» »

Imamo prve informacije o naslednji generaciji AMD-jevih grafičnih čipov

Imamo prve informacije o naslednji generaciji AMD-jevih grafičnih čipov

Primerjava velikosti čipov iz preteklih generacij največjih konkurentov na grafični fronti

vir: AnandTech
AnandTech - Na spletni strani Forbesa je objavljen zanimiv intervju z Mattom Skynnerjem, ki je eden izmed vodilnih mož AMD-jevega grafičnega oddelka. V intervjuju se sicer večinoma posvečajo konzolam, kjer so pri AMD-ju uspeli dobaviti celotno arhitekturo za verjetno najzanimivejši konzoli nove generacije, poleg grafičnega čipa, ki se nahaja v Wii U. Obenem so se posvetili tudi stanju PC industrije ter kako na to vpliva igričarska industrija, o uspehu programa Never Settle (AMD pri nakupu omogoči nabor iger, izmed katerih kupec kartice lahko izbere eno, dve ali več, odvisno od ranga grafične kartice) ter o nestrpnem pričakovanju vključitve svežega Battlefield 4 v ta program. V zadnjem primeru je Matt povedal le, da so EA-jev strojni partner za Battlefield 4 na področju grafičnih, procesorskih in kombiniranih čipov. Iz tega lahko sklepamo, da je vključitev le še vprašanje časa.

V intervjuju so se posvetili tudi naslednji generaciji grafičnih čipov, ki naj bi sestavljali Radeone HD iz serije 9000. Postalo je jasno, da bodo novi čipi še vedno izdelani na 28 nm proizvodnem procesu, saj TSMC šele začenja z 20 nm procesom, torej kapacitete in izkoristki še niso dovolj visoki. Obenem jim bo dobra seznanjenost z 28 nm procesom omogočala višje frekvence, kar seveda prinese višjo zmogljivost, a žal z višjo porabo (ta se z nekoliko manj naprednim procesom še dodatno viša). Držijo se svoje strategije, da se ne potegujejo za naslov najzmogljivejšega jedra, ki ga lahko prodajajo le za tisoč evrov na kartico (primer tega je nVidiin GK110 v obliki GTX Titan), saj bodo še naprej ta del trga zapolnjevali s karticami, na katerih počiva par čipov (kot na Radeon HD 7990). Njihov prvi cilj so torej še vedno nekoliko zahtevnejši uporabniki, ki pa ne gredo prek trupel, da bi si zagotovili najzmogljivejši grafični podsistem, ki ga je mogoče kupiti.

Matt Skynner je povedal, da bo njihov nov paradni konj okrog 30 % manjši od nVidiinega čipa GK110 ter da bo obenem energetsko varčen, kar naj bi jim dalo najboljše razmerje med zmogljivostjo in porabo ta trenutek na trgu. Ni jasno, kaj pomeni to za zmogljivost, a neizrečeno govori svojo zgodbo, GK110 bi znal ostati najhitrejši grafični čip na svetu. Novih čipov so se v povezavi z intervjujem dotaknili tudi pri AnandTechu, kjer so podali še nekaj številk v povezavi z velikostjo preteklih čipov AMD-ja in nVidiie. Več o novih AMD-jevih čipih bomo izvedeli že prihodnji teden, saj pri AMD-ju za 25. september pripravljajo konferenco, ki si jo bo javno mogoče ogledati v živo prek spleta.

5 komentarjev

BlackMaX ::

Kje bi se dal dobit link na dan konference?

mrTwelveTrees ::

malce off: pogrešam nove, naprednejše chipsete za plate, amd tukaj zelo zaostaja za intelom... recimo pcie 3.0 integriran usb 3.0... ze nekaj let nic novega pri amdju

PrimozR ::

AMD pri CPU/čipsrtih itak v celoti zaostjaa za Intelom, še na serverskem področju, kjer so bili relativno OK, jih je Intel z Ivy-EP popolnoma povozil.

BlackMax www.amd.com mogoče?

SuperVeloce ::

Torej bodo sedaj oznake Rx2x0 za nove kartice? Se že nekaj časa govori, že od takrat, ko je hd8xxx serija padla za OEM.

Dr_M ::

Nevem od kje sploh ideja o 20nm procesu. Vem, da so neki drogerasi o tem fantaziral, ampak kdo bi jih resno jemal?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo na 20 nm prvi Xbox One?

Oddelek: Novice / Procesorji
185601 (4210) hojnikb
»

Intel z dobičkom in odpuščanji

Oddelek: Novice / Rezultati
3210296 (7961) hojnikb
»

Radeon R9 290X je hiter, vroč in požrešen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
9424401 (18867) vaščan
»

AMD je napovedal nove Radeone in TrueAudio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
5529271 (21521) BaToCarx
»

GeForce GTX Titan - najhitrejši grafični čip na svetu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10123272 (19199) mihco

Več podobnih tem