»

CERN bo Microsoftove licence nadomestil z odprtimi rešitvami

vir: Px Here

Slo-Tech - Evropska organizacija za jedrske raziskave, bolj znana kot upravljavka velikega hadronskega trkalnika in po kratici CERN, je napovedala, da bo na vseh področjih kjer je to mogoče, zamenjala Microsoftove izdelke z odprtokodnimi rešitvami. V organizaciji so tako zagnali projekt Malt, kar je okrajšava za "Microsoft Alternatives project".

Za CERN je ključno, da nova programska oprema zagotavlja enako raven storitev vsem kategorijam njihovih uslužbencev, ne povzroča vezanosti na konkretnega ponudnika (t. i. vendor lock-in), omogoča nadzor nad podatki in ponuja običajne funkcionalnosti za...

103 komentarji

EU ustanavlja svojo kibervojsko?

Raimundas Karoblis, predlagatelj kibervojske EU

vir: The Register
The Register - Litva je ta teden predlagala, da EU ustanovi svoje akcijske sile za informacijsko varnost, že dan zatem jo je podprla šesterica držav članic in ministri Sveta za zunanjo politiko so v Luksemburgu o tem že podpisali pismo o nameri. Litvi so se že pridružile Hrvaška, Estonija, Francija, Finska, Nizozemska, Španija in Romunija. Belgija, Grčija, Nemčija in Slovenija, so za zdaj opazovalke. Do konca leta naj bi se pobudi pridružilo še nekaj držav.

V prvi fazi naj bi zgolj proučili tehnične, pravne in finančne vidike delovanja takih sil, v drugi pa naj bi že pričeli z medsebojnim sodelovanjem pri urjenju osebja.

Kot je pojasnil litovski obrambni minister Raimundas Karoblis, je ustanovitev...

48 komentarjev

Slovenija še bliže polnopravnemu članstvu v CERN-u

Slo-Tech - Slovenija je postala pridružena članica CERN-a v pripravi na članstvo (Associate Member in the pre-stage to Membership), kar je zadnja stopnja pred polnopravnim članstvom v CERN-u. To se bo po optimističnem scenariju zgodilo čez pet let.

Slovenija je pridružena članica CERN-a postala lanskega decembra, kar je bil po letu 2009 in oddaji vloge za članstvo največji dotedanji korak v CERN. Z ratifikacijo sporazuma o pridruženem članstvu je sedaj Slovenija izpolnila še zadnji pogoj, da postane pridružena članica. Slovenski znanstveniki, zlasti fiziki, so v CERN-u dejavni že od samega začetka raziskovanja, a članstvo vseeno prinaša številne prednosti.

Obveznosti članic so seveda plačevanje članarine, ki bo za Slovenijo...

9 komentarjev

Slovenija postala pridružena članica CERN-a

vir: STA
STA - Končno smo dočakali dan, ko je Slovenija postala pridružena članica CERN-a, največje znanstvene organizacije za raziskave fizike delcev. Danes sta sporazum o pridruženem članstvu podpisali slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti, potem ko je dopoldne Svet CERN-a soglasno izglasoval, da se Sloveniji dovoli pristop. S tem dogodkom je Slovenija vstopila vsaj med drugokategornike evropske znanosti, kjer so nas prehitevale že države, kot so Turčija, Pakistan, Ukrajina in Srbija, ki so vse že pred nami postale pridružene članice.

Slovenija je že doslej sodelovala s CERN-om, a je bilo njeno sodelovanje na ravni tretjih državah, ki s CERN-om...

8 komentarjev

Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

vir: STA
Slo-Tech - Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), ki združuje 22 polnopravnih članic iz Evrope, potem ko je bila od leta 2008 sodelujoča država in od leta 2010 evropska sodelujoča država (ECS). Pogodbe o ECS trajajo pet let, zato je bila lani Slovenija v precepu, kaj storiti. Na pristojnem ministrstvu so se tedaj odločili, da Slovenija stori korak naprej in da je prioriteta čim prej postati polnopravna članica.

Sporazum o pridruženem članstvu, kar je zadnji korak pred polnopravnim članstvom, prinaša več pravic in tudi obveznosti. Članice ESA so države EU (razen Hrvaške, Slovaške, Bolgarije, Litve, Latvije, Malte in Cipra), Švica in Norveška, pridružena članica pa je še Kanada. Polnopravno članstvu...

