»

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letos

Na IBO 2019

Slo-Tech - Po velikem uspehu na letošnji fizikalni olimpijadi poročamo o še enem izjemnem uspehu slovenskih tekmovalcev na biološki olimpijadi. Na 30. mednarodni biološki olimpijadi (IBO), ki je letos potekala v madžarskem Szegedu, je Slovenija osvojila eno zlato in eno bronasto medaljo. Aljaž Simonič (II. gimnazija Maribor) je bil zlat, Bor Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) pa bronast. Uspeh sta s pohvalama dopolnila še preostala tekmovalca, Leon Rojk Štupar (I. gimnazija v Celju) in Sebastjan Kordiš (Gimnazija Škofja Loka).

To je šesta zlata medalja za Slovenijo na velikih olimpijadah v znanju v zgodovini. Fiziki so doslej osvojili tri (Matija Perne 2002, Aleksej Jurca 2017 in Tevž Lotrič 2019), astronomi (Aleksej Jurca 2017) in...

6 komentarjev

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Slo-Tech - Letošnji pregled rezultatov slovenskih dijakov na četvorčku velikih naravoslovnih olimpijad zaključujemo z biologi, ki so že minuli teden končali tekmovanje v Iranu. Letošnjo 29. mednarodno biološko olimpijado je gostil Teheran, na njej pa je nastopilo 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenci so dosegli lep ekipen uspeh, saj so osvojili tri bronaste medalje. Slovenske barve so zastopali Tina Logonder, Bor Krajnik (oba Gimnazija Škofja Loka) in Tim Zaveršek (I. gimnazija v Celju), ki so osvojili medalje, ter Klemen Kirbus (II. gimnazija Maribor). S tem je Slovenija bistveno izboljšala lanski rezultat, ko je osvojila en bron in eno pohvalo.

Prvo mesto je letos osvojila predstavnica Vietnama Nguyen Phuong Thao. Ekipno pa sta...

7 komentarjev

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji

Največji slovenski uspeh na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V indonezijski Yogyakarti se je končala 48. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija dosegla doslej največji uspeh v zgodovini. Slovenska ekipa je osvojila zlato, srebro in bronasto medaljo ter pohvalo. Tako uspešna ni bila še nobena slovenska ekipa na katerikoli veliki olimpijadi.

Zlato medaljo je osvojil Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), srebrno medaljo je osvojil Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), bronasto pa Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad). Nastopila sta še Urban Duh (II. gimnazija Maribor) s pohvalo in Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka). To je druga zlata medalja v zgodovini tega tekmovanja za Slovenijo, saj se je leta 2002 prav tako iz Indonezije z zlatom...

4 komentarji

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest...

13 komentarjev

Tudi biologi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Nadaljuje se letošnja bronasta bera slovenskih tekmovalcev na mednarodnih olimpijadah iz znanja, ki so jo s popolnoma enakim izkupičkom dopolnili tudi biologi. Na 25. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala na Baliju, so Slovenijo zastopali Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad), Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju), Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka). Bronasti odličji sta osvojila Jan Gojznikar (116. mesto) in Tim Ulčar Pertot (130. mesto), medtem ko sta preostala tekmovalca dobila pohvali. (Lani je Slovenija osvojila štiri bronaste medalje.)

Na Baliju se je pomerilo 238 tekmovalcev iz 61 držav. En dan so reševali praktične naloge,...

4 komentarji

Bron na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Letošnjo bero kolajn na mednarodnih olimpijadah iz znanja za srednješolce zaključujejo tekmovalci z za našo stran najbolj zanimive 23. mednarodne računalniške olimpijade, ki je potekala na Tajskem v Pattayi. Za Slovenijo so tekmovali Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), Ernest Beličič (ERSŠG Ljubljana), Klemen Kloboves (Gimnazija Škofja Loka) in Jure Slak (Gimnazija Vič). Slovensko ekipo sta spremljala Roman Dorn (UL FRI) in Jan Berčič (študent UL FMF). Matjaž Leonardis je osvojil bronasto medaljo (80. mesto, 367 točk od 600), ostalim našim pa je zmanjkalo nekaj znanja in sreče. Zmagal je Gennady Korotkevich iz Belorusije, ostali rezultati pa so na voljo na organizatorjevih straneh.

...

5 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev