»

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve

Slo-Tech - Zadnje dni se Facebook, Google in številni mediji ukvarjajo z lažnimi novicami (fake news), ki jih na internetu že od nekdaj mrgoli, a so jim prav socialna omrežja dala krila. Zelo glasni so očitki, da so prav družabna omrežja odgovorna za Trumpovo izvolitev, kar je seveda hudo poenostavljanje in posploševanje. A vendarle - neprepoznane lažne novice so tako velik problem, da se je odzval celo Mark Zuckerberg in napovedal prenovo Facebooka, Google pa naj bi razmišljal celo o odstranitvi kategorije V novicah iz splošnih iskalnih rezultatov.

Polemike je sprožil BuzzFeed, kjer so z analizo ugotovili, da so lažne vesti o Donaldu Trumpu na Facebooku povzročile več...

179 komentarjev

Google+ noče umreti

Google+ - Ker Googlovo družabno omrežje Google+ ni nikoli zares zaživelo, je Google letos poleti končno omogočil uporabo svojih izdelkov, ne da bi imeli profil Google+. Na omrežju Google+ je bilo namreč 2,2 milijarde uporabnikov, kolikor jih uporablja Google storitve, a je bilo aktivnih le okrog dva do tri promile. Pričakovali smo, da bo naslednji korak dokončen pokop tega internetnega Detroita, a se bo zgodilo ravno nasprotno. Google+ bo dobil še eno priložnost, ob čemer ne smemo pozabiti, da bo to pravzaprav Googlov peti poizkus. Prvi je bil katastrofalno uveden Google Buzz, ki so ga leta 2011 po dobrem letu delovanja ukinili, vmes pa še komajda izognili tožbam. Google Friend Connect pri nas ni bil nikoli zares popularen, Orkut...

27 komentarjev

Adeus, Orkut!

Slo-Tech - Google je napovedal, da bo septembra ukinil svojo storitev Orkut. Če je morebiti ne poznate, je razlog to, da ne živite v Braziliji, kjer je storitev izjemno popularna.

Orkut je začel delovati že leta 2004, ko Facebooka še ni bilo, ampak je šele nastajal. Družabno omrežje, kot jih je danes več, je bilo tedaj eden izmed pionirjev na tem področju. Orkut se ni začel nič kaj brazilsko, saj je imel svoje strežnike in ekipo skrbnikov v Kaliforniji, polovico obiskovalcev pa iz ZDA. Njegov oče pa je Turk, saj ga je ustvaril in poimenoval Orkut Büyükkökten v okviru 20 odstotkov. Gre za nekdanji Googlov program, v okviru katerega so lahko razvijalci petino svojega delovnika namenili razvoju stvari, ki so jih zanimale, niso pa bile povezane z njihovim delovnim mestom. Tako se je začela vrsta...

3 komentarji

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev

Omejevanje GMaila?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi Hotmail blokiral (zavračal) elektronsko pošto, ki prihaja iz GMaila, prav tako pa tudi vabila za vključitev v GMail, Yahoo pa naj bi GMailova sporočila uvrščal med spam. Enake težave naj bi imel z nekaterimi večjimi ponudniki dostopa do interneta tudi Orkut, ki je ravno tako povezan z Googlom.
Glede na številne kritike GMaila bi se komu celo utegnilo zdeti, da ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov skrbijo za zasebnost uporabnikov interneta, vendar pa so v ozadju bolj verjetno poskusi (nepoštenega) omejevanja konkurence. Yahoo je namreč pred kratkim ravno zaradi GMaila povečal velikost svojih poštnih predalov iz 6 Mb na 100 Mb, Microsoftovemu Hotmailu pa so se ob najavi GMaila ravno tako pošteno zatresle hlače.

47 komentarjev

Orkut: novo socialno omrežje

InfoWorld - Zadnjih nekaj dni se po spletnih časopisih ter logih širijo informacije o novem spletnem socialnem omrežju Orkut, ki ga je razvil Orkut Buyukkokten, inženir pri Googlu. Osnovna ideja je, da vzpostavite osnovno bazo uporabnikov, ki nato povabijo zraven prijatelje in ti svoje itd.

Nato opazujete interakcije med ljudmi, prijateljske vezi ali recimo, kdo koga pozna. Prav tako služi kot mesto za iskanje novih prijateljev. Ideja sicer ni nova, saj podobna storitev, Friendster, že obstaja. Vseeno bo zanimivo opazovati, če se bo Orkut prijel tudi pri nas. Več informacij v tem prispevku.

In zdaj lahko le čakam, kdaj me bo kdo povabil zraven ...

6 komentarjev