» »

Na biološki olimpijadi letos en bron

Na biološki olimpijadi letos en bron

Slo-Tech - Tudi s 27. mednarodne biološke olimpijade, ki je med 17. in 24. julijem potekala v Hanoju v Vietnamu, se slovenski tekmovalci ne vračajo praznih, saj so osvojili eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Z najboljšimi biologi z vsega sveta so se letos merili tudi Matevž Jug (Gimnazija Bežigrad), Lucija Bogataj, Sara Kokalj (obe Gimnazija Škofja Loka) in Maruša Kerenčič (Gimnazija in veterinarska šola, BIC Ljubljana).

Med več kot 250 tekmovalci iz vsega sveta je Matevž Jug domov prinesel bronasto medaljo (93. mesto, 55,7 %). Le malo mu je zmanjkalo do srebra, saj sta ga do žlahtnejšega odličja ločila le dobra dva odstotka. Slovenski uspeh je dopolnila Maruša Kerenčič, ki je z doseženimi 43 odstotki prejela pohvalo. Absolutni zmagovalec je postal Yi Shen Lim iz Singapurja, sledili pa so mu v glavnem rojaki, Kitajci, Tajvanci in Američani. Najboljši Evropejec je bil na 9. mestu predstavnik Madžarske. Slovenski izkupiček je letos nekoliko skromnejši kot v minulih letih, ko je bilo medalj več, med njimi pa tudi srebrne in zlate. A na takem tekmovanju je poleg znanja in veščin treba imeti tudi nekaj sreče.

Na srečanju sta dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan se udeleženci pomerijo v eksperimentalnem delu, kjer morajo poznati področja molekularne biologije, mikrobiologije, anatomije rastline s sistematiko in evolucijo, morfologije živali in biokemije. Čez dva dni sledi še teoretični test, kjer je treba poznati celotno biologijo - kar v pogovornem jeziku pomeni celega Campbella. To je bistveno več, kot obsegajo slovenski in tudi svetovni srednješolski kurikuli, zato so nujne dodatne in poglobljene priprave. Nekatere države se držijo omejitve največ 14 dni organiziranih priprav, druge spet ne, kar pa je problem, ki presega okvire tega sestavka in ki je skupen vseh olimpijadam iz znanja.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Coventryju v Veliki Britaniji.

1 komentar

fireice ::

Cestitke tudi vam :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135670 (4035) justdoit
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165967 (5164) mojca
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144512 (3580) Icematxyz
»

Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
216206 (4939) Vajenc
»

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
145818 (4647) AnWar

Več podobnih tem