» »

Samsung pripravlja pametne ure

Samsung pripravlja pametne ure

The Wall Street Journal - Samsung pripravlja novo generacijo pametnih zapestnih ur Gear 2, ki bodo poizkušale doseči boljši odziv javnosti kot predhodnice. V ta namen se bodo precej razlikovale od obstoječe generacije, saj bodo imele ležišče za SIM-kartico.

Trenutna generacija namreč potrebuje pametni telefon, medtem ko bodo imele nove ure lahko lastno SIM-kartico in se bodo obnašale kot prava neodvisna mobilna naprava. Čeprav povezljivost s pametnim telefonom prinaša precej prednosti, kot je nižja poraba energije in nobene potrebe po dodatni naročnini oziroma SIM-kartici, se je Samsung odločil spremeniti prav tako. Nove ure bodo poleg SIM-ležišča in merjenja časa imele še GPS, vgrajeno kamero, podporo za pošiljanje sporočil in merilnik srčnega utripa. Vse skupaj bo poganjal Samsungov lastni operacijski sistem Tizen. To pa ni več tako enostavno stlačiti na tako majhen prostor, ko je pametna ura.

Samsung ima trenutno na trgu štiri modele ur. Galaxy Gear je izšla lani in jo poganja Googlov Android. Ima 1,63-palčni zaslon (320 x 320), kamero z 1,9 milijona točk in barvni na dotik občutljiv zaslon. V notranjosti tiktaka 800 MHz Exynos 4212 s 512 MB pomnilnika in 4GB prostora z baterijo 315 mAh. Sledili so še Gear 2, Gear 2 Neo in Gear Fit, ki že tečejo na Tizenu. Nova ura naj bi izšla julija in bo imela še boljše specifikacije.

Ali bo uspeh ali polom, je odvisno od več dejavnikov. Predvsem manjkajo praktične podrobnosti, kako bomo klicali, koliko bo znašala avtonomija, kako bo mogoče pošiljati sporočila in snemati fotografije itd. Glede na to, da drugi veliki proizvajalci nimajo samostojnih pametnih ur (tu in tam se najde kakšna manj znana), lahko Samsungu z novo uro uspe veliki met. Ne pozabimo pa, da pričakujemo tudi Android Wear in Applovo iUro.

23 komentarjev

alexa-lol ::

Pomoje bodo te pametne ure dosegle uspeh ko bodo izdelovalci pametnih telefonov sklenili partnerstvo z izdelovalci ur.

Ljudje kupujejo uro ker zgleda ql... ne zato ker lahko twita iz nje.

Te ure zgledajo kot Nissan Leaf


če želijo uspeh bi mogle pa zgledati kot Fisker Karma ali pa Tesla S




Problem je tudi da je trg ur ultra fragmentiran in lahko samo druga barva kazalca pomeni drug model... trenutni smartwach makerji hočejo pa 1 uro prodati miljonom ljudi.

trnvpeti ::

pomislek na sim kartico v uri
in sim kartica v telefonu

Tody ::

Poplava informaciji bo itak kmalu dosegla vrhunec,... Dokler ne bo enih nano zadev, ki se bodo implementirale v sistem je to itak vse tko tko bolj.

Chev ::

In kaj ta ura dela več od telefona, ki je v žepu? Preseravanje2

Brane22 ::

Meh. Preseravajo se,d a trg vidi, da kao ne zaostajajo, čeprav nikomur ni jasno, kaj naj bi zadeve počele.

Stvar je videt enako uporabna kot če bi si jo dal vdelati na čelo, da sogovorniki lahko telefonirajo in laufajo app-e medtem ko te kao gledajo v oči.

Rabijo pametne applikacije za to, in ko jim bo jasno za kaj bi to folk uporabljal, bodo imeli tudi obliko in zmogljivosti in se ne bodo zaganjali za čimbolj barvitim zaslonom. Dobro, da se nihče ni spomnil spravit 4K na tale zaslonček.

Če bi karkoli v tem formfaktrju kdaj zaživelo, predvidevam da mora imeti bistveno drugačne lastnosti od telefončka. Da bo recimo bolj integrirano s telesom, da bo skrajno optimizirano v čimmanjšo porabo itd.

