» »

Amazon, E-bay, Facebook omejujejo oglaševanje in prodajo izdelkov v zvezi s koronavirusom

Amazon, E-bay, Facebook omejujejo oglaševanje in prodajo izdelkov v zvezi s koronavirusom

Slo-Tech - Zaradi vsesplošne zaskrbljenosti vsled novega koronavirusa so marsikod zaloge raznovrstnih mask, tudi nekoristnih, dezinfekcijskih sredstev za roke in podobne opreme pošle, cene pa so poletele v nebo. Spletni trgovci so zato začeli uvajati ukrepe, ki brzdajo cene, odstranjujejo oglase ali kar prepovedujejo prodajo.

E-bay je tako sporočil, da je v ZDA enostavno prepovedal prodajo nekaterih najbolj zaželenih artiklov, ki so bili tarče zlorab. To vključuje maske N95/N100 in kirurške maske, dezinfekcijska sredstva za roke, gele in robčke. Prav tako umikajo oglase vseh izdelkov, ki kakorkoli omenjajo COVID-19, koronavirus ali 2019-nCoV, razen seveda knjig. Za to potezo so se odločili, ker bi nadaljnja prodaja teh izdelkov pod trenutnimi pogoji lahko kršila ameriške zakone, politiko E-baya in izkazovala nepoštene cenovne prakse. Če pogledamo stare oglase, je odločitev razumljiva, saj se je 10 mask prodajalo za 200 dolarjev, ena plastenka dezinfekcijskega sredstva pa za 35 dolarjev. Poleg visokih cen so problem tudi zaloge, saj bi kopičenje teh izdelkov lahko povzročilo, da do njih ne bi mogli tisti, ki jih najbolj potrebujejo - torej zdravniško osebje.

Brzdanju panike se pridružuje tudi Facebook, ki je prepovedal oglaševanje mask. Prav tako bo Facebook "omejil" oglaševanje vseh izdelkov v zvezi s koronavirusom, ki kakorkoli izpričujejo omejene zaloge ali drugačne nujnosti. Enako velja za "zdravila" ali izdelke za preventivo. Tudi Amazon budno spremlja situacijo, potem ko so ga nanjo opozorili v senatu. Dvig cen mask in razkužil za več kot 2000 odstotkov predstavlja izziv tudi za Amazon, ki je že odstranil na tisoče oglasov in temeljito preverja nove. Amazon je sporočil, da ne bo dovolil oderuških cen, in izrazil razočaranje nad posamezniki, ki izkoriščajo situacijo. Zavajajoče oglase redno brišejo, so dodali.

3 komentarji

Phantomeye ::

morali bi razviti nek algoritem, ki bi dovolil cene teh izdelkov, ki bi smele odstopati samo za max xxx % originale cene. Sploh pri obstoječih oglasih.

gtu ::

...izkazovala nepoštene cenovne prakse.

A nismo več v kapitalizmu? Povpraševanje - ponudba, trg sedaj kar na enkrat ne določa več cene?

Zoromer ::

gtu je izjavil:

...izkazovala nepoštene cenovne prakse.

A nismo več v kapitalizmu? Povpraševanje - ponudba, trg sedaj kar na enkrat ne določa več cene?


To je bila vedno bedarija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zoromer ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali čistite klimatsko napravo sami?

Oddelek: Loža
308036 (4494) matobeli
»

Flor/Clor v vodi v plastenkah?

Oddelek: Loža
123065 (2626) RejZoR
»

V avtu smrdi po barvi

Oddelek: Loža
215911 (5116) korenje3

Več podobnih tem