» »

Dell ima več snubcev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača skozi dividende, ali dobiček, ki ga bodo ustvarili z nadaljnjo prodajo podjetja. Tako je tudi pri Dellu.

Dell je bil pred objavo informacij vreden okoli 19 milijard dolarjev, če vzamemo tržno kapitalizacijo podjetja za njegovo vrednost. Viri blizu podjetij so potrdili, da sta TPG Capital in Silver Lake stopila v stik z več investicijskimi bankami, da bi se dogovorili o podrobnostih financiranja. Upoštevaje prevzemno premijo bo za Dell treba odšteti 20-30 milijard dolarjev, kar ni malo denarja niti za ameriške investicijske sklade.

Takoj po objavi nepotrjenih vesti o prevzemu so Dellove delnice pridobile 13 odstotkov in končale pri dobrih 12 dolarjih. Novembra lani so dosegle večletno dno pri 8,86 dolarja, kar je najslabši rezultat po letu 2009. Kljub včerajšnji rasti je Dell še vedno daleč od nivojev v letih 2010-2012.

Vprašanje pa je, ali je prevzem Della sploh verjeten. Izkaže se, da je. Podjetje je trenutno poceni, saj je njegov P/E le 8,51, EV/EBITDA pa le 4,4. Po slednjem kazalniku je Dell drugo najcenejše IT-podjetje z vrednostjo nad milijardo dolarjev (najcenejši je HP). Motiv za prodajo pa ima tudi ustanovitelj in izvršni direktor Michael Dell, ki ima še vedno v lasti 15 odstotkov delnic podjetja. Dobički v zadnjih četrtletjih niso rasli, ampak so v najboljšem primeru stagnirali, kar je precej vznejevoljilo delničarje. Michael Dell je že leta 2010 povedal, da je razmišljal o umiku delnice iz kotacije in prodaji podjetja zasebnemu vlagatelju.

7 komentarjev

Jst ::

Oh ja, Dell. Imam dobre spomine na njihove prenosnike. Ko se mi je enkrat pokvarila mrežna, sem prinesel prenosnik na FMC in so mi dali moj disk lepo meni, potem pa še isti dan poklicali, da lahko pridem prenosnik iskati.

Ne vem, če je bila to standardna obravnava, ampak ko sem jaz prišel na servis, sem jim povedal, da uporabljam prenosnik za delo in jim rekel, da nimam najboljšega občutka pustiti disk/podatke pri njih.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BaToCarx ::

Čakam da bo uptime 666 days, na win xp DELL lappy.
\\MAMMALAPPY has been up for: 616 day(s), 16 hour(s), 9 minute(s), 38 second(s)

Zgleda da bo DELL prodan takrat. :D

trnvpeti ::

Dell izredno hitro izgublja trzni delez.
Še enega velikana kmalu ne bo vec

Hayabusa ::

BaToCarx
Nič win updejta ?

BaToCarx ::

Ni na netu/ ni v uporabi. Samo za hec preden crkne.

Bistri007 ::

BaToCarx je izjavil:

Ni na netu/ ni v uporabi. Samo za hec preden crkne.

Kaj imaš to za ogrevanje pa za romantično brnenje komponent?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BaToCarx ::

Je neslišen pa pokrit za nekimi papirji pa še dvb-t sobno anteno ma na glavi. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
104932 (3378) Zvezdica27
»

Uradno: Dell bo prevzel EMC

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
614124 (13094) opeter
»

Dell spet Dellov

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2911810 (10588) Atos
»

Milijardni menedžerski odkup Della

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3411226 (8699) driver_x
»

Seagate naprodaj

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
83387 (2825) RuskiSnajper

Več podobnih tem