» »

Slovenski znanstveniki prvi na svetu pripravili magnetno tekočino!

Slovenski znanstveniki prvi na svetu pripravili magnetno tekočino!

Klasična paramagnetna tekočina se magnetizira v zunanjem magnetnem polju.

Ureditev magnetnih nanoploščic v nematskem tekočem kristalu.

vir: Nature
Nature - Raziskovalci z Inštituta Jožef Štefan (IJS), Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani (UL FMF) in mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (UM FKKT) so prvi na svetu uspeli pripraviti magnetno tekočino, o čemer poročajo v današnji številki revije Nature. V resnici so ustvarili tekoči kristal z magnetnimi lastnostmi, kar je pred 43 leti predlagal kasnejši Nobelov nagrajenec Pierre de Gennes, a do danes ni uspelo še nikomur. Vrhunski dosežek je v celoti plod domačega znanja, saj so vsi štirje podpisani avtorji (Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič) zaposleni v slovenskih inštitucijah.

Najbolj znan magnetni material je železo, podobna pa sta še kobalt in nikelj. Če pomislimo, da je odkritih elementov več kot sto, so torej magnetni elementi zelo redki (enako se vedejo še nekater njihove spojine ter spojine lantanidov). Poenostavljeno povedano si lahko železo predstavljamo kot množico majhnih magnetnih domen, ki se vsaka vede kot majhen magnet. Če jih izpostavimo močnemu zunanjemu magnetnemu polju, se uredijo tako, da kažejo v isto smer, orientacijo pa obdržijo tudi, ko zunanje polje izključimo. Šele če magnet segrejmo nad Curiejevo temperaturo, ki je za vsako spojino drugačna, magnetizacijo uničimo, ker dobijo magnetne domene dovolj termične energije, da se preuredijo v naključne položaje.

Omenjeno obnašanje fizikalno imenujemo feromagnetizem, ker je železo (po latinsko ferrum) najbolj znan in prvi odkrit feromagnetni material. Podrobna razlaga subatomskega ozadja feromagnetizma presega okvire tega prispevka, povejmo le, da se v teh spojinah pojavi red dolgega dosega, ki poskrbi za ureditev elektronskih spinov v isto smer, kar se odrazi kot magnetna domena oziroma majhen magnet.

Večina materialov pa je paramagnetnih ali diamagnetnih. Paramagnetne snovi magneti rahlo privlačijo, diamagnetne pa odbijajo, a sta efekta zelo majhna in v splošnem izmerljiva le v laboratoriju. Pravimo, da imajo paramagnetne snovi pozitivno magnetno susceptibilnost, kar pomeni, da se v zunanjem magnetnem polju del nesparjenih elektronov orientira tako, da njihovi spini kažejo v isto smer, po odstranitvi polja pa efekt izzveni. Magnetizacija je premo sorazmerna z zunanjim magnetnim poljem in šibka, kar opisuje Curiejev zakon. Diamagnetne snovi po drugi strani nimajo nesparjenih elektronov, zato zmanjšujejo zunanje magnetno polje (imajo negativno susceptibilnost) in odbijajo magnete.

Tu pridemo do magnetnih tekočin. Če pobrskamo po spletu, bomo našli kopico tako imenovanih magnetnih tekočin. Še več, z njimi lahko počnemo zanimive poskuse, saj te tekočine v zunanjem magnetnem polju zavzamejo zanimive in nenavadne oblike, saj želijo maksimirati svojo izpostavljenost polju. Te tekočine so suspenzije magnetnih delcev v organskem topilu z dodanim surfaktantom (površinsko aktivno snovjo), da zagotovimo obstojnost suspenzije. A v vseh primerih gre za paramagnetne tekočine. V zunanjem magnetne polju se res namagnetijo in zavzamejo najrazličnejše oblike, a ko zunanje polje ugasnemo, izgubijo svojo magnetizacijo. Majhni magnetni delci, ki so suspendirani v tekoči fazi, imajo namreč dovolj termične energije, da se orientirajo tako, da lastno magnetno polje izničijo.

Slovenski raziskovalci pa so pripravili prvo feromagnetno tekočino na svetu, kar pomeni, da obdrži magnetizacijo tudi brez zunanjega polja. Tega seveda niso mogli narediti z navadnimi tekočinami in železovimi opilki. Kot je sklepati že iz imen avtorjev, se odkritje močno naslanja na tekoče kristale. Uporabili so mikro-ploščice iz barijevega heksaferita (BaFe11,5Sc0,5O19), ki je feromagneten in ga je mogoče pripraviti v ultra tankih kristalih (5 x 70 x 70 nm). Te nanoploščice se vedejo kot običajen ploščati magnet, ki ima magnetni moment pravokoten na normalo (ravnino), torej vzporeden s simetrijsko osjo. Za razliko od paličastih magnetov se namreč ti precej raje zložijo v formacijo, v kateri se njihovo magnetno polje sešteva. Ekipa je potem te delce suspendirala v nematskem tekočem kristalu, ki je sam po sebi nemagneten. V nematski fazi tekočih kristalov najdemo dolge molekule, ki se spričo svoje geometrije uredijo v isto orientacijo, kar pomeni, da so njihove osi približno vzporedne, medtem ko pozicijskega reda ni (molekule se ne zlagajo v plasti, kakor v smektičnih tekočih kristalih).

Nanoploščice barijevega heksaferita so se v nematskem tekočem kristalu uredile tako, da je direktor tekočega kristala pravokoten na njihovo ravnino (torej so njihove osi poravnane z osmi molekul tekočega kristala). Magnetne nanodelce so pripravili na UM FKKT, potem pa so jih v Ljubljani spravili v tekoči kristal. Pripravili so 0,6-odstotno raztopino v 1-butanolu, ki so jo vmešali v pentilcianobifenil (5CB, Nematel), ki zaradi svoje oblike tvori nematske tekoče kristale. Potem so odparili 1-butanol, tako da je bila masna koncentracija magnetnih nanoploščic od 0,06 do 0,6 odstotka. Tak sistem je še v izotropni fazi (molekule zavzemajo vse orientacije), zato ga so s planarnimi steklenimi celicami debeline 20,4 μm prisilili v prehod v nematsko fazo in hitro ohladili.

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike. Naši fiziki in kemiki so kot prvi na svetu uspeli pripraviti tekočo snov, ki izkazuje feromagnetne efekte. Ima vse običajne lastnosti magnetov, kot so magnetni obrat, histereza, domenski zid in druge. Odkritje ima poleg akademske vrednosti tudi povsem praktično uporabo, saj v tekoči kristal vnaša novo prostostno stopnjo, kar daje nove lastnosti tekočemu kristalu (recimo oscilirajoča relaksacija direktorja ali od magnetne polja odvisne viskoelestaične lastnosti). Hkrati lahko tak feromagneten tekoči kristal krmilimo z magnetnim poljem. Trenutno tekoče kristale v LCD-jih (kjer je prav nematska faza tekočih kristalov) krmilimo z električnim polje. Novo odkritje odpira vrata magnetnemu krmiljenju.

52 komentarjev

«
1
2

alexa-lol ::

Super, ampak sadove tega odkritja bo pa Samsung pobral, ki bo takoj dal inženirjem za glodat in bodo čez 2 leti vrgli prvi prototip magnetnega TVja na sejem. Njim denar, nam pa moralno zadoščenje in dolg.

Jeronimo ::

Se da kje videti video kako to v praksi izgleda in se obnaša?
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

RejZoR ::

Ne če se stvar patentira... vprašanje je če bojo to storili in v katerih državah. Če so pametni, mora bit južna koreja med njimi...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jest10 ::

Najbolj znan magnetni material je železo, podobna pa sta še kobalt in nikelj.

Magneten je tudi gadolinij. Ima pa curijevo temperaturo 20°C, tako da je za vsakdanjo uporabo malo štorast:P

Relanium ::

alexa-lol je izjavil:

Super, ampak sadove tega odkritja bo pa Samsung pobral, ki bo takoj dal inženirjem za glodat in bodo čez 2 leti vrgli prvi prototip magnetnega TVja na sejem. Njim denar, nam pa moralno zadoščenje in dolg.

In spet bojo monitorji postali občutljivi na magnete.... (zvočniki pa to)

McHusch ::

RejZoR je izjavil:

Ne če se stvar patentira... vprašanje je če bojo to storili in v katerih državah. Če so pametni, mora bit južna koreja med njimi...


Kar javno objaviš, ne moreš kasneje patentirati.

Filo ::

McHusch je izjavil:Kar javno objaviš, ne moreš kasneje patentirati.


Najbrš niso to odkrili včeraj. :)

filip007 ::

Bodo že kaj uredili.

No vglavnem, bodo imeli vsaj prenosniki boljši vidni kot.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

...:TOMI:... ::

Slovenci smo uspešen narod, tudi tisti, ki ostanejo doma lahko pokažejo rezultate, ki so nekaj vredni. Škoda, da jih ne cenimo, cenili jih bodo tujci, mi pa šele po njihovi smrti ali pa, če se gredo v tujino in se vrnejo nazaj v domovino.
Tomi

Haniball ::

McHusch je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Ne če se stvar patentira... vprašanje je če bojo to storili in v katerih državah. Če so pametni, mora bit južna koreja med njimi...

Kar javno objaviš, ne moreš kasneje patentirati.

Zato pa se navadno prej patentira, kot pa se javno objavi ;)

kixs ::

filip007 je izjavil:

Bodo že kaj uredili.

No vglavnem, bodo imeli vsaj prenosniki boljši vidni kot.


Zakaj bi imeli, zaradi megnetnega krmiljenja, boljsi vidni kot?

Hayabusa ::

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike.

Glede na količino fancy besed v članku bi lahko namesto pogovorne uporabil njeno strokovno obliko.
Fluide.

alexa-lol ::

...:TOMI:... je izjavil:

Slovenci smo uspešen narod, tudi tisti, ki ostanejo doma lahko pokažejo rezultate, ki so nekaj vredni. Škoda, da jih ne cenimo, cenili jih bodo tujci, mi pa šele po njihovi smrti ali pa, če se gredo v tujino in se vrnejo nazaj v domovino.


Rezultate imamo v tem ni dvoma in to da je 100% slovenski ekipi uspelo to naresti je izjemno, še posebej ker ima država tak odnos to višjega izobraževanja.

Imam pa pomisleke, ki se jih ne morem se znebiti. Če bi ekipa enako stvar odkrila v Južni Koreji, ZDA, Enagliji, Nizozemski, Japonski, kjerkoli v Skandinaviji mislim da bi se takoj našel partner iz industrije, ki bi ali izdatno podprl nadaljne raziskave ali bi jih nekako vključil v komercializacijo tega odkritja.. v Sloveniji je pa bl tko.

Ni rečeno da jih kdo iz omenjenih držav ne kontaktira, to je super, ampak potem gre ves ta dobiček v državo kjer je podjetje registrirano in Slovenija kot država v osnovi nima nič od tega razen priznanje da so odkrili res dobro stvar.

PS A ni že grof Kodeli nekaj ustvarjal z magnetnim TVjem potem ga je pa katodan cev prehitela. Grof Kodeli po katerem je poimenovano Kodeljevo v Ljubljani.

Zgodovina sprememb…

BladE_ ::

Ne vem, če gre za isto stvar zgleda pa zelo podobno, v opisu je še "how to make"...

Akcija - Reakcija

mailer ::

Upam, da so vsaj patentirali, če mislijo postopek izdelave izdat vsem. Najboljša zadeva bi bila poleg patenta izdelava izključno pri nas. Nekateri bi za take stvari odšteli miljarde.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

filip007 ::

Pač magnetne delce zmešaš s tinto in dobiš to, simpl k pasulj.

Zakaj boljši vidni kot, ker je magnetno porabi manj energije.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

kixs ::

filip007 je izjavil:

Pač magnetne delce zmešaš s tinto in dobiš to, simpl k pasulj.


Verjetno komentiras video od BladE... si pogledal do konca?

Ghenghiz ::

Woo! Way to go!

Masamune ::

Večino prvega dela novice zelo lepo razloži naslednji video:


Je pa seveda kanal minutephysics (in podobni) poln raznoraznih bonbončkov iz sveta fizike in ostale.
lp, j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Masamune ()

gruntfürmich ::

itq da mb fkkt. sem jim pokazal prave pristope:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dronyx ::

Jaz sem vedu, da dajajo v pivo neko magnetno tekočino, da me tako zelo privlači. :)

redmax ::

BladE_ je izjavil:

Ne vem, če gre za isto stvar zgleda pa zelo podobno, v opisu je še "how to make"...


tega je kulk češ na youtube-u.... če prav razumem članek ta izum (tekočina) ohrani obliko, ne tako kot omenjene, ko z umikom magneta zgine oblika...
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

nodrim ::

Hayabusa je izjavil:

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike.

Glede na količino fancy besed v članku bi lahko namesto pogovorne uporabil njeno strokovno obliko.
Fluide.


fluid je tujka, ne strokovna oblika ... tekočina je popolnoma slovenska ustreznica

lupicdario ::

To je vse pogreta juha...
iz tega v praksi v Slo ne bo nikoli nič.
Naši znastveniki so še 100 let za leseno žlico in so v glavnem porabniki proračunskega denarja. kakšenga usodnega odkritja od njih res ne gre pričakovati.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: bMozart ()

Fritz ::

lupicdario je izjavil:

To je vse pogreta juha...
iz tega v praksi v Slo ne bo nikoli nič.
Naši znastveniki so še 100 let za leseno žlico in so v glavnem porabniki proračunskega denarja. kakšenga usodnega odkritja od njih res ne gre pričakovati.

Seveda, zato patente nekaterih od njih veselo odkupujejo industrijski giganti. Mislim, če že ne znaš drugega kot kritizirati, podaj vsaj argumente za to.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

aerie ::

Sej to kar je lupipanekaj napisal ni kritika. To je le krik obupanega osebka.

Hayabusa ::

nodrim je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike.

Glede na količino fancy besed v članku bi lahko namesto pogovorne uporabil njeno strokovno obliko.
Fluide.


fluid je tujka, ne strokovna oblika ... tekočina je popolnoma slovenska ustreznica

http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-mate...

ZaphodBB ::

Fritz je izjavil:

lupicdario je izjavil:

To je vse pogreta juha...
iz tega v praksi v Slo ne bo nikoli nič.
Naši znastveniki so še 100 let za leseno žlico in so v glavnem porabniki proračunskega denarja. kakšenga usodnega odkritja od njih res ne gre pričakovati.

Seveda, zato patente nekaterih od njih veselo odkupujejo industrijski giganti. Mislim, če že ne znaš drugega kot kritizirati, podaj vsaj argumente za to.

In ti veš kakšne patente odkupujejo "industrijski giganti"?

jerry2 ::

Zakaj te novice ni v dnevnem časopisju, namesto politikov in bančnikov, ki so nas nategnili? Je preveč pozitivna novica, da smo nekje nekaj dosegli prvi na svetu? Se taka novica slabše bere ali kaj?

Vsem štirim pa iskrene čestitke.
tom & jerry

bluefish ::

Saj je: http://www.delo.si/druzba/znanost/slove...

Je pa res, da je od včeraj hitro zdrsnila s prve strani.

alexa-lol ::

lupicdario je izjavil:

To je vse pogreta juha...
iz tega v praksi v Slo ne bo nikoli nič.
Naši znastveniki so še 100 let za leseno žlico in so v glavnem porabniki proračunskega denarja. kakšenga usodnega odkritja od njih res ne gre pričakovati.


Nimaš pojma kako deluje znanstvena sfera.

Kandidiraš za projekte (EU, SI) in dobiš sredstva za to, ne pa da ti tko na lepe oči država da 100.000€ za raziskovanje ker si pač znanstvenik.

Riff ::

bravo naši :), le tako naprej

Fritz ::

ZaphodBB je izjavil:

Fritz je izjavil:

lupicdario je izjavil:

To je vse pogreta juha...
iz tega v praksi v Slo ne bo nikoli nič.
Naši znastveniki so še 100 let za leseno žlico in so v glavnem porabniki proračunskega denarja. kakšenga usodnega odkritja od njih res ne gre pričakovati.

Seveda, zato patente nekaterih od njih veselo odkupujejo industrijski giganti. Mislim, če že ne znaš drugega kot kritizirati, podaj vsaj argumente za to.

In ti veš kakšne patente odkupujejo "industrijski giganti"?

