» »

Rusija že drugič kaznovala Google

Rusija že drugič kaznovala Google

TorrentFreak - Zdelo se je, da sta Google in Rusija lani našla skupni jezik glede posebnosti prikazovanja iskanih rezultatov v tej državi, a si je spletni velikan nato v času manj kot leta dni prislužil že drugo denarno kazen.

Rusija je namreč pred tremi leti uvedla nekakšno internetno črno listo, znano po imenom FGIS (Zvezni državni informacijski sistem oz. Федеральная государственная информационная система), na katerem se nahajajo domene spletnih strani, kjer je mogoče najti ekstremistične vsebine, prepovedano snovi ali pa piratske vsebine. Prav tako sem sodijo še ponudniki storitev VPN in drugih anonimizatorjev, ki so od lanskega leta v tej državi prepovedani, na spisku pa je denimo tudi družabno omrežje Linkedin, ki se ni želelo ukloniti ruskim zahtevam po lokalni hrambi podatkov. Rusija od velikih spletnih podjetij obenem zahteva vzpostavitev neposredne povezave s FGIS, da bi lahko ažurno odstranjevali vsebine. Večina se je temu prilagodila, Google pa le delno, zato je podjetje konec lanskega leta dobilo prvo kazen v višini 500.000 rubljev, kar znese približno 7.500 evrov.

Zadeva je nekoliko nejasna, a iz podatkov se da razbrati, da Google kljub grožnjam ne briše vseh zahtevanih povezav, pač pa si pri tem pridržuje ukrepanje po lastni presoji. Kar je nekaj časa zadostovalo, pred tedni pa jih je ruski regulator Roskomnadzor ponovno opozoril, naj začno dosledno uveljavljati njihove zahteve, rok za izpolnitev se je iztekel ta konec tedna. Ker se Google ni uklonil - menda so med iskalnimi poizvedbami pustili kar tretjino zahtevanih domen - je znova prejel kazen v višini 700.000 rubljev (9.900 EUR), kar je sicer najvišja možna globa, izrečena po tem zakonu.

Predstavniki Googla so v zvezi s tem sporočili, da so ves čas v stiku s predstavniki Roskomnadzora in da so pripravljeni na razpravo in pogajanja, tudi na ugoditev vseh zahtev. Kot menijo ruski poznavalci dogajanja, oblasti v Kremlju zadnje čase stopnjujejo pritisk na dosledno filtriranje prepovedanih vsebin in da se bodo morali mednarodni ponudniki sprijazniti, da v primeru nesodelovanja ne bodo mogli več v polni meri ponujati svojih storitev na ozemlju Ruske federacije.

7 komentarjev

filip007 ::

Več Rusija, več to je za Google mala malica.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Evstera ::

7.500€ kazni Googlu? Kot bi dal meni policist za prehitro vožnjo 0.1€ Kazni. Morda še manj... bi me kvečjemu spodbudilo k hitri vožnji.

HotBurek ::

...iz podatkov se da razbrati, da Google kljub grožnjam...
...pred tedni pa jih je ruski regulator Roskomnadzor ponovno opozoril...

Kwa zdej 24 kur, a so grožnje in opozorila kr eno in isto?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Stari89 ::

"Oh, no! I hope they take cash."

tikitoki ::

Je cenejse placevati taksne kazni, kot se prilagoditi.

MrStein ::

Razen če tretje opozorilo ni več opozorilo ampak izklop.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mitja ::

9.900eur kazni za firmo kot google? Ne mores verjet! Dajmo zacet zbirat denar, da ne propadejo.

Pri nas pa vecina inspektorjev niti dober dan ne recejo za tako nizko globo. Nekateri inspektorji pa se zavedajo, da se krsitev od krsitve razlikuje - da ne bom delal komu krivice.
Nobody is perfect! But who wants to be nobody?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Rusija zahtevala prednameščene ruske aplikacije na elektroniki?

Oddelek: Novice / Ostalo
426885 (5251) D3m
»

Apple se je uklonil Rusiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5210306 (7105) MrStein
»

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Oddelek: Novice / Android
197126 (4495) polozweii
»

Apple nehal prodajati iPhone v Rusiji

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2713324 (9401) nekikr
»

Rusija sprejela protiblogerski zakon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7223114 (19300) SkipEU

Več podobnih tem