» »

Nadaljevanje sage o Satoshiju Nakamotu

Nadaljevanje sage o Satoshiju Nakamotu

Slo-Tech - Vsako novico o domnevnem razkritju resnične identitete izumitelja bitcoina s psevdonimom Satoshi Nakamoto najprej pospremijo komentarji o smiselnosti njegovega iskanja, nato pa argumenti, zakaj identificirani človek ni pravi. Tudi to pot ni bilo nič drugače.

Kar se tiče pomembnosti poznavanja identitete ustanovitelja, gre v resnici predvsem za radovednost. O njegovih namenih lahko le špekuliramo, a to ne zmanjšuje kakovosti iznajdbe. Bitcoin je osnovan na utemeljenih in večkrat analiziranih matematičnih algoritmih, programska koda, ki jih implementira, pa je pregledana. S tega stališča so identiteta in motivi tvorca povsem nepomembni, saj v nobenem pomembnem smislu ne more vplivati na delovanje sistema. Je pa res, da ima zelo verjetno v lasti približno milijon bitcoinov, kar je petnajstina vseh bitcoinov v obtoku in ki so danes vredni dobrih 400 milijonov evrov. Če bi se jih odločil na mah prodati, bi verjetno vsaj začasno zbil njihovo ceno. Pravzaprav bi imela pomemben psihološki učinek že prodaja enega samega bitcoina, saj so zaradi ustroja protokola transakcije javne in bi takoj videli, da se je premaknil eden izmed bitcoinov v tako imenovanem prvem bloku. Tega ne smemo zamenjevati s tako imenovanim izvornim blokom (genesis block), ki meri 50 bitcoinov in ga ni mogoče porabiti.

Če se vrnemo k zadnjemu osumljencu Craigu Stevenu Wrightu, se pojavlja čedalje več indicev, da gre namesto za izumitelja bitcoina za prevarantskega Avstralca. Eden izmed glavnih dokazov se maje. PGP-ključa, s katerimi naj bi Wright kot Satoshi podpisoval sporočila, sta zelo verjetno antedatirana in nista povezana s pravim Satoshijem. To pa postavlja zelo zgodbo pod vprašaj, saj manipulacija ključev ni le eden izmed drobcev, ki se ne ujema, temveč dokazuje namerno prevaro in zavajanje. Motherboard podrobneje pojasnjuje analizo. Pravi Satoshijev ključ poznamo, ker je objavljen na bitcoin.org že od leta 2009 in šifriran z algoritmom DSA-1024, ki se danes zaradi šibkosti opušča. Ključa, ki sta povezana z Wrightom, pa uporabljata RSA-3072, ki leta 2009 ni bil pogost. Domnevno izvirata iz leta 2008, a ključem je trivialno spremeniti datum ob nastanku, kar so pri Motherboard tudi praktično pokazali. Poleg nekaterih drugih metapodatkov, ki kažejo na antedatiranje, je sumljiv tudi blog. Za ključ, ki je bil domnevno v sporočilu z dne 1. novembra 2008, posnetki v Google Readerju kažejo, da je bil dodatno vrinjen v sporočilo okrog leta 2013.

Nova teorija. Strokovnjak za kriptografijo Ian Grigg je medtem zapisal, da so Wrighta v resnici izsiljevali, ponarejeni dokumenti pa so romali na nalove več časnikov (objavila sta jih Wired in Gizmodo) in avstralske davčne uprave. Ali so ponarejeni ali ne, še ni jasno. Je pa New York Timesov novinar Nathaniel Popper povedal, da so tudi k njemu romali isti dokumenti, a jim ni verjel in NYT jih ni objavil. A nekdo je imel močan interes zgodbo čim hitreje spraviti v javnost.

Zgodba s ključema je torej precej sumljiva. Če privzamemo, da Wright ni Satoshi, kaj bi pridobil s pretvarjanjem? Na redditu ugotavljajo, da naj bi se Wright tako sam reševal iz primeža davčne uprave. Problematično je bilo financiranje njegovega podjetja, ki ga je domnevno ustanovil s 30-milijonskim vložkom bitcoinov, potem pa 29 milijonov dolarjev plačal Wright Family Trustu za prenos intelektualne lastnine. Slednji pa je to dobil prav od Craiga. Po tej krožni transakciji, za katero avstralska davčna uprava meni, da se sploh ni zgodila (tako ali tako naj bi šlo le za prenos pravic, ne pa fizični prenos bitcoinov), je Craigovo podjetje Hotwire dobilo 3,1 milijona davčne olajšave za vlaganje v razvoj in 9,6 milijona posojila. V denarju. Na podlagi lažne transakcije.

Ko je avstralska davčna uprava potrkala na njegova vrata, naj bi Craig vedel, da jih dolgo ne mogel varati, ker bi moral dokazati obstoj bitcoinov. Zato naj bi si izmislil, da je Satoshi in da ima bitcoine deponirane v skladu Tulip Trust, do katerih do leta 2020 ne more, jih pa lahko v skladu s pogodbo zastavi za posle, povezane z bitcoinom. Prikladno je skrbnik sklada umrl, s tem pa naj bi odšli tudi ključi za dostop do bitcoinske denarnice, kar je sedaj velik problem.

