni smeri, torej prodajanje dosežkov iz igre za prave kriptovalute. Medtem ko imajo transakcije na Ethereumu provizijo, je Ronin nudil do 100 brezplačnih transakcij na dan, kar je olajšalo uporabo v igri.

Napad se je zgodili minulo sredo, odkrili pa so ga šele danes. Po odkritju so takoj ustavili most Ronin in Katana Dex. Za zdaj je premoženje AXS, RON in SLP (različne digitalne...

7 komentarjev

Opotekavi prodor NFTjev v igre

Ubisoftovi Digiti

Slo-Tech - Žetoni NFT niso hit zgolj med mešetarji z digitalno umetnostjo - za svoje so jih sedaj vzeli tudi nekateri največji igričarski založniki in razvijalci, ki očitno želijo izkoristiti norijo. Toda uspeh je zaradi nedorečenega namena in odpora skupnosti daleč od zajamčenega.

Kakor nakazuje ime, je specifika nezamenljivih kriptožetonov v njihovi unikatnosti. Tako je mogoče v verigo podatkovnih blokov (blockchain) zapisati edinstvene podatke, na primer lastništvo določenega digitalnega objekta, na katerega je žeton lahko vezan, ali pa tudi zgolj certifikat o lastništvu nečesa fizičnega. Gre torej za malo naprednejše digitalno dokazilo, ki nosi specifične koristi rabe blockchaina, denimo zgodovino dejavnosti. Tehnologija se je najprej uveljavila pri trgovanju z digitalno imovino, kot je digitalna umetnost, a ker so tudi navidezni svetovi iger polni virtualnih predmetov, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo z noviteto okužila tudi digitalna zabava. Prvi so se že pred več leti v te...

16 komentarjev

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Slo-Tech - V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli...

6 komentarjev

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Slo-Tech - Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase je sporočila, da razvija svojo kriptovaluto JPM Coin, katere vrednost bo vezana na ameriški dolar. Šlo bo za varianto Ethereuma s potrebnimi prilagoditvami, ki jih potrebuje investicijska banka. Uporabili bodo tehnologijo veriženja blokov Quorom, ki je izpeljanka iz Ethereuma. Slednji je prosto dostopen in odprt, medtem ko je Quorom veriga blokov z omenjenim dostopom.

V preteklosti je JPMorgan Chase že javno kritiziral bitcoin, zato je zanimivo, da banka sedaj pripravlja lastno, dasiravno drugačno kriptovaluto. Quorom ne uporablja potratnega sistema proof-of-work, kjer se integriteta verige zagotavlja z rudarjenjem, temveč enostavnejšo shemo, ki temelji na glasovanju. Upravljavec omrežja ima namreč...

37 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev