» »

Slovenija postala pridružena članica CERN-a

Slovenija postala pridružena članica CERN-a

vir: STA

vir: STA
STA - Končno smo dočakali dan, ko je Slovenija postala pridružena članica CERN-a, največje znanstvene organizacije za raziskave fizike delcev. Danes sta sporazum o pridruženem članstvu podpisali slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti, potem ko je dopoldne Svet CERN-a soglasno izglasoval, da se Sloveniji dovoli pristop. S tem dogodkom je Slovenija vstopila vsaj med drugokategornike evropske znanosti, kjer so nas prehitevale že države, kot so Turčija, Pakistan, Ukrajina in Srbija, ki so vse že pred nami postale pridružene članice.

Slovenija je že doslej sodelovala s CERN-om, a je bilo njeno sodelovanje na ravni tretjih državah, ki s CERN-om sodelujejo, denimo Brazilije, Litve ali Vietnama. Slovenija, ki je bila nekoč v daljni preteklosti že članica CERN-a (kot Jugoslavija od ustanovitve do izstopa leta 1961), je za pridruženo članstvo zaprosila leta 2009. Osnutek sporazuma o tem članstvu je dobila že leta 2014, a na slovenski strani do letos ni bilo interesa za nadaljevanje. Šele aprila letos je vlada sprejela pobudo za sklenitev tega sporazuma, kar se je sedaj uresničilo.

Članstvo v CERN-u prinaša obveznosti in pravice. Glavna obveznost članic je seveda plačevanje članarine. Njena višina je odvisna od vrste članstva in razvitosti države ter za pridružene članice znaša od 0,4 do 3 švicarske franke na prebivalca. Za Slovenijo to pomeni, da bo prihodnje leto članarina milijon evrov, do konca petletnega obdobja (ko bo Slovenija lahko zaprosila za polnopravno članstvo) pa se bo dvignila na tri milijone evrov.

Slovenski znanstveniki so v CERN-u aktivni že od samega začetka, a so v zadnjih letih v CERN-u večkrat izrazili nejevoljo, da Slovenija ne plačuje članarine, izkorišča pa kapacitete. Še precej več težav od srepih pogledov so imela slovenska podjetja, ki so bila na razpisih praviloma neuspešna, ker Slovenija ni bila članica. V razpisnih pogojih se vedno favorizira podjetja iz članic, zato se podjetja iz nečlanic povezujejo v konzorcije s podjetji iz članic, če želijo biti uspešna. To pa pomeni, da morajo ponuditi nekaj, česar ni sposoben narediti nihče drug na svetu, kar je hudo težka naloga. S članstvom v CERN-u se bo za slovensko gospodarstvo odprlo precej priložnosti, ki jih ponuja delo za CERN.

8 komentarjev

pegasus ::

Lepo. S kolegi iz cerna sodelujemo že nekaj let.

Ko se bo še domača biološka scena začela zanimati za članstvo v EMBLu, se lahko oglasijo, pridem odpret kaka vrata :)

Jst ::

What? Jaz sem pa mislil, da mi že lepo sodelujemo z CERNom.

V živo se spomnim enega prispevka, kjer so se hvalili, da gre tudi naše delo v lov za GodDamnParticle in potem prispevka, kjer so obrazložili, kaj pomeni odkritje Higgsa in da smo tudi mi sodelovali.

Česa se spomnim? PR? Ali smo res prispevali kakšno ključno tehnologijo?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

cegu ::

Končno se bom lahko prijavil za siht:)

zcetrt ::

Jst je izjavil:


Česa se spomnim? PR? Ali smo res prispevali kakšno ključno tehnologijo?

Slovenska podjetja sodelujejo s CERNom že dlje časa oz. delajo za CERN, kot je omenjeno tudi v tem članku. PR je tako kar upravičen, verjetno pa k temu slovenska politika ni nič pripomogla, zdaj pa naj bi lahko.
4.

poweroff ::

Ja, ampak večinoma preko konzorcijev, pri čemer do sedaj praviloma niso mogli voditi konzorcijev.
sudo poweroff

mtosev ::

čestitke. slovenija bo dosti pridobila zarad tega
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

BlaY0 ::

cegu je izjavil:

Končno se bom lahko prijavil za siht:)

To si se tud do zdaj lahko samo da s CERN-om do zdaj pač ni bilo pogodbe in ni bilo podlage za recimo pogodbo o izogibanje dvojnemu obdavčevanju. Zdaj je podlaga tukaj, me zanima koliko časa bodo potrebovali za to drugo pogodbo, ki je bistvena za nekoga, ki bi rad delal tam pa se ne želi izselit iz Slovenije.

11111001001 ::

Najprej ESA potem še CERN , nice


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija še bliže polnopravnemu članstvu v CERN-u

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
92999 (2067) BlaY0
»

Slovenija na poti k članstvu v CERN-u!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4010961 (6414) gus5
»

Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7415968 (11986) MrStein

Več podobnih tem