Koliko resnice je v tej zgodbi, ni jasno nikomur razen Wrightu. Dejstvo pa je, da vse skupaj močno smrdi, najsi bo resnica takšna ali drugačna.

14 komentarjev

7982884e ::

no, nekaj je očitno res - model je iznajdljiv
ne spomni se vsak, ki ma problem z dokazovanjem premoženja, se pretvarjati da je nakamoto in nategniti cel internet (četudi samo za par dni)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

pivmik ::

Kočno boste verjeli, da je ta bitcoin hekerska valuta nateg in otročarija.
LP, Gregor GRE^

erunno ::

Smešno je, da ravno pravi kovanci imajo dejansko vrednost (tudi o tej bi se lahko sicer debatirali, kajti nobena zadeva nima universalne vrednosti). Ob incepciji, je je nominalna vrednost kovanca enaka vrednosti kovine iz katere je narejem. Kar pomeni, da je bila nominalna vrednost kovanca za izvorno enaka ceni kovine iz katere je bil kovenec narejen (zato pa izdlava kovanca stane več, kot je pa njegova vrednost).

darkotri ::

popolnoma enako kot vse ostale FIAT valute brez kritja (USD, EUR...)...torej je vse enako


pivmik je izjavil:

Kočno boste verjeli, da je ta bitcoin hekerska valuta nateg in otročarija.
darko

Loocas ::

pivmik je izjavil:

Kočno boste verjeli, da je ta bitcoin hekerska valuta nateg in otročarija.


To pravi lahko samo nekdo, ki ne pozna delovanja modernega finančnega sistema.
Matev - najslabši troll vseh časov

Markoff ::

pivmik je izjavil:

Kočno boste verjeli, da je ta bitcoin hekerska valuta nateg in otročarija.

Vse sodobne valute se pričarajo iz zraka, le bitcoin iz elektrike. Katera valuta je trdnejša?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

kow ::

Podatki kazejo, da vrednost dolarja ali evra niha mnogo manj kot vrednost bitcoin.
Je pa res, da nimamo dolgoletnih podatkov, ker gre za relativno novotarijo.

fikus_ ::

Vse je odvisno od interesa lastnikov valute. Tisti, ki imajo samo nekaj enot valute jo porabijo za sprotno življenje. Tisti, ki je imajo veliko, pa kopičijo valuto in dobrine in računajo na visoko vrednost.
Vse novodobne valute imajo vrednost, kolikor pač ljudje zaupano papirju imenovanem denar. Npr. če bi Kitajci prodali vse svoje zaloge USD, bi vrednost zelo padla in s tem tudi zaupanje. Gospodarstvo USA bi bilo na težki preizkušnji ,prav tako bi tudi Kitajci izgubili veliko, zato tega ne bodo storili.
Podobno je Bitcoini, dokler se bodo našli ljudje, ki bodo verjeli vanj, bo živel, sicer bo propadel.
Je pa to nova zadeva, ki je 99% ljudi ne pozna. Kako je uspešna, bo pokazal čas.

Ahim ::

Markoff je izjavil:

Vse sodobne valute se pričarajo iz zraka, le bitcoin iz elektrike. Katera valuta je trdnejša?


Tista, za katero stoji nekdo, ki jo je pripravljen placati. Le-tega je za "zaresnimi" fiat valutami "cisto malo" vec, kot pa spekulantov z BC.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ahim ()

pivmik ::

pivmik je izjavil:

Kočno boste verjeli, da je ta bitcoin hekerska valuta nateg in otročarija.

Se opravičujem, sem le malo trollal. Pričakoval sem burnejše odzive. :) Vidim da troll-detectorji so kr dobri na ST. :)
LP, Gregor GRE^

gruntfürmich ::

kako je z prihodnostjo bitcoina?

ker kolikor mi je znano, se bo treba odločiti v kateri 2 smeri se bo šlo zaradi nekih tehničnih omejitev...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kokore ::

Meni se pa zdi obtimistično glede BCja, ker se v bistvu čedalje več govori o njem, tudi na ravni bank in držav in tudi primeri njegove uporabe so čedalje bolj pogosti, bankomati, banke, spletne strani...

srus ::

Tale Avstralec se je pa pri Slovencih učil, kako na račun "razvoja" izmolsti davčne olajšave od države ali razvojni denar od EU.

pegasus ::

A tako lepo mnenje imaš o lastnem narodu ... Cel svet to počne, le mi bi morali biti bolj papeški od papeža?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wright verjetno ni oče bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
126632 (4254) neznanko
»

Razkril se je domnevni avtor bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
168571 (6069) c3p0
»

V tretje gre rado - je to pravi Satoshi Nakamoto?

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4514602 (11717) gobice

Več podobnih tem