» »

Office 2016 bo prispel 22. septembra

Office 2016 bo prispel 22. septembra

WinFuture.de - Medtem ko je Office 2016 za uporabnike Macov že na voljo, bo verzija za uporabnike Windows izšla 22. septembra, kažejo dokumenti, ki so Microsoftu oziroma partnerjem pobegnili na internet. Tedaj bosta izšli verziji za domače uporabnike in Pro, medtem ko bo treba na Enterprise še nekoliko počakati, a ne dlje kot do konca leta. Cene bodo podobne kot v verziji 2013, in sicer bo verzija Home & Student stala okrog 140 evrov, Home & Business pa okrog 240 evrov.

Office 2016 bo za razliko od ostalih velikih verzij le evolucijska nadgradnja. Pričakujemo boljšo integracijo z OneDrive za lažje sourejanje dokumentov več uporabnikov (npr. Real Time Typing), Smart Applications in posodobljeno vizualno temo, ki bo poenotena med vsemi platformami (Windows, Mac, Android, iOS). Prav možnost sočasnega urejanja več uporabnikov, ki jo spletne izdaje pisarniških paketov poznajo že nekaj časa, bo za namizni paket premierna. Dolgo pot je prehodila tudi asistentka, saj se je Sponka v dveh desetletjih razvila do Cortane. Samo jedro Officea pa ostaja enako kot v verziji 2013.

Prav tako bo do konca leta izšla tudi nova verzija Office 365 E5, ki nadomešča E4, in Skype for Business. E4 vsebuje poln pisarniški paket Office, Exchange, SharePoint, Skype for Business, Business Intelligence in Rights Management. E5 bo imel nadgrajeno integracijo PBX ter izboljšana orodja za analitiko in varnost.

67 komentarjev

«
1
2

Markoff ::

Izgleda malo manj grd kot 2013 in še vedno grši kot 2007/2010. So odpustili glavnega dizajnerja?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Masamune ::

Mal drago vse skupaj, če imaš velik zastonjskih alternativ (openoffice,...), ki delujejo zelo solidno ali pa v nekaterih primerih celo bolje!
Pa še za mac so izdali prej kot za windows...
lp, j

xda develope ::

Čakaj...Microsoft je prvo izdal office za tujo platformo ne za svojo.

Zgodovina sprememb…

Thuban ::

xda develope je izjavil:

Čakaj...Microsoft je prvo izdal office za tujo platformo ne za svojo.


ja, to je "moderni" microsoft. Delajo stvari za osX, ios, Android in .... Microsoft.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Qushaak ::

Masamune je izjavil:

Mal drago vse skupaj, če imaš velik zastonjskih alternativ (openoffice,...), ki delujejo zelo solidno ali pa v nekaterih primerih celo bolje!

Zakaj se zmeraj kot dobro alternativo navaja OpenOffice/LibreOffice. To je ena najslabših alternativ. Kingsoft predstavlja odlično razmerje med ceno in kompatibilnostjo Microsoft formatov.

RatedR ::

Markoff je izjavil:

So odpustili glavnega dizajnerja?

To verjetno ne, samo tema se ujema z Win 8 in 10-ko, men zgleda preveč "cheesy"

HPME ::

Office 2016-nič novega samo pretekla so 3 leta in morajo izdati verzijo, ki je samo "Office 2013+popravki_za_2013+popravki_na_voljo_samo_za_2016" da bodo ljudje imeli "razlog" za nakup tudi če je slab.

Zdaj vemo, da je Microsoft dokončal razvijanje Office-a in bo izdajal samo še popravke in boljšo integracijo z "online" storitvami.

Glugy ::

Torej od glavnih funkcij ne bo sprememb..sam druga grafika. Brezveze.

fosil ::

Torej bo office 2019 najprej prišel ven za linux :))
Tako je!

sandi203 ::

Qushaak je izjavil:

Zakaj se zmeraj kot dobro alternativo navaja OpenOffice/LibreOffice. To je ena najslabših alternativ


Ne vem zakaj se o LibreOffice širi takšno prepričanje, da ni dovolj dober. Sem uporabljal Microsoft Office, ki je odličen produkt. Nato sem prešel na OpenOffice, ker sem iskal alternativo in ga uporabljal leto dni, nato sem prešel na LibreOffice takoj, ko je bila prva verzija izdana in sedaj uporabljam LibreOffice že 5 let - posodabljam ga lepo vsake pol leta, ko izdide nova verzija. LibreOffice uporabljam tako v službi kot doma. V službi dnevno dobivam dokumente, ki so jih naredili Microsoft Office uporabniki, in dnevno pošiljam dokumente le-tem uporabnikom, ki jih naredim v LibreOffice. V več letih od kar uporabljam LibreOffice sem imel težave s samo tremi! dokumenti, čeprav jih dnevno dobivam po nekaj. En problem sem imel z Writer (ala Word) in sicer sem dobil dokument, kjer je bila priložena gromozanska slika print-screen dveh ekranov in tatlačen na nek neobičajen način v Word. Sem kolega podučil, če želi slike pošiljati ali naj shrani dokument v JPG/PNG/itd zapis datoteke za slike ali pa najprej zmanjša sliko na užitno in potem natlači v Word dokument, če že ima potrebo. Drugi dokument sem dobil en specialni Excel dokument, kjer so bile obupno formule napisane, tako da mi je LibreOffice Calc (ala Excel) zmrznil - šel v neskončno zanko (dejansko bi se proces končal, vendar bi trajal zelo dolgo). Za ta problem sem prijavil bug na LibreOffice bug tracker-ju in v roku dneva se je oglasil developer, ki je pogledal, tarnal nad slabo napisanimi Excel formulami, potem v dnevu ali dveh razvil popravek in sem lepo potestiral in je problem rešen. Tretji dokument pa sem imel težave v Impress (ala PowerPoint) in sicer nisem mogel odpreti dokumenta, ker je bil shranjen v nek specialni Microsoft-ov protected-restrited ali kaj že format. Pošiljatelju sem rekel, da naj prosim shrani v običajni Microsoft PowerPoint format in mi ponovno pošlje datoteko, dejansko pa je bila neka "neumnost za smeh", nič profesionalnega.

Kakšen je bil moj prehod na LibreOffice - precej težaven. Produkta nista povsem enaka. Težko je reči, da je LibreOffice slabši produkt, je drugačen in se ga je potrebno nekoliko priučiti. Na primer Microsoft Office ima "page-break" in potem nastaviš za vsako stran svoje nastavitve. V LibreOffice ne obstaja "page-break" in to z razlogom, ker LibreOffice uporablja "page style" (stile strani). Torej isto stvar narediš nekoliko drugače. Ko se navadiš, potem vidiš, da je morda "page style" boljša rešitev. Marsikdo pa bi rekel, da je zato LibreOffice slab, ker ne delaš zadev povsem enako kot v Microsoft Office. Je pa pametno vedno namestiti dokaj novo verzijo (jaz načeloma počakam mesec ali dva po izidu), da pridejo prvi popravki, nato pa namestiti produkt. Vsaka nova verzija ima cel kup dodatnih izboljšav glede kompatibilnosti z Microsoft Office.

Sicer pa kot zanimivost, v München so naredili migracijo iz Windows/MicrosoftOffice na Linux/LibreOffice na 18.000 računalnikih, tukaj je teden dni stara prezentacija: http://caesar.acc.umu.se/pub/debian-mee... V tej predstavitvi se vidi, kako zelo težaven je prehod na novo sistem v tako zelo velikem sistemu kot je javna uprava v Münchnu.

Jaz bi samo rad, da ko kdo omeni, da LibreOffice ni dobra alternativa, da poda nek strokovni argument. Ne nekih floskul, nepreverjenih trditev itd. Pa dobro bi bilo, da bi komentirali tisti, ki so nekaj let uporabljali oboje, da resnično poznajo oba produkta. Če nekdo namesti produkt in ga uporablja eno uro in nekaj ne zna narediti v tem novem produktu, to ne pomeni, da je produkt slab, kvečjemu, da se oseba ni poglobila, da bi razumela, v čej je produkt drugačen, povprašala na forumu za rešitev, prijavila bug na bug-tracker-ju itd.

Ne pravim, da sedaj pa pojdite množično v migracijo na LibreOffice. Naj to naredi, kdor želi. Kdor pač misli, da mu bo Microsoft Office bolje služil, pa naj produkt kupi in v njem pač uživa. Ni vsak produkt za vse ljudi. Še zlasti, če bi želel vse stvari delati enako v LibreOffice kot v Microsoft Office, potem je sploh neumnost, da bi migriral v LibreOffice. To je enako kot da nisi zadovoljen z enim avtomobilom, potem pa bi želel iti na drugo znamko in bi pričakoval, da bo do zadnje potankosti avto deloval enako (vsa stikala, vse nastavitve vključno z avtoradiem)... To je neumnost produkt moraš proučiti in se ga naučiti, poskušati prilagoditi svojemu delu itd. Pričakovati, da pa bo produkt povsem enak, pa je nesmisel.

LibreOffice download:
https://www.libreoffice.org/download/li...

LibreOffice forum:
https://ask.libreoffice.org/en/question...

LibreOffice bug-tracker:
https://bugs.documentfoundation.org//en...

RockyS ::

Kako to da se MS ni odločil, da bi Office 2016 ponudil kot zastonj nadgradnjo tako kot Windows 10?

Alexius Heristalski ::

Ker prodajajo naročnine na Office 365.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

opeter ::

xda develope je izjavil:

Čakaj...Microsoft je prvo izdal office za tujo platformo ne za svojo.


Saj to je že od nekdaj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mtosev ::

prvi office je bi bil samo za mace

edit:
word je prišo prej na mace kot na windowse. word for mac 1985
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Dr_M ::

Skoda, da je MS Ofiice tako drag za domaco uporabo.
Sicer ze nekaj casa uporabljam LibreOffice, ampak zgolj zato, ker ga rabim mogoce 2-3x letno.
Ce bi pa office uporabljal dnevno, pa sigurno nebi tega srota imel.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

trnvpeti ::

pri 2-3x uporabi letno si ugotovil, da je srot
zanimivo...

Dr_M ::

Ja lej, eni smo bolj dojemljivi, kot ste drugi. Nic hudega.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ledd ::

Ne razumem zakaj ne uvedejo splošni format "open document format" za standard.

MrStein ::

sandi203 je izjavil:


Sem kolega podučil, če želi slike pošiljati ali naj shrani dokument v JPG/PNG/itd zapis datoteke za slike ali pa najprej zmanjša sliko na užitno in potem natlači v Word dokument, če že ima potrebo.

A od tu torej ti zmanjšani skrinšoti, na katerih se absolutno nič uporabnega ne vidi. :(
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

sandi203 je izjavil:


To je enako kot da nisi zadovoljen z enim avtomobilom, potem pa bi želel iti na drugo znamko in bi pričakoval, da bo do zadnje potankosti avto deloval enako (vsa stikala, vse nastavitve vključno z avtoradiem)... To je neumnost produkt moraš proučiti in se ga naučiti, poskušati prilagoditi svojemu delu itd. Pričakovati, da pa bo produkt povsem enak, pa je nesmisel.

Ojoj, avti. ;)
Pri avtih se sicer lahko usedeš v nov tip in ga voziš. Takoj.
Ali pa je kdo na potni nalog s službenim avtomobilom še dodal postavko "2 uri - tečaj spoznavanja novega tipa avtomobila" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Stipex ::

Prosim ne zagovarjat LibreOffice samo zato ker je open source in zastonj, ter ga zato vsiljevat vsem po spisku. Produkt je precej slabši od MS Office, to je dejstvo. Če bom js v firmi porabil pol dneva več zato, da bom v lesenem LO Calcu sestavu en kvaliteten report/obrazec sem že porabil tolk resourcev kolikor stane licenca za MS Office. Pa pomnoži to še z nekajkrat mesečno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stipex ()

trnvpeti ::

pol dneva vec za en obrazec?
to mora biti pa zelooo kvaliteten
in ko to apliciras na drug obrazec(v istem mesecu), mora biti spet konkretno drugacen od prvega
in tako nekajkrat na mesec
in se potem se meseci nadaljujejo

in ce res imas tak scenarij(malo si hotel odskocit a ne) pol je izbira jasna(zelo prirejena)

zdaj se moras samo umestit v neko podjetje/ustanovo, in poudarit, da imajo vsi taksen scenarij

Invictus ::

sandi203 je izjavil:


Jaz bi samo rad, da ko kdo omeni, da LibreOffice ni dobra alternativa, da poda nek strokovni argument. Ne nekih floskul, nepreverjenih trditev itd. Pa dobro bi bilo, da bi komentirali tisti, ki so nekaj let uporabljali oboje, da resnično poznajo oba produkta. Če nekdo namesti produkt in ga uporablja eno uro in nekaj ne zna narediti v tem novem produktu, to ne pomeni, da je produkt slab, kvečjemu, da se oseba ni poglobila, da bi razumela, v čej je produkt drugačen, povprašala na forumu za rešitev, prijavila bug na bug-tracker-ju itd.

Glede na to da je MS Office nenapisan standard v poslovnem svetu za izmenjavo datotek, bo moral pač LibreOffice biti boljši da se ga bo uporabljalo.

1. Nima istih shortcutov kot MS Office. Precej zoprno pri menjavi. predvidevam da je kje kak paket, ampak zaenkrta sem našel samo precej komplicirana navodila.
2. Določenih funkcionalnosti iz MS Offica ni. Recimo Ctrl-D iz Excela.
3. Izgled dokumenta v Writerju drugačen.
4. Non stop teži če hočeš shraniti datotewko v OpenOffice formatu. Ob vsakem shranjevanju.


Pa nisem power user, moram pa to skoraj dnevno uporabljat. Na srečo dobim template v Excelu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

darkolord ::

trnvpeti je izjavil:

pol dneva vec za en obrazec?
to mora biti pa zelooo kvaliteten
in ko to apliciras na drug obrazec(v istem mesecu), mora biti spet konkretno drugacen od prvega
in tako nekajkrat na mesec
in se potem se meseci nadaljujejo

in ce res imas tak scenarij(malo si hotel odskocit a ne) pol je izbira jasna(zelo prirejena)

zdaj se moras samo umestit v neko podjetje/ustanovo, in poudarit, da imajo vsi taksen scenarij
Saj tudi če je kumulativno pol dneva v recimo 5 letih, se ti že splača ...

trnvpeti ::

darkolord je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

pol dneva vec za en obrazec?
to mora biti pa zelooo kvaliteten
in ko to apliciras na drug obrazec(v istem mesecu), mora biti spet konkretno drugacen od prvega
in tako nekajkrat na mesec
in se potem se meseci nadaljujejo

in ce res imas tak scenarij(malo si hotel odskocit a ne) pol je izbira jasna(zelo prirejena)

zdaj se moras samo umestit v neko podjetje/ustanovo, in poudarit, da imajo vsi taksen scenarij
Saj tudi če je kumulativno pol dneva v recimo 5 letih, se ti že splača ...

če...
veliko(preveč) čejev je

WhiteAngel ::

Kaj je pa un smajli desno zgoraj? A se zaje*avajo?!

Ziga Dolhar ::

WhiteAngel je izjavil:

Kaj je pa un smajli desno zgoraj? A se zaje*avajo?!


Gumb za pošiljanje pohval/bug reportov. Star znanec v betah/previewih.
https://dolhar.si/

Egidij88 ::

Bom lepo ostal na 2007.

darkolord ::

trnvpeti je izjavil:

darkolord je izjavil:

Saj tudi če je kumulativno pol dneva v recimo 5 letih, se ti že splača ...

če...
veliko(preveč) čejev je
Samo en je.

trnvpeti ::

če pridobi pol dneva(4ure) za en obrazec
če ima uro dela 50eur
če res ima uro 50e ne bo mogel z istim officeom delat na isti masini 5let
to je samo na tvoj post, na njegovega še mal več čjev

darkolord ::

Jaz nisem omenjal enega obrazca. Koliko je vredna ura dela pa nima veze s starostjo Office-a. 2007 in 2010 sta na primer še zmeraj popolnoma uporabni.

Pri enem obrazcu na mesec je to 4 minute (ali pa 8, če je ura vredna 25 eur) na obrazec in je že to to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

trnvpeti ::

seveda sta uporabna, in ze med mso07,10,13... so tezave z kompatibilnostjo,kjer zgubljas minute...
vedno več čjev bova imela...

Invictus ::

Če si neko podjetje ne more privoščiti rednih nadgrajevanj MS Offica, ker je to ključno za delo, potem naj zapre vrata.

Mislim, tistih 170 EUR vam je težko dati na 3 leta.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

darkolord ::

"Šparal bomo, pa nej stane kukr hoče!"

trnvpeti ::

če hočeš imeti nek standard, in ne kvazi ms, ampak odf, pol ne boš rabil nič šparat
sam nekdo(drzava,ministrstvo za solstvo, vodstvo firme,...) se mora(ne hoče) odločit za odf
pol se boš samo odločal, ali mso ali kaj drugega pri določeni vrsti dela z office

darkolord ::

ODF je precej slab standard.

trnvpeti ::

Microsoft's Office Open XML (OOXML) format is losing even more ground in the European Union with Belgium, France, Sweden and Lithuania having already implemented ODF as their official document format. However, this doesn't automatically mean adoption of OpenOffice, because since Service Pack 2 Microsoft Office 2007 has supported ODF as well as OOXML.

Croatia

Government agencies are required to:

Make each government form posted on a public Web site "accessible in a way that makes it legible in accessible freeware applications"
Options for meeting this requirement:
ODF
PDF
HTML

The Danish Parliament has decided that ODF must be used by state authorities after April 1, 2011 [24][25] [26]

Until then Government agencies are required to:

Accept ODF and OOXML "data-processing documents" created by the public, businesses, and other governmental units

Government entities are permitted to:

Refrain from implementing the new OOXML and ODF standard if doing so would incur "additional costs or inconveniences" or raise "IT security concerns"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

darkolord ::

Še vedno drži, kar sem napisal.

trnvpeti ::

za ms je slab ja
in se ga(odf) bodo morali(zgornji spisek se povecuje) drzati
lahko pa predlagas izboljsave

darkolord ::

Je že prepozno - že ODF 1.1 in 1.2 sta med sabo preveč nekompatibilna, če bi še nekaj novega, bi blo pa sploh jajc.

Sicer pa je slab tehnično, ne politično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

trnvpeti ::

19.jun 2015 je odf 1.2 objavljen kot iso standard
in je podprt in v mso kot lo

trnvpeti ::

še mal o googlu
Google faces significant pressure securing government business in the UK - including in the health and education sectors - now that ODF is a requirement. The support for ODF in Google's products is weak and uneven. While Docs can import text (ODT) and spreadsheet (ODS) files in ODF 1.1 and 1.2 format (albeit very imperfectly, as Google staff privately admit), only ODF 1.1 export is supported and there's no support at all for presentation (ODP) files.

darkolord ::

trnvpeti je izjavil:

19.jun 2015 je odf 1.2 objavljen kot iso standard
in je podprt in v mso kot lo

1.1 je bil pa 2012 objavljen kot ISO standard. Pa je vseeno slab.

Zdaj imaš ODF 1.1 in 1.2, ki med sabo nista prav kompatibilna. Tam kjer piše "ODF podpora", nisem še nikjer videl omembe verzije. Končnica datotek je pa ista.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

trnvpeti ::

Since the progression from ODF 1.0 -> ODF 1.1 -> ODF 1.2 -> ODF 1.3 is designed to be compatible, the average user will not notice a difference. Your ODF 1.0 documents should load just fine in your ODF 1.2 or ODF 1.3 editor. We try very hard not to introduce "breaking changes" that would cause trouble with older documents. Of course, the application vendor has a responsibility here as well, to pay attention to version compatibility issues. But from the perspective of the standard I do not believe that we've done anything that would prevent an editor from being (at the same time) a conforming ODF 1.0, ODF 1.1 and ODF 1.2 application. In fact, I'd expect most ODF editors today to be able to read any version of ODF, though they might only save the most-current version, or maybe the 2-most current versions.

darkolord ::

Nevem, kaj želiš s temi copy pasta povedat? "average user", "should load just fine", "we try very hard", "I do not believe", "I'd expect", "they might" ...

Tako kot NSA, ko vse zanika s skrbno izbranimi besedami, in računa na to, da "average user" ne bo videl čez te floskule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

trnvpeti ::

nabijas, da je slab in da ni kompatibilen(standard in to neodvisen)
seveda je pa lahko implementacija(ali ms-ja, ali lo) nepravilna

sandi203 ::

MrStein je izjavil:

sandi203 je izjavil:


Sem kolega podučil, če želi slike pošiljati ali naj shrani dokument v JPG/PNG/itd zapis datoteke za slike ali pa najprej zmanjša sliko na užitno in potem natlači v Word dokument, če že ima potrebo.

A od tu torej ti zmanjšani skrinšoti, na katerih se absolutno nič uporabnega ne vidi. :(

Tole si vzel iz konteksta. Sem napisal, da je kolega priložil v Word print-screen dveh ekranov, dejansko pa je kolega želel prikazati samo majhen del slike. Če bi izrezal le del, ki ga je želel, in le-tega priložil, ne bi bilo takšnega problema. Drug problem pa je, da ne vem, kako je kolega natlačil sliko v Word (mi ni znal objasniti, sicer bi lahko jaz prijavil bug na bug tracker). Če bi dal Insert | Image bi dokument v LibreOffice bil pravilno prikazan. Sicer pa se strinjam, če sliko preveč obrežeš in daš majhno neuporabno sliko v dokument je pravi obup in precej neuporabno gledati.


MrStein je izjavil:

sandi203 je izjavil:


To je enako kot da nisi zadovoljen z enim avtomobilom, potem pa bi želel iti na drugo znamko in bi pričakoval, da bo do zadnje potankosti avto deloval enako (vsa stikala, vse nastavitve vključno z avtoradiem)... To je neumnost produkt moraš proučiti in se ga naučiti, poskušati prilagoditi svojemu delu itd. Pričakovati, da pa bo produkt povsem enak, pa je nesmisel.

Ojoj, avti. ;)
Pri avtih se sicer lahko usedeš v nov tip in ga voziš. Takoj.
Ali pa je kdo na potni nalog s službenim avtomobilom še dodal postavko "2 uri - tečaj spoznavanja novega tipa avtomobila" ?

Verjetno nisem bil dovolj razumljiv. Po svoje sem želel povedati ravno to, kar si ti napisal. Tudi z LibreOffice lahko na hitro vse narediš, vendar tudi s službenim avtomobilom, če bi želel na primer shraniti novo radijsko postajo, to ne moreš narediti povsem enako kot v svojem lastnem avtomobilu, brez da bi navodila prebral, tako pa tudi v LibreOffice ne moreš vsega narediti, ker so določene stvari pač drugače narejene. Dvomim pa, da ne bi mogel LibreOffice uporabljati za običajna opravila. Če pa je kaj specialnega, pa je v vsakem produktu pač se potrebno posebej naučiti. Ne bi pa sedaj želel, da koga silim v LibreOffice. Če za tvoje delo ti bolje ustreza MS-Office, ga uporabljaj naprej.


Stipex je izjavil:

Prosim ne zagovarjat LibreOffice samo zato ker je open source in zastonj, ter ga zato vsiljevat vsem po spisku. Produkt je precej slabši od MS Office, to je dejstvo. Če bom js v firmi porabil pol dneva več zato, da bom v lesenem LO Calcu sestavu en kvaliteten report/obrazec sem že porabil tolk resourcev kolikor stane licenca za MS Office. Pa pomnoži to še z nekajkrat mesečno...

Daleč največ časa v službi delam ravno s Calc, pa jaz nimam težav. Morda delaš z Excelom stvari, ki jih jaz ne počnem (obrazci). Se pa strinjam, da je potrebno vložiti določen trud = čas, ki pa se lahko seveda zavleče čez ceno MS-Office izdelka. Jaz nikogar ne silim, da bi uporabljal LibreOffice, ravno obratno, kdo misli, da bo bolje shajal z MS-Office, ga naj lepo uporablja, ni problema. Ni pa nujno, da je zato LibreOffice Calc "lesen" - morda ga nisi uporabljal dovolj časa, da bi se naučil specifike uporabe produkta (ne pravim, da bi se moral naučiti, če ti MS-Office dobro služi) ali pa da za tvoj način dela (izdelava obrazcev), pa je morda MS-Office boljši. Ga pač uporabljaš. Ni pa nujno, da vsi uporabniki z MS-Office delajo enake stvari. Meni LibreOffice povsem zadošča in ne čutim nobene potrebe po drugačnem produktu. Se pa strinjam, da samo zato, ker je produkt zastonj, ni nujno, da ga je smiselno uporabljati, ker učenje produkta tudi nekaj stane in lahko hitro, stroškovno preseže vrednost MS-Office produkt.
Sicer pa tukaj povezava na primerjavo LibreOffice vs. Microsoft Office zelo podrobna primerjava (primerjavo je napisal LibreOffice uporabnik):
https://wiki.documentfoundation.org/Fea...
Kot kaže stran je v določenih primerih MS-Office boljši v določenih pa LibreOffice. Odvisno katero funkcionalnost potrebuješ. Ena prednost LibreOffice je na primer ta, da lahko enostavno med jeziki grafičnega vmesnika preklapljaš. Na primer sodelavec uporablja MS-Office v slovenščini in ko se mu kaj zatakne, težko na spletu najde pomoč. V LibreOffice lahko zelo enostavno spremeniš jezik uporabniškega vmesnika iz menija Tools | Options | Language Settings | Languages in nastaviš želeni jezik. Tako enostavno preklopiš iz slovenščine v angleščino, da najdeš kaj pametnega na spletu. Druga zanimiva stvar je, da je na primer LibreOffice švicarski nož za odpiranje raznoraznih datotek iz raznoraznih virov (tudi starejši formati zapisov), če to seveda potrebuješ itd. Še pa še je razlik, prednosti/slabosti. Poglejte primerjavo. Ko to prebereš ti je jasno, da LibreOffice ni nek tretje razreden produkt, ampak je v določenih primerih boljši od MS-Office, v drugih primerih pa slabši.



Invictus je izjavil:

sandi203 je izjavil:


Jaz bi samo rad, da ko kdo omeni, da LibreOffice ni dobra alternativa, da poda nek strokovni argument. Ne nekih floskul, nepreverjenih trditev itd. Pa dobro bi bilo, da bi komentirali tisti, ki so nekaj let uporabljali oboje, da resnično poznajo oba produkta. Če nekdo namesti produkt in ga uporablja eno uro in nekaj ne zna narediti v tem novem produktu, to ne pomeni, da je produkt slab, kvečjemu, da se oseba ni poglobila, da bi razumela, v čej je produkt drugačen, povprašala na forumu za rešitev, prijavila bug na bug-tracker-ju itd.

Glede na to da je MS Office nenapisan standard v poslovnem svetu za izmenjavo datotek, bo moral pač LibreOffice biti boljši da se ga bo uporabljalo.

1. Nima istih shortcutov kot MS Office. Precej zoprno pri menjavi. predvidevam da je kje kak paket, ampak zaenkrta sem našel samo precej komplicirana navodila.
2. Določenih funkcionalnosti iz MS Offica ni. Recimo Ctrl-D iz Excela.
3. Izgled dokumenta v Writerju drugačen.
4. Non stop teži če hočeš shraniti datotewko v OpenOffice formatu. Ob vsakem shranjevanju.


Pa nisem power user, moram pa to skoraj dnevno uporabljat. Na srečo dobim template v Excelu.

ODLIČEN KOMENTAR! Me veseli, da ne pljuvaš samo po LibreOffice, ampak pišeš konkretne razloge.
Pod 1. Res je nima povsem istih tipkovnih bližnjic, kar je razumljivo, ker večina LibreOffice bližnjic izhaja izpred 20 let, ko je bil še StarOffice produkt (predhodnik OpenOffice.org) in želijo ohraniti kompatibilnost s prejšnjimi različicami LibreOffice. Torej prednost se daje obstoječim uporabnikom LibreOffice kot pa uporabnikom drugih produktov npr. MS-Office. Sicer pa se da VSAKA tipkovna bližnjica nastaviti po željah. V meniju Tools | Customize | zavihek Keyboard in v oknu Shortcut Keys izbereš tipkovno bližnjico v oknu Functions pa akcijo, ki jo želiš za tipkovno bližnjico. Imaš možnost, da nastaviš za posamezen produkt npr. Calc ali pa za celoten LibreOffice (Calc, Writer, Impress...). Če nikakor ne najdeš tega kar želiš, lahko vedno na odličen forum vprašaš: https://ask.libreoffice.org/en/question... Nekaj bližnjic je verjetno istih CTRL+C (copy), CTRL+V (paste) itd, nekaj pa je verjetno drugačnih.
Pod 2. Žal Excela že tako dolgo ne uporabljam, da ne vem kaj je Ctrl-D. Sem poiskal na spletu in našel tole: http://www.techrepublic.com/blog/micros... kjer piše: CTRL-D: "Fill data down". Sem poskusil v LibreOffice in naredi povsem enako kot je ta opis. Torej če je v celici A1 neko besedilo in se postaviš v celico A2 in pritisneš CTRL-D vsebino celice A1 skopira v celico A2.
Pod 3. Malenkost preveč splošno napisano. Vsekakor namesti najnovejšo verzijo LibreOffice, kjer so takšne razlike vedno manjše. Sicer bodo verjetno vedno razlike, ker sta pač dva različna produkta. Sicer lahko na razlike naletiš tudi med MS-Office verzijami, če le-te niso povsem enake z isto serijo popravkov. Če na primer ti uporabljaš najnovejše MS-Office nekdo pa starejšo verzijo. Ni pa nujno, da je to vedno problem LibreOffice. Na primer sem en dokument izdelal in ga poslal sodelavcu, ki uporablja MS-Office 2007 in drugemu, ki ima MS-Office 2013 in je slednjemu povsem lepo odprlo, dočim prvemu pa ne. Torej tudi v MS-Office so lahko defekti in je potrebno na produkt naložiti popravke za MS-Office. Da lahko pošteno primerjamo produkte, je po moje pravično, da primerjamo oba produkta najnovejša. Če eden najnovejši in drug star, je težko reči, kje je natančno težava.
Pod 4. To se da enostavno izključiti: Tools | Options | Load/Save | General | razkljukaj Warn when not saving in ODF or default format.
Sicer pa lahko LibreOffice nastaviš, da po privzetem shranjuje v kakšne drugem formatu kot ODF (open-document format privzeti format LibreOffice). To narediš v isti izbiri, samo da iz "Document type" izbereš "Text document" in iz "Always save as" izberi "Microsoft Word 2007/2010/2013 XML", podobno narediš za ostale dokumente (Excel...).