Prej bi pričakoval tanko "uro", ki pa ima skrajno šparoven a še funkcionalen zaslonček, kup bio funkcij, ki niso samo za okras ( potenje, utrip, oksigenacija itd), mogoče kake funkcije kompasa in enostavne komunikacije ( ne nujno Wifi/GSM), mogoče dodelan zemljevid ali mapo, GPS bi se prilegel, mogoče neka priročna možnost polnjenja v naravi ( gorilna celica, alkohol) itd itd.

fosil ::

Če lahko s temle tudi telefoniraš, potem super.
Nič več prenašanja telefona.
Tako je!

boolsheat ::

Eh, to je bv, ura mora biti taka...

redmax ::

dvomim da bo koristna za telefonirat....verjetno jo boš filal 3x na dan če bojo hotl kolikor toliko tanek design...drugače pa če lahko SmileSolar nardi klasično uro na celico ki ti po 1h filanja na soncu teče 3 mesce in jo prodaja za 40€ upam da bojo tudi ti kaj podobnega not vgradil, drugače bo pogrom.
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

RejZoR ::

Sploh ne vidim fore teh dokaj neuporabnih gadgetov. Če hočeš uro, ki je nekaj odštekanega si kupiš kakšno od Phosphor, če hočeš, da je techy jo vzameš od Central Standard Timing, če hočeš nekaj trpežnega, kupiš G-Shock, če hočeš nekaj klasičnega greš v smeri mehanskih. Te "pametne" pa niso ne tič ne miš. Razen futranja podatkov iz telefona, ki ga itaq moraš imet pri sebi ne znajo delat nič drugega. Pa tud če bi lahko klical preko njih bi izgledal kot debil. Pa še zapestje bi si izpahnil med klicanjem. Vsa fora SMS-ov pa je, da jih lahko prebereš po npr sestanku, ker ostanejo na telefonu tud medtem ko ti nisi dosegljiv. Oz to narediš diskretno s telefonom. Če smo vsa ta leta do zdej lahko počel z mega velikimi opekami, pa tud danes ne bo noben problem.

Zame je pametna ura npr kakšen Multiband 6 G-Shock al pa Seiko Astron GPS. Ura, ki ima še nekaj dodatnih uporabnih funkcij povezanih s časom in vse to počne z odliko. Te pametne ure pa ničesar ne delajo dobro. Še čas, ki ga prikazujejo, ga brez polnjenja ne prikazujejo prav dolgo, to polnjenje pa mora bit običajno zelo pogosto. Torej še tisto osnovno kar naj bi počele ne počnejo dobro.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

hojnikb ::

Še ena bedarija s strani samsunga. Naj raje svoje smartphone poštimajo, ne pa neko čudo za zapest skup pacajo..
#brezpodpisa

HighBane ::

Te ure so mi zdijo uporabne, samo softversko se ne potrudijo in design bi lahko bil malo "everyday". Ne pa da se trudijo z nekimi "smartwatch" kvadratnim izgledom, ki preveč bode v oči in izgleda kakor, da so jim ciljni kupci hipsterji. Pa vedno mi morala biti ura in datum prikazana in vidna. Izgleda da jim bo moral nažalost Apple pokazat, kako se naredi uporabno napravo.

Drugač se mi zdi dobro narejena pametna ura dobra stvar, da jo imaš povezano na telefon v nahrbtniku ali v kavbojkah. Dobiš opozorilo / klic / sms... in lahko takoj vidiš, ne da vlečeš ven iz žepa, da vidiš, da si dobil neko brezvezno reklamo. Dobit telefon iz kavbojk, ko sedim mi je težko. Pa še nazaj ga vtaknit. Po možnosti med sestankom ali vožnjo. Z uro pa vidiš, da te nekdo kliče, "swipe down" da zavrneš s sporočilom, izbereš predpriplavljeno sporočilo: "Sem na sestanku, te pokličem kasneje." Ali pa se nahitro javiš. Stvar petih sekund v primerjavi z rutinsko telovadbo potegovanja telefona iz žepa.
Ali pa za kontrolo muzike med športno aktivnostjo. Če bi upravljanje z glasom boljše delalo, se še tukaj odpre nešteto možnosti.
Ura ima lahko manj naprednih komponent, kakor GPS, SIM predal, Wifi... in se zanaša na telefon za te stvari.
Kako za vraga imajo zaposlenega za snovanje teh ur, da toliko zgrešijo.

