» »

Vdori v podjetja ne vplivajo na borzne tečaje

Vdori v podjetja ne vplivajo na borzne tečaje

Vdori se dogajajo v vseh sektorjih

Slo-Tech - Kaj se zgodi na borzi z delnico podjetja, ki je pravkar razkrilo, da so bili žrtev resnega hekerskega vdora, v katerem so jim ušli osebni podatki več milijonov strank? Nič kaj dosti. Kje bo ta ista delnica čez dva tedna? Bolj verjetno kakor ne, bo kot na začetku ali celo malo višje. To je ključni izsledek raziskave, ki sta jo izvedla raziskovalca z Univerze v Georgetownu.

V preteklosti smo bili priče številnim velikim vdorom, ki so pestili velika podjetja. Še najotipljivejše finančne posledice sta imela zamolčana vdora v Yahoo, zaradi česar je Verizon znižal prevzemno ponudbo za Yahoo in ga kupil za 350 milijonov dolarjev ceneje. Sicer pa vdori delničarjev ne ganejo, gre sklepati iz zgodovinskega gibanja delnic.

Raziskovalca sta v svoji študiji ugotovila, da je v prvih treh dneh po objavi vdora tečaj delnic povprečno padel za 1,1 odstotka, a se je v 14 dneh vrnil na izhodiščno raven. Prav tako volatilnost delnic podjetij, ki so bila tarča vdorov, po vdoru ni narasla. Tudi ostali kazalniki se po vdoru niso sistematično premaknili v eno ali drugo smer, kar kaže, da je investitorjem in borzi precej vseeno, ali se podjetju primeri kakšen vdor. Z drugimi besedami to pomeni, da investitorji ne pričakujejo, da bi vdori in kraje podatkov lahko vplivali na denarne tokove in prihodnje dobičke podjetij. Če torej želimo večjo varnost, jo bomo morali zahtevati in njeno ogrožanje kaznovati tudi finančno, sicer vzpodbud zanjo ne bo.

3 komentarji

error7891 ::

Financnikom je mar za vdor in krajo podatkov ravno toliko, kot je mar uporabnikom, ki te storitve uporabljajo.
Ce bi uporabniki odreagirali s prenehanjem uporabe storitev, bi se tudi na delniskem trgu to dokaj hitro poznalo. Tako pa je obojim bolj kot ne malo mar in zato ni skoraj nobenih razlik v vrednosti delnice.

Markoff ::

Evo rešitve za Gorenje - najet ruske hekerje za vdor v njihove IoT izdelke - delnica bo skočila v nebo, kupci pa bodo izdelke razgrabili!

Prvič nisem mogel do konca pogledati Idiocracy, ker se mi je zdel enostavno preveč sarkastičen in izrojen. Hudiča, zdi se, da gre v resnici za pravi dokumentani film o prihodnosti...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

darkomiku ::

A obstaja kakšna dobra kitajska alternativa JBL zvočnikom?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NiceHash ponovno začel obratovati

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4917575 (10735) alanm
»

Ukradenih za pol milijona dolarjev enot ethereuma

Oddelek: Novice / Kriptovalute
156410 (4492) Horejšio
»

Po prodaji Yahooja se Mayerjeva poslavlja

Oddelek: Novice / Ostale najave
205842 (4609) gruntfürmich
»

Vdor v Hacking Team v divjino ponesel neznane ranljivosti

Oddelek: Novice / Varnost
158002 (3740) noraguta
»

Skupina FIN4 vdirala v podjetja zaradi notranjih informacij za trgovanje

Oddelek: Novice / Varnost
64965 (4417) antonija

Več podobnih tem