Prijavi se z GoogleID

» »

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

vir: Wikipedia
Wired News - Revija Wired se je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopala do korespondence med ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) in Facebookom. Sodeč po dokumentih, namerava podjetje na območjih planeta, ki ostajajo slabo ali povsem neomrežena, ponujati širokopasovni dostop do interneta prek satelitov. Zanimivo je, da je Facebook s FCC vse od leta 2016 glede projekta, imenovanega Athena, komuniciral kot firma PointView Tech LLC. Predstavniki Facebooka so zdaj medijem vse skupaj potrdili in dodali, da gre po njihovem za perspektivno tehnologijo, ki bo v bodoče odločilno vplivala na širokopasovno infrastrukturo za bolj odročne predele zemlje.

Znano je, da je podjetje nedavno opustilo svoj projekt Aquila, v okviru katerega bi za spletni dostop skrbela flota brezpilotnih letal, delno poganjanih s sončno energijo. Podobno je pred leti storil Google, ki je prav tako opustil letala in se povsem posvetil projektu Loon, kjer bi odmaknjenim predelom planeta z internetnim dostopom postregli z baloni - podjetje oz. natančneje njihov oddelek GoogleX, pa se prav tako poigrava s satelitsko tehnologijo. Njihov načrt, za katerega so prijavili tudi patent, predvideva mrežo tisočih satelitov.

Pravzaprav je na tem področju kar gneča. Februarja sta bila namreč na krovu SpaceXovega vesoljskega plovila Falcon 9 tudi dva satelita, namenjena prav žarčenju internetnega signala na zemeljsko površino. V resnici gre za megalomanski načrt Elona Muska, imenovan Starlink, po katerem bi do leta 2025 naš planet na različnih višinah obkrožala jata 12.000 satelitov in s podatkovnim tokom po želji dosegla katerikoli kotiček. V podjetju tudi računajo, da bodo tedaj imeli že kakih 40 milijonov naročnikov in okoli 30 milijard dolarjev letnih prihodkov iz tega naslova.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22221789 (14951) pirat
»

V ZDA bodo ponudniki dostopa do interneta lahko prodajali prometne podatke

Oddelek: Novice / Zasebnost
203923 (2582) gruntfürmich
»

Zakaj je Facebookov brezplačni internet problem

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
134712 (2430) stb
»

Kako zapreti dostop do facebooka v enem omrežju?

Oddelek: Omrežja in internet
254082 (3401) Isotropic
»

AT&T: stacionarna telefonija mora umreti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
484234 (2552) Matthai

Več podobnih tem