bluefish ::

V oblikovnem smislu je zaenkrat le Google ob pomoči Motorole predstavil kolikor toliko všečen dizajn. Je pa funkcionalnost ur v tem hipu, vsaj meni, vprašljiva.

sss ::

Morda bi bilo primerno za šoferje, dostavljalce v navezi z BT slušalko

JackOdpirac ::

Pametna ura, ki ni niti pametna, niti ura.


revija joker

TRIROG ::

Tole je zame oblikovno perfect smartwatch...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TRIROG ()

MRB0rYS ::

TRIROG je izjavil:

Tole je zame oblikovno perfect smartwatch...



Sem že gledal tole uro in mi je fulll dobra, sam kaj ko še ni v prodaji. Ali se mogoče ve če bo pa kdaj bo za dobit...

lp
b0rys

martincek1 ::

Te se ne bo dalo dobiti. Verjetno si imel v mislih Moto 360.

Okapi ::

Pametne ure imajo največji problem z avtonomijo. Morda bi morali akumulatorje vgraditi v zapestnico, da bi zdržala recimo en teden brez polnjenja.

Poleg tega za zdaj ne izkoriščajo dovolj dejstva, da jih imaš stalno na roki (merjenje srčnega utripa, aktivnosti ...). Pametna ura bi recimo lahko vedela, da spiš ali da ravnokar tečeš, in bi te ne motila s telefonskimi klici.

Drugače pa, s pametno uro na roki lahko najhitreje utišaš telefon, ki začne zvoniti med sestankom. Zlasti doma dostikrat nimaš telefona pri roki (je v drugi sobi, recimo), in je priročno, če lahko na uri vidiš vsaj to, kdo te kliče. Če lahko uro uporabljaš kot telefon, še toliko bolje.

Odlično bi lahko naredili navigacijo na uri, ko recimo hodiš po tujem mestu.

Zanimive so lahko "preobleke" - enkrat imaš na zaslonu "rolexa", drugič "omego", tretjič "digitalno številčnico" ...

In še cel kup drugih stvari bi bilo bolj praktično videti oziroma imeti na uri, kot vsakokrat vleči iz žepa telefon.

O.

80ris ::

martincek1 je izjavil:

Te se ne bo dalo dobiti. Verjetno si imel v mislih Moto 360.


Uuu tudi ta je izgleda super, upam da pride kmalu v slovenijo, kupim takoj.

Nummy ::

hojnikb je izjavil:

Še ena bedarija s strani samsunga. Naj raje svoje smartphone poštimajo, ne pa neko čudo za zapest skup pacajo..

Tipično za samsung, delajo nove in nove produkte, stare bodo pa že fantje iz XDA pofixali, saj imajo kodo odprto in lahko delajo vse kar hočejo...

[D]emon ::

Pohod pametnih ur so napovedal ze leta 1994 ko so izdal prvo serijo Timex Datalink.

Pa nic od tega.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Okapi ::

Pohod tabličnih računalnikov so napovedali 1987, ko je Apple naredil Newton. Pa je trajalo 20+ let, da se je res zgodilo.

O.

Markoff ::

Vse bolj pametne naprave in se bolj butasti uporabniki, ki take gadgete nujno potrebujejo za normalno dnevno funkcioniranje.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametna športna ura

Oddelek: Kaj kupiti
183254 (1960) Heisenberg
»

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

Oddelek: Novice / Android
4321234 (16335) Dosan
»

Prenovljeno in novo iz Motorole: Moto X, Moto G, Moto 360, Moto Hint

Oddelek: Novice / Android
3614973 (11946) bluefish
»

Samsungova samostojna pametna ura Gear S

Oddelek: Novice / Ostale najave
2714083 (12559) sss
»

Samsung je predstavil Gear 2, Gear Fit

Oddelek: Novice / Android
76002 (5364) bluefish

Več podobnih tem