Andrej Detela je tudi razvojni oče elektromotorja Kobajaši Delta Unit (KDU), ki ga je spomladi poslala na trg japonska družba Harmonic Drive Systems (HDS) in o čemer smo v Financah pred časom že pisali. HDS je pred tem od IJS odkupila ekskluzivno pravico za vse tri patente, s katerimi je bil izum zaščiten. Motor KDU, ki se uporablja za neposredne pogone robotov in industrijske avtomatike, pa je v tem trenutku v svetovnem vrhu.

vir:
Časnik Finance (avtor: Andreja Basle, 17.10.2006)

http://www.google.nl/patents/US6700271

HDS Inc. je ozko povezana z japonskimi izdelovalci avtomobilov.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Isotropic ::

Novo odkritje odpira vrata magnetnemu krmiljenju.

v cemb bo pa to boljse v primerjavi z krmiljenjem z elektricno napetostjo?

Invictus ::

Manjša poraba, ker ne bo treba vzdrževat električnega polja. Samo namagnetiš tekoče kristale in je to to. Lahko izklopiš krmiljenje za fiksno sliko.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nodrim ::

Hayabusa je izjavil:

nodrim je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike.

Glede na količino fancy besed v članku bi lahko namesto pogovorne uporabil njeno strokovno obliko.
Fluide.


fluid je tujka, ne strokovna oblika ... tekočina je popolnoma slovenska ustreznica

http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-mate...


Če se uporablja, še ne pomeni, da ni tujka. In če ni tujka, še ne pomeni, da ni strokovna beseda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

M.B. ::

Celo na 24ur je bla novica.

Ideje mamo, tudi rezultate. (Slovenski predelan električni avto s slovenskim, motorjem in baterijami je imel manjšo porabo kot Tesla), problem je pri denarju, in ker ni denarja tudi ni patentov in v managementu.

Potem je tukaj (žal bil) Gorazd Stražišar, ki je delal karbonske okvirje za kolesa leta 94. Sodeloval je tudi pri Elan bikes, ki je bilo zelo uspešno, ampak novi managerji so imeli prevelike apetite in uspešna zgodba je bila zaključena. Smuči verjento isti problem. Elan pogruntal carving ni patentiral, pa je šel dnar pa pa. Zdaj pa maš talenta Jureta Berka(več, ki dela celo kolo iz karbona(teža le 5.7 kg UCI min. teža >=6.8 kg), malo za hobi zaenkrat prodaja pa sedeže. Pa je tudi v vrhu v svetu.
Seveda so se mu sprva vsi znanci posmehovali, češ: "Ti boš izdeloval kolesa iz karbona, mali Slovenček! Ali ne bi tega doslej poizkusili že vsi drugi, če bi bilo le možno?!" Pa se ni oziral na opazke in se je namesto tega raje zaprl v delavnico. Pisalo se je leto 1994 in vloga karbona je bila v kolesarskem svetu obrobna, a prvi rezultati so hitro začeli prihajati iz njegovega šišenskega alkimističnega laboratorija in obenem že nakazali povsem novo smer razvoja gorskih koles in okvirjev.


Kljub marketinškemu zvenu deklaracije "doživljenjska garancija na okvir" je Gorazd kupcem svojih koles nudil natanko to, pri čemer še danes z veseljem pove, da se zaradi počenega okvirja ni vrnil nihče.


To so bile dejansko zelo uspešne linije koles, od modelov Able One, pa Friskie in cel kup prednjevzmetenih koles, ki sem jih pomagal razviti. Po treh letih, leta 2004, nam je uspelo, da smo imeli praktično za vse leto naprej prodan program. Tedaj smo bili na največjem evropskem kolesarskem sejmu Eurobike prisotni s floto vrhunskih koles, za katera smo v priznanih revijah in na spletnih portalih dobivali zelo dobre ocene. In glas se je širil!"

Pogoji in okolje, rezultati, finančne projekcije in mednarodna naročila koles, vse to je bilo v tistem obdobju za Elan Bikes zelo blizu idealnega. A žal ne za dolgo.

Vir

Potem je tu še Damjan Zabovnik, prvak franje in hitrostni rekorder na človeški pogon.
Ampak problem vseh teh je da so one man band večinoma težko iščejo sponzorje kar bi v tujini verjetno bilo drugače.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

gzibret ::

To absolutno JE dosežek v svtovnem vrhu. Bravo!

Kolikor sem razumel vso stvar, če bi naredili ekrane iz te snovi, bi slika ostala gor tudi, ko bi ekran izklopili. Imam prav? Torej bi lahko naredili "tapete", ki prikazujejo raznorazne prizore brez, da bi pokurilo gore štroma?
Vse je za neki dobr!

hojnikb ::

gzibret je izjavil:

To absolutno JE dosežek v svtovnem vrhu. Bravo!

Kolikor sem razumel vso stvar, če bi naredili ekrane iz te snovi, bi slika ostala gor tudi, ko bi ekran izklopili. Imam prav? Torej bi lahko naredili "tapete", ki prikazujejo raznorazne prizore brez, da bi pokurilo gore štroma?

e-ink ?
#brezpodpisa

IQ42 ::

nodrim je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

nodrim je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Ali tekoče kristale štejemo pod tekočine ali ne, je stvar semantike.

Glede na količino fancy besed v članku bi lahko namesto pogovorne uporabil njeno strokovno obliko.
Fluide.


fluid je tujka, ne strokovna oblika ... tekočina je popolnoma slovenska ustreznica

http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-mate...


Če se uporablja, še ne pomeni, da ni tujka. In če ni tujka, še ne pomeni, da ni strokovna beseda.

Ja, in veda o tem se ne imenuje fluidika, temveč tekočinoslovje?

Sploh pa, tekočine so v glavnem tekoče, fluidi pa ne nujno.

Primer: steklo.
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

Rok Woot ::

Zame je steklo tekočina, mar ni? Lahka pa da je talina, al pa oboje.

djurodrljaca ::

gzibret je izjavil:

To absolutno JE dosežek v svtovnem vrhu. Bravo!

Kolikor sem razumel vso stvar, če bi naredili ekrane iz te snovi, bi slika ostala gor tudi, ko bi ekran izklopili. Imam prav? Torej bi lahko naredili "tapete", ki prikazujejo raznorazne prizore brez, da bi pokurilo gore štroma?

Osebno sumim, da bi tudi tukaj bil potreben kakšen "refresh", ampak bi verjetno lahko bil veliko počasnejši kot pri LCD...

Je pa vprašanje kako praktično bi tole bilo za TV ali monitorje, bi pa bilo verjetno kar primerno za kakšne "e-ink" "dinamične" reklamne plakate :D

nodrim ::

Rok Woot je izjavil:

Zame je steklo tekočina, mar ni? Lahka pa da je talina, al pa oboje.


No, saj tukaj je vprašanje samo, ali je "fluid" tujka in sopomenka za "tekočina". Če je, potem je treba uporabljati normalno slovensko besedo in ne posiljevati z uporabo tujke samo zato, da izpadeš bolj učen. Če pa so tekočine samo podmnožica fluidov, potem pa je seveda treba uporabiti ustrezno besedo, tam kjer je zares potrebna.

Messiah ::

Sploh pa, tekočine so v glavnem tekoče, fluidi pa ne nujno.


Protisloven, da boli. V glavnem in ne nujno, je eno in isto.

Sapere Aude! ::

Vse pohvale in čestitke raziskovalni ekipi!

Verjamem, da se bo sčasoma uporaba širila - sam mislim, da se tu odpira možnost razvoja na optičnih komunikacijah (optična stikala in usmerjevalniki). Znanosti je potreben čas (in pa ostali viri).

@Hayabusa - če že citiraš nekaj, preberi to do konca (1. omenjena literatura je v slovenskem jeziku) ;)

Zgodovina sprememb…

echo ::

A se mogoče o tem ne morete strinjat?
Tekočina @ Wikipedia

frudi ::

Da smo si na jasnem, tekočina je slovenska beseda za fluid, pomen obeh besed je enak. Tekočine niso nič bolj nujno tekoče, kot fluidi, saj oba pojma zajemata tako kapljevine kot pline (in še kakšna bolj eksotična fazna stanja).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Messiah ::

Dopovej to veleukom, ki so tako pametni, da poznajo vse tujke in hkrati ne poznajo slovenske besede.

Malajlo ::

Tekočine se delijo na kapljevine in pline. To smo se še v OŠ učili 8-O
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med B in H

Oddelek: Šola
82103 (1054) robertml
»

Slovenski znanstveniki prvi na svetu pripravili magnetno tekočino! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5223766 (19653) frudi
»

Hynix in Toshiba razvijata naslednjo generacijo pomnilnika MRAM

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
185513 (4445) win64
»

Magnetni monopoli so realnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7210751 (7038) Thomas
»

Nobelova nagrada za fiziko 2003

Oddelek: Znanost in tehnologija
312581 (1912) Marjan

Več podobnih tem