»

Ustanovitelj LulzSeca po odsluženi kazni na pravo stran zakona

Razvan Eugen Gheorghe

Softpedia - Mustafa Al-Bassam, bolj znan pod hekerskim vzdevkom Tflow kot ustanovitelj nekdaj zloglasne hekerske skupine LulzSec, je odslužil svojo kazen in bo prestopil na pravo stran zakona. Zaposlil se bo pri britanskem podjetju Secure Trading, kjer bo opravljal funkcijo svetovalca za področje varnosti. Po istih stopinjah želi še en član LulzSeca, Razvan Eugen Gheorghe, ki je svojo identiteto razkril ta teden v želji, da se s tožilstvom sporazume o kazni za svoje početje in potem dobi kakšno zaposlitev na pravi strani zakona.

Tflow je skupaj s Sabujem in Topiaryjem ustanovil LulzSec leta 2011, ko je bil star komaj 16 let. Že istega leta je britanska policija aretirala tako Tflowa kakor Sabuja,...

14 komentarjev

LulzSecov heker obsojen na leto dni zapora in plačilo visoke odškodnine

Slo-Tech - Hekerska skupina LulzSec, ki je nastala z odcepitvijo od Anonymousa, je Sony Pictures napadla junija 2011, do danes pa je že razpadla. Večino članov so polovili in obsodili, seznam pa se daljša. Ta teden so na sodišču v ZDA obsodili še 21-letnega Raynalda Rivero, ki je bil spoznan za krivega sodelovanja pri napadu na Sony Pictures. Rivera se je že oktobra lani izrekel za krivega.

Rivera mora odslužiti 12 mesecev zaporne kazni, dodatnih 13 mesecev hišnega pripora, oddelati 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 600.000 dolarjev odškodnine. V napadih leta 2011 so bili prizadeti Sonyjevi računalniški sistemi, posledica pa je bila javna objava osebnih podatkov 138.000 ljudi.

Njegova...

1 komentar

Kitajski preprodajalec programov v ZDA obsojen na 12 let zapora

Bloomberg - V ZDA so obsodili kitajskega državljana, ki je razpečeval programsko opremo in si s tem pridobil precejšnjo protipravno premoženjsko korist. V zaporu bo moral preživeti 12 let. Obsojena je bila tudi njegova žena, ki mu je pomagala.

Primer je zanimiv, ker gre za eno najvišjih kazni in ker je obsojeni 36-letni Xiang Li kitajski državljan, ki je kazniva dejanja opravljal iz Kitajske. Po besedah tožilstva gre za prvi primer, kjer je bil obsojen tuji državljan, ki je svoje početje opravljal izključno v tujini. Toda preprodajal je programsko opremo, ki je last ameriških podjetij, od koder so bili tudi njegovi kupci. To pa je že dovolj, da se je v primer vmešalo ameriško pravosodje.

Lija so aretirali junija 2011, ko je...

18 komentarjev

Član LulzSeca priznal vdor v Stratfor

Ars Technica - Član hekerske skupine LulzSec Jeremy Hammond, bolje poznan pod vzdevkom anarchaos, je priznal vdor v Stratfor. Pred letom dni se je Hammond zagovarjal kot nedolžen, sedaj pa se je izrekel za krivega. Odločitev je povsem pragmatična.

Hammondu namreč poleg trenutnega sodnega postopka, v katerem mu očitajo več kaznivih dejanj, grozijo še novi. Četudi bi se uspel iz tega izvleči, bi slej ko prej kakšnega izgubil, je povedal. Po njegovih besedah je tožilstvo napihnilo povzročeno škodo, zato bi mu grozilo do 30 let zaporne kazni. Sedaj pa se je dogovoril, da prizna vdor po eni točki obtožnice, s čimer mu grozi do 10 let zaporne kazni. Tožilstvo se je odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Poleg tega bo Hammond plačal...

17 komentarjev

Primer LulzSec z obsodbami pri koncu, neznanke pa ostajajo

BBC - Zgodba o hekerski skupini LulzSec se počasi razpleta. Medtem ko je domnevni kolovodja Sabu že dlje časa sodeloval s policijo, je sodni epilog dobila tudi zgodba ostalih članov družbe. Štirje so bili v Veliki Britaniji obsojeni včeraj, peti je že dlje časa v primežu policije. Kljub temu vseh nejasnosti še ni konec, saj ni znano, kam je izginilo več sto tisoč dolarjev premoženja in kdo je skrivnostni šesti član.

Torej, britansko sodišče je včeraj izreklo zaporne kazni za Ryana Clearyja (Viral), ki bo odslužil polovico od 32 mesecev (kazen je bila znižana zaradi sodelovanja), Jake Davis (Topiary) bo v zaporu dve leti, Ryan Ackroyd (Kayla) pa 30 mesecev. Mustafa al-Bassam (Tflow) je bil star 16 let ob aretaciji in je bil obsojen pogojno na...

4 komentarji

Obtoženemu iz hekerske skupine LulzSec zaradi napada na Sony leto zapora in visoka globa

Heise - Kalifornijsko okrožno sodišče je za krivega spoznalo 25-letnega Codyja Kretsingerja, člana zloglasne hekerske združbe LulzSec, ki so ga aretirali predlanskega septembra v povezavi z napadi na Sony Pictures. Zaradi neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema bo moral v zveznem zaporu odslužiti leto dni kazni, potem pa bo še dodatno letno v hišnem priporu. Poleg tega bo moral opraviti še 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 605.000 dolarjev odškodnine. Sorazmerno nizko kazen si je prislužil, ker je po začetnem zanikanju dejanja svoje početje priznal in se izrekel za krivega za omenjeno kaznivo dejanje.

Naslednjemu obtoženemu, Raynaldu Rivieri, pa bo sodišče izreklo kazen...

21 komentarjev

Aretiran še en član LulzSeca

vir: Sophos
Slo-Tech - Medtem ko je v medijih potihnilo vse povezano s hekersko skupino LulzSec, se delo organov pregona nadaljuje. Skupina je bila uradno razpuščena že pred letom dni, a to ni ustavilo preiskave. Letos marca so aretirali pet vodilnih članov skupine, pri čemer jim je pomagal tudi skesanec Sabu, ki je bil vodja skupine in je precej časa sodeloval s policijo. V Veliki Britaniji so bili aretirali 20-letnika, ki je bil letos junija obtožen sodelovanja pri napadih. Te dni pa so aretirali še enega člana skupine LulzSec, ki ga sumijo sodelovanja pri lanskem vdoru v Sony.

Že pred tem so bili aretirali...

9 komentarjev

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Hector Xavier Monsegur, vodja LulzSeca

FOX News - Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo...

26 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev