»

EU začela novo preiskavo Googla zaradi spletnega oglaševanja

vir: Pxhere

Evropska komisija - Evropska komisija je sporočila, da je uvedla preiskavo Googlovih praks na področju spletnega oglaševanja. Preverili bodo, ali ima Alphabet (holdinško podjetje, Googlov lastnik) nepošteno prednost v primerjavi s tekmeci. Ključni problem so podatki o uporabnikih, do katerih tretji oglaševalci nimajo polnega dostopa, Alphabet oziroma Google pa ga ima. Komisarka za konkurenco

Margrethe Vestager je dejala, da je spletno oglaševanje glavni kanal, prek katerega Google in založniki monetizirajo svojo prisotnost na internetu. Google zbira podatke o uporabniki, ki so uporabni za ciljano oglaševanje, hkrati pa prodaja oglasni prostor in tudi deluje kot posrednik za oglaševanje. Te mestoma konfliktne vloge predstavljajo nevarnost, da Google svojo prisotnost na praktično vseh nivojih oglaševalske verige izkorišča v lastni prid na nepošten način. Hkrati bo Komisija preverila še, ali Google podatke o uporabnikih zbira na dovoljen način.

Oglaševanje je izjemno pomemben vir zaslužka za številne...

1 komentar

Francija oglobila Google za 220 milijonov evrov

Slo-Tech - Autorité de la concurrence, francoski regulator za konkurenco, je Googlu zaradi zlorab pri spletnem oglaševanju naložil kazen v višini 220 milijonov evrov. V postopku so namreč ugotovili, da Google Ad Manager, njihova platforma za upravljanje oglasov za velike založbe, favorizira Googlovo lastno oglaševalsko borzo Google AdX.

Predstavniki Googla so se z ugotovitvami strinjali in so že napovedali spremembe v načinu upravljanja oglasov, zlasti bodo založnikom olajšali uporabo njihovih orodij in dostop do podatkov. Spremembe naj bi vpeljali že v nekaj mesecih, nekatere med njimi naj ne bi veljale le v Franciji, pač pa globalno. Isabelle de Silva, direktorica francoskega urada za varstvo konkurence, je ob tem povedala, da je tokratna odločba še posebnega pomena, saj gre za prvo tako celostno preiskavo zapletenih algoritmov, ki poganjajo Googlovo oglaševanje.

Francija je preiskavo vpeljala leta 2019, skupno zahtevo zanjo pa so podale tri velike založniške hiše, News Corp, Le Figaro...

2 komentarja

Tudi ZDA v konkurenčno tožbo zoper Google

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo oz. generalni tožilec William Barr in še enajsterica zveznih držav so danes vložili tožbo zoper Googlovo matično podjetje Alphabet in sicer zaradi zlorabe tržnega položaja pri oviranju konkurentov. Zadeva, gre za enega največjih konkurenčnih sporov v ameriški zgodovini, se nanaša na domnevne zlorabe pri spletnem iskanju in oglaševanju.

Vložitev tožbe so v Washingtonski administraciji napovedovali že dobro leto dni, gre pa za enega tistih redkih trenutkov v ameriški politiki, ko se prekrijejo interesi tako republikancev kot demokratov. Tožbo tako že ves čas glasno podpira senatorka in nekdanja predsedniška kandidatka Elisabeth Warren, enajst zveznih držav, ki so se vložitvi pridružile, pa povezuje to, da imajo republikanske vodje državnih tožilstev.

Kljub temu, da si Googlovo poslovanje zagotovo zasluži inventuro svoje matične države, pa sama tožba nekoliko diši po predvolilnem političnem dejanju. Vložitev tik pred volitvami bo namreč vzradostila...

0 komentarjev

Tudi Kitajska nad Google zaradi kršenja konkurence?

vir: Pixabay

Reuters - Kitajska se pripravlja, da bi že oktobra sprožila preiskavo o tem ali Google res ovira konkurenco s svojo dominacijo na področju mobilnih operacijskih sistemov. To sta Reutersu potrdila dva anonimna vira, dobro seznanjena z dogajanjem. Predlog za preiskavo je že lani podala družba Huawei, odločitev o njenem začetku pa naj bi bila povezana tudi s trenutnim stanjem ameriško-kitajskih odnosov.

Preiskava naj bi se osredotočila na to ali lahko Googlov tržni položaj zares povzroči veliko gmotno škodo in izgubo zaupanja uporabnikov kitajskim podjetjem kot je Huawei. Konkretno Huawei je lani višino napovedanih prihodkov zgrešil za dobrih deset milijard evrov, kar v družbi pripisujejo prav ameriškim sankcijam.

Google je sicer preteklega avgusta zaradi ukrepov ameriške vlade moral dokončno prenehati ponujati podporo novim modelom Huaweijevih naprav, te prav tako ne smejo uporabljati Googlovih storitev. Po drugi strani pa so nekatere Googlove storitve, kot sta denimo iskalnik in Gmail, na...

8 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja