»

Indijski Airtel (začasno) obupal nad zaračunavanjem Skype klicev

indianexpress.com - Vodilni indijski mobilni operater Bharti Airtel je malo pred božičem napovedal zaračunavanje Skype, Viber, Google Hangouts, Whatsapp in podobnih klicev, ki za izvedbo uporabljajo prenos podatkov in jih torej oni kot operater ne morejo posebej zaračunati po ceniku.

Tarifa bi se merila na 10KB prenesenih podatkov do ponudnikovih strežnikov, in sicer 4 paise (0.04 indijske rupije) pri prenosu čez 3G in 10 paisov pri prenosu čez 2G. To bi pri enominutnem Skype klicu (~50kbit/s ali 375KB/min) po 3G naneslo 1.5 rupij ali okvirno 2 centa, po 2G pa okvirno 5 centov (o video klicih za zdaj niso posebej govorili). Za primerjavo, minuta klica pri Si.Mobilu s paketom SIMPL (brez mesečne naročnine, plačuje se le dejanska poraba) je trenutno precej dražja, tj. 11,18...

9 komentarjev

Skype podpira skupinske videoklice tudi v brezplačni verziji

Microsoft - Microsoft je v Skype pripeljal dobrodošlo novost, ki je bila doslej na voljo le v plačljivi verziji. Odslej bodo tudi v brezplačni možnost skupinskih videoklicev, ki so bili doslej omejeni le na dve osebi. S tem se Microsoft postavlja ob bok Googlu, ki s svojo storitvijo Hangout to že dlje časa podpira.

Trenutno je brezplačno skupinsko video klicanje mogoče na platformah Windows, Xbox One in Mac, v prihodnosti pa bo tudi na vseh ostalih, kjer teče Skype. Sedaj lahko v skupinskem klicu sodeluje do 10 oseb, kar bi moralo zadostovati za večino ljudi.

Spomnimo, da je od leta 2011 za možnost Premium, ki je omogočala skupinske videoklice, Skype zaračunaval devet dolarjev mesečno ali pet dolarjev za en dan. Paketi, ki vsebujejo tudi to možnost, ki je odslej...

8 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

ComputerWorld - Potem ko so v Severni Koreji leta 2008 začeli vzpostavljati mobilno omrežje in leto pozneje napovedali, da bo to kar omrežje tretje generacije, se lahko sedaj njihov operater pohvali s pol milijona naročniki.

Konec lanskega decembra so imeli približno sto tisoč naročnikov mobilnih storitev 3G, do konca marca pa se je to število povzpelo na 535 tisoč, je sporočil Orascom Telecom. To egiptovsko podjetje je...

25 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

NSA ponuja nagrado za rešitev, ki bi omogočila prisluškovanje Skype pogovorom

Slo-Tech - Kot poroča The Register naj bi - glede na anonimne vire iz industrije - ameriška tajna služba NSA ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje Skype pogovorom in prestrezanje Skype sporočil.

Skype naj bi namreč bil eden trših orehov za policije in tajne službe, saj deluje po P2P principu, poleg tega pa pri prenosu podatkov uporablja tudi šifriranje. Po nekaterih podatkih ga zato kriminalci čedalje pogosteje uporabljajo za medsebojno komuniciranje.

Kljub temu so leta 2006 v ZDA že uspeli izslediti prvi Skype klic, lansko leto pa je nemška policija pričela razvijati načrte za prisluškovanje Skypu s pomočjo zlonamerne programske opreme. Konec leta 2008 je tudi prišlo na dan, da Skype skupaj s kitajskim partnerjem TOM Online pregleduje vsebino Skype sporočil.

Po poročanju The Registra naj bi NSA že znala razbiti Skype šifrirane pogovore, vendar naj bi bilo dešifriranje preveč zapleteno in drago, zato ponujajo nagrado...

31 komentarjev