V enem primeru pa sem uporabniku svetoval, da ostane na MS-Office in sicer prijatelj je iz službe prinesel cel kup Excelovih dokumentov z makroji napisanimi v Visual Basic, cela znanost zapakirana. Problem je pa nastal, ker je sodelavec, ki je te makroje napisal, zapustil podjetje in sedaj nihče ne zna tega vzdrževati. Ni težava v tem, da LibreOffice ne zna delati z makroji, zna, še celo več lahko uporabiš številne programske jezike: Basic, Python itd. Problem pa je, da natanko Visual Basic pa ne zna. Jaz sem v tem primeru svetoval, da naj ostanejo na MS-Office, ker bi preprogramiranje na LibreOffice makroje preveč stalo podjetje, je bolje MS-Office licenco kupiti. Sicer pa je tu še en problem, MS-Office je odličen produkt, vendar to ne pomeni, da ga je pametno uporabljati za sto in eno stvar. Ko količina podatkov preraste neko razumno mejo, je potrebno imeti resno podatkovno bazo in pa namensko napisane aplikacije (ali pa kakšno kupljeno rešitev). Vedno je potrebno razmišljati, da bo moral takšen zapleteni sistem nekdo vzdrževati. Sicer to ni posebnost MS-Office, ravno tako bi naleteli na težavo z LibreOffice. Pač uporabljati produkt za namene, ki je narejen.

Preveriti je potrebno posamezne primere ali uporabnik lahko uporablja LibreOffice in prehod nanj ne bo prevelika ovira ali pa bo ogromno stroškov za prehod. Če slednje, potem nima smisla migrirati v nov produkt. To ne velja samo za LibreOffice, ampak na splošno.

Želel bi slišati konkretne argumente, na katere je mogoče odgovoriti z razumnimi argumenti. Najenostavneje pa je na splošno pljuvanje po produktu. Konkretni argumenti prosim.

Je pa še ena stvar. Sem debatiral s kolegom, ki je pred nekaj leti poskusil OpenOffice in mu ni bil všeč, sedaj pa ima v glavi sliko tega, kar mi ni všeč in primerja z MS-Office. Vedno primerjati zadnje verzije produktov, da je slika realna.

darkolord ::

trnvpeti je izjavil:

nabijas, da je slab in da ni kompatibilen(standard in to neodvisen)
seveda je pa lahko implementacija(ali ms-ja, ali lo) nepravilna
Sem že precejkrat tukaj bolj v detajle razložil zakaj je temu tako (malo poišči). Ampak za primer, čisto ena basic zadeva:

- ODF 1.0 in 1.1 ne definirata formata formul za preglednice. Aplikacija lahko formule shrani v poljubnem formatu in vseeno naredi skladen ODF 1.1 dokument.
- ODF 1.2 kot format formul definira OpenFormula. Če je bil ODF 1.0 ali 1.1 shranjen z drugim formatom formul, ne bo kompatibilen z 1.2.

Pa še recimo to, da je cel kup običajnih stvari v standardu nedefiniranih in so shranjeni kot neki custom atributi, ki jih zna prebrati samo aplikacija, ki jih je naredila. Celo sploh ni definirano, kaj naj se zgodi, ko druga aplikacija naleti na takšne atribute.

Torej implementacija je lahko do pikice po standardu in vseeno lahko narediš dokument, ki ga ne zna prebrati nihče drug.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

MrStein ::

sandi203 je izjavil:

Sicer pa se strinjam, če sliko preveč obrežeš in daš majhno neuporabno sliko v dokument je pravi obup in precej neuporabno gledati.

Ne, jaz sem mislil na to, da veliko sliko zmanjšajo, torej skalirajo. Na 50%. Ali še manj. Potem se jasno nič ne vidi več.
Verjetno kaki tool to avtomatsko naredi, ker dvomim, da bi laik to šel namerno počet. Čeprav...
Sicer je to že off topic...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Office 2019 je tu

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
4415739 (5254) sbawe64
»

Microsoft z Office 365 zasluži več kot z Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6925766 (22398) GupeM
»

Izšel Office 2016 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
5227989 (24142) s1m0n
»

Microsoft Office za d.o.o.

Oddelek: Kaj kupiti
172983 (2547) Rok Woot

Več podobnih tem