74 komentarjev

Slovenija na poti k članstvu v CERN-u!

CERN

Slo-Tech - Slovenija bo postala članica v CERN-u, so sporočili z vlade. CERN ima trenutno 21 držav članic, med katerimi iz EU manjkajo le Irska, Luksemburg, pribaltske države, Hrvaška in Slovenija. Ob ustanovitvi je bila članica tudi Jugoslavija, ki pa je leta 1961 izstopila. Slovenija je prve korake k članstvu naredila leta 2009, odtlej pa je postopek, tudi zaradi krčenja sredstev za znanost, miroval.

Leta 2009 je Slovenija kandidirala za članstvo v CERN-u in septembra istega leta tudi oddala vlogo za članstvo v tej organizaciji. Od tedaj se v Sloveniji ni veliko premaknilo, medtem ko je Izrael postal polnopravna članica, Srbija, Ciper, Turčija in Ukrajina pa pridružene članice. Slovenija je od CERN-a že leta 2014 dobila osnutek sporazuma o pridruženem članstvu, a je potem proces na slovenski strani zastal. Neuradno so razlog sredstva, saj članstvo v...

40 komentarjev

Po dveh letih vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik

Slo-Tech - V CERN-u so ponovno zagnali veliki hadronski trkalnik, ki je dve leti miroval, da so ga uspeli nadgraditi in pripraviti na dvakrat močnejše trke. Curek protonov so vnovič pognali po cevi danes ob 10.41 uri zjutraj, čez slabi dve uri pa se mu je pridružil še drugi curek v nasprotni smeri. Do dejanskih trkov bo pretekel še kakšen mesec, za sedaj pa curka krožita le z energijo 450 GeV. Trke z najvišjo mogočo energijo pa pričakujemo junija. Zagon tako zamuja le dva tedna, saj so težave s kratkim stikom popravili.

Daleč največji, a še zdaleč ne edini uspeh trkalnika, je bila potrditev obstoja Higgsovega bozona. Poleg tega so maja 2011 ustvarili kvark-gluonsko plazmo, zaznali pa so še odtise vrste eksotičnih sestavljenih delcev. Prve delce so po trkalniku pognali...

219 komentarjev

Epilog: nadsvetlobnih nevtrinov ni

CERN - Zgodba o nevtrinih, ki potujejo z nadsvetlobno hitrostjo, je dokončno zaključena. Lani predstavljene meritve časa preletov nevtrinov iz CERN-a v italijanski Gran Sasso, ki so nakazovale njihovo nadsvetlobno hitrost, so bile v središču pozornosti že od začetka. Znanstvena srenja je bila do njih sila skeptična in čeprav so ponovitve z istim eksperimentom kazale enako, se je naposled izkazalo, da je meritve prikrojila sistematična napaka. To je sumilo že od vsega začetka, CERN pa je marca letos praktično priznal, da to ne drži. Rezultati meritev preleta med CERN-om in Gran Sassom z eksperimentom ICARUS so dvakrat zapovrstjo pokazali, da je njihova hitrost ravno svetlobna. Zgodba je ta teden dobila še končni epilog.

Na...

34 komentarjev

V CERN-u se lov na prehitre nevtrine nadaljuje

BBC - Septembra je veliko prahu dvignila objava fizikov iz CERN-a, da so izmerili hitrost potovanja nevtrinov, ki presega svetlobno hitrost. Ker je to odkritje v nasprotju z vso veljavno fiziko, so se fiziki hitro razdelili v dva tabora zagovornikov in nasprotnikov. Preden bo jasno, katera struja ima prav, bo treba poizkus še nekajkrat ponoviti in po možnosti isto veličino izmeriti še z drugimi, neodvisnimi metodami.

V CERN-u so merili čas, ki ga nevtrini potrebujejo za pot 732 kilometrov med trkalnikom delcev CERN v Ženevi v Švici in laboratorijem Gran Sasso v Italiji. Izmerili si hitrost dveh curkov nevtrinov, ki so imeli energije 17 GeV oziroma 28 GeV, in obakrat dobili nadsvetlobno...

32 